F10RJ4N Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2015 Hej Zdecydowałem się zakupić nowy komputer i zakupiłem już pierwsze podzespoły.Jednakże teraz mocno zastanawiam się w jaką platformę pójść.Skylake czy wiekowy ale jednak Srpawdzony Haswell?Obecnie posiadam już:Obudowa (SPC Gladius M45W)Zasilacz (SPC M1 Supremo Gold 80+ 550W)Dysk SSD (Crucial BX100 250 GB)Dysk HDD (WD Blue 1 TB 7200rpm)i zastanawiam się na dołożeniem do zestawu Haswella:CPU Intel i5 4690K 1050 złMBO MSI Z97 Gaming 5 580 złRAM DDR3 HyperX Savege 2400MHz CL 11 2x4GB 250 złGPU MSI GTX 970 1550 złChłodzenie SPC Fortis 3 140 złCałość około 3600 złlub SkylakeCPU Intel i5 6600K +150 złMBO MSI Z170 Gaming G45 +100 złRam DDR4 HyperX Savege 3000MHz CL 15 2x4GB +200złGPU MSI GTX 970 1550 złChłodzenie SPC Fortis 3 140 złCałość około 4000 zł(Ceny orientacyjne i mocno zawyżone momentami)Różnica miedzy tymi dwoma zestawami w zależności od sklepu to około 350 - 450 złWszystko zostało dobrane kolorystycznie żeby ładnie prezentowało się w oknie obudowy, problem jest jednak taki że wydajnościowo zestawy różnią się o około 15-20% (na korzyść Skylake) ale nowa platforma ma raczej kiepskie opinie jeśli chodzi o optymalizację biosu dla nowych płyt czy profile XPM dla pamięci RAMpytanie czy warto dopłacać do nowocześniejszej platformy. Średnio uśmiecha mi się wydać na podzespoły około 4000 i bujać się z problemami które mogą uniemożliwić mi swobodne korzystanie z komputeraPS Tak zamierzam podkręcać i tak komputer będzie służył głównie do gier.Czy ewentualnie proponujecie inne podzespoły wolałbym jednak zachować obecna kolorystykę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2015 (edytowane) Przy nowych podzespołach dołożenie do skylake nie jest jeszcze takim złym pomysłem. Różnica w wydajności jest, i można uzasadnić dopłatę. Za to gdybyś kupował to samo używane, to haswella byś miał o jakieś dodatkowe 1000zł taniej, wtedy nie ma nawet co patrzeć na skylake. Edytowane 9 Października 2015 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2015 jw... Jak nowe to skajlejk, jak używki to hasłelek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
F10RJ4N Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2015 No fajnie że różnica jest to jestem tego jak najbaridzje świadomy przekotłowałem chyba wszystkie artykuły i porówania preocersorów ramów itd. Kwestia tego czy skylake jest tak problematyczny jak ludzie o tym pisza. Jest tego dość sporo zwłaszcza na zagranicznych portalach. I czy warto ryzykować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2015 A co tam piszą, bo nie słyszałem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
F10RJ4N Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2015 Problemy z profilamu XPM paimęci ram (część płyt sobie z tym nie radzi nawet po upg biosu podobno Asrock) Wszelkiego rodzaju problemu z sekcjami zasialnia i oszczedzania energii kiedy to profil oszczędzania energi odcina zasilanie do procesora itp. itd i powodują inne dziwne rzeczy. Dlatego chciałem zasięgnąc opinni tutaj :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2015 Kierunek Skylake. Nie ma co patrzeć na płacze po forach, nawet jeśli są drobne chwilowe problemy, miesiąc-dwa i biosy dojrzeją. Sprzętowe problemy żadne nie są znane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2015 Paru już tu kupiło i nie wnoszą takowych problemów, spytaj np: Piehursson na PW, czy ma jakieś zagwozdki. Na razie cieszy się. Tu też nikt nic: http://www.purepc.pl/procesory/test_procesora_intel_core_i56600k_skylake_mocne_cztery_rdzenie?page=0,43 http://forum.purepc.pl/topic/368104-intel-core-i7-6000-i5-6000-skylkae-lga-1151-temat-zbiorczy/page-3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piehursson Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2015 (edytowane) Czuję się wywołany do tablicy. żadnych z wyżej wymienionych problemów nie doświadczyłem - ani z profilami XMP (przyjęte bez zająknięcia) ani z zasilaniem, ani ze stabilnością całej platformy. UEFI i wszelkie opcję działają tak jak należy. Nie wiem jak w przypadku innych płyt, innych producentów ale w przypadku mojej płyty pojawiły się od dnia premiery tylko albo aż dwie aktualizacje UEFI. Czy coś istotnego zmieniły w kwestii stabilności? Nie wiem, bo zaraz po złożeniu komputera zaktualizowałem UEFI do najnowszej wersji. Generalnie wszytko gra i buczy a Ty chyba szukasz problemu tam gdzie go nie ma ;) Tak jak koledzy wyżej się wypowiedzieli - jeśli kupujesz nowe części to te 400zł różnicy nie powinno odgrywać żadnej istotnej roli - idź w nową platformę. Jeśli używki to Haswell jest zdecydowanie bardziej opłacalnym rozwiązaniem. Edytowane 9 Października 2015 przez Piehursson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2015 (edytowane) Piehursson W sumie lepiej tu niż na PW, przynajmniej reszta poczyta. Gracias. PS. Poprzeglądałem i te problemy pojawiają się niezmiernie rzadko, co przyjmuję, że całkiem możliwe, że użytkownicy coś nawalili... ale nie wykluczam "błędów młodości" płyt, czy wadliwe kości.. sporo możliwości. Dział testów też nie wspomina, żeby mu co nawalało, więc odważnie kupuj. Edytowane 9 Października 2015 przez NostradamuSek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
F10RJ4N Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2015 No to dzięki za dobrą radę pewnie zdecyduję się na tego skylaka :) a jakies sugestie odnośnei wybranego przezmnie sprzętu może coś można lepiej taniej fajniej? :) Jestem otwarty na wszelkie konstruktywne propozycje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2015 http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-z170-extreme-4-intel-z170-4x-ddr4-sata3-usb-3-1-gblan-atx-764687/ dość ciekawa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...