Skocz do zawartości
Piehursson

Padł HDD - jaki SSD do 450 zł + HDD 1TB?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Dziś dotarły do mnie bebechy nowego komputera. Wszystko ładnie, pięknie po złożeniu wystartowało ale skubaniec nie chciał wykryć jednego z moich dwóch HDD a dokładniej Samsung SpinPoint F3 500 GB HD502HJ, na którym był zainstalowany system. Po kombinowaniu z kabelkami sata, zasilaniem, przekładaniem do innych gniazd na płycie wyszło, że dysk padł na pysk, chociaż do momentu uwalenia się procesora w poprzednim kompie śmigał bez problemu. Wychodzi na to, że od bezczynnego leżenia w obudowie odechciało mu się dalszej współpracy.

W związku z powyższym zachodzi potrzeba zakupienia nowego dysku. W pierwszej kolejności chciałbym kupić SSD na system, wielkości ~250GB (choć wolałbym mniejszy - ale ponoć im większy SSD tym wydajniejszy) w cenie do 450 zł.

Wstępnie wytypowałem:

Samsung 850 EVO

Crucial BX100 i MX200.

Którego z nich polecacie? A może jest jeszcze inny wart uwagi?

Z kolei jaki dysk HDD 500GB/1TB polecacie na magazyn. Ten zakup będzie odłożony w czasie na zaś potem.

Z góry dzięki.

Edytowane przez Piehursson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio miałem podobny dylemat. Wziąłem to co mam w sygnaturze. Dzisiaj raczej brałbym mx200  lub evo na system.

W sumie nie rozumiem dlaczego na magazyn polecane są właśnie te wolne dyski 5400 i intellipower. Mnie osobiście irytuje jak otwieram jakiś folder z mnóstwem, np. zdjęć i leci ten zielony paseczek. Pewnie żywotność większa, ale wolę wydajność.  :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobne podejście. Ja do używania live akceptuję wyłącznie Seagate na talerzach terowych 7200. Wcześniej miałem ST2000DM001 teraz ST3000DM001. Nie mam jakichś lęków z tym związanych. Do backupów offline używam WD Green bo są najtańsze. Ale jak kiedyś przez chwile używałem WD Green live - MASAKRA w porównaniu do Seagate.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie, cuda na kiju. Po parugodzinnej walce z montażem kompa, instalacją systemu i wszystkiego co na nim powinno się znaleźć zaktualizowałem bios płyty... po aktualizacji nagle dysk Samsunga odżył :) Zatem temat magazynu odkładam na dalsze zaś potem ;)

Co do SSD - w kontekście zakupu nowej obudowy NZXT S340 wizualnie bardziej mi podchodzi Samsung 850 EVO (lub coś w takiej kolorystyce). Czy różnica między MX200 a 850 EVO jest na tyle duża, że olać względy wizualne i raczej kierować się wydajnością?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj późnym wieczorem oba dyski HDD zaczęły sypać błędami, przeskanowałem dziady i wyszło, że Samsung już ledwo zipie a Seagate już też niedługo pociągnie :/

Summa summarum zamówiłem SSD Samsung 850 EVO i HDD WD Blue 1TB.

Dzięki za sugestie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi