radzio.ostrowski Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2015 Witam. Miałbym wielką prośbę. Uzbierałem w końcu gotówkę na wymarzony zestawik. Wymyśliłem taki zestaw: http://www.morele.net/inventory/info/Re1zKc/ Co ewentualnie polecacie zmienić? Ogólnie planowałem nie wyjść z 10 000, ale te trochę może być. Za bardzo się na tym nie znam a nie mam na miejscu kogo poprosić o pomoc. Jak widać sprzęt chce do gier. Nie będę go podkręcać, bo nie umiem. Zależy mi na dotykowych monitorach do programów typu Virtual DJ. I potrzebuję dużo miejsca, stad dwa wielkie dyski. Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc. Wysłane z mojego SM-T805 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2015 Prośbą o naprawienie tytułu tematu Jak tytułować tematy w dziale co kupić Sam zestaw jest do [gluteus maximus] delikatnie mówiąc ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2015 (edytowane) Ten zestaw to w zasadzie kuriozum. OMG chłodzenie za 350 zł do 4460? Poszukaj czegoś poniżej 100 zł, a jak dobrze wygłuszona buda to wystarczy box. Dyski SSHD obecnie to kompletna pomyłka. Bierz raczej normalne 4-terowe Seagate czy tam WD. GTX 980 w tego typu cenie to słaby wybór. Albo z oszczędności na innych podzespołach dokładasz do GTX 980 Ti albo cofasz się do GTX 970. Do tego procesora potrzebujesz pamięci DDR3, a nie DDR4. Dysk SSD bierzesz drogi. Raczej nie ma to sensu. Edytowane 26 Października 2015 przez adashi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio.ostrowski Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2015 (edytowane) Ok, Ram juz zmienilem. Dysk sshd jednak mi pasuje, jest jednak szybszy od zwyklego. Przekonalem się jak zmienilem zwykly na sshd w PS4. A chlodzenie to wiem, ze przesada. Ale tu chodzilo mi trochę o wygląd. Pomyślę nad grafika, do Ti brakuje mi trochę kasy. Ewentualnie odloze zakup drugiego hdd na później. A jak zasilacz? 600 W wystarczy na to wszystko? PS. Jak z Tapatalka poprawić tytul posta? Wysłane z mojego SM-T805 przy użyciu Tapatalka Edytowane 26 Października 2015 przez radzio.ostrowski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2015 500-600W wystarczy z naddatkiem. Możesz wziąć pod uwagę Fractal Design Newton R3 (wprawdzie w morelach jak zwykle jakieś kombinacje, bo wersja 600W jest droższa od 800W ale nie ma obowiązku kupowania tam), albo EVGA Supernowa z serii P2 albo G2 (i nie z innych serii). Wszystkie trzy wybory to świetne zasilacze, choć byłoby trochę drożej niestety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio.ostrowski Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2015 Rozumiem. Duża różnica będzie jak wezmę tego Ti zamiast obecnej grafiki? Planowałem w razie potrzeby za dluzszy trochę czas dolozyc drugą taką samą. A co do ssd to patrzhlem na prędkość transferu bardziej jak na cenę. Wysłane z mojego SM-T805 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2015 (edytowane) W domowych zastosowaniach nie zauważysz żadnej różnicy pomiędzy 850 Pro, a 850 Evo. W półprofesjonalnych to naturalnie zauważysz, ale i tak nie jest to topowe rozwiązanie (jest nim nvme na m.2/pcie). Dla mnie to wywalanie kasy w błoto. Ale jako, że nie mojej, jestem w stanie to zaakceptować. ;-) SLI z 980-tek - kompletne kuromysło. "Za dłuższy trochę czas" to będzie nowa architektura i nowy typ pamięci na kartach. Obecnie albo 970-tka na pół roku i potem przeskok na Pascala, albo 980 Ti na dłużej. 980-tka tylko używka w cenie okazyjnej ma sens. Oczekiwana przeciętna różnica 980Ti versus 980 to okolice +30%-35% fps. Co do szczegółów w konkretnych grach to musiałbyś już poczytać w necie. Edytowane 26 Października 2015 przez adashi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio.ostrowski Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2015 No, 30 procent to bardzo dużo. Wiec chyba na kartę się skusze. Jakiś konkretny model polecasz? Nad ssd w takim razie tez pomyślę, zobaczymy ile mi zabraknie do karty. Wysłane z mojego SM-T805 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2015 To loteria, więc polecanie konkretnego producenta ma ograniczony sens. Kieruj się długością gwarancji, a zatem: Gigabyte, EVGA, Asus, MSI. Unikaj modeli "topowych" jeżeli wymagają one istotnej dopłaty wobec modeli podstawowych, czyli tych wszystkich G1, super-duper-clocked, pro-sro itp. No chyba że wygląd ma znaczenie, to wybieraj najładniejszą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio.ostrowski Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2015 Nie powiem, ze na wygląd trochę patrzę, ale bez przesady. Wygląd mogl być kluczowy w przypadku chlodzenia procka. Ale grafika to juz inna sprawa. Wysłane z mojego SM-T805 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2015 ale sie posmiałem :ploom: - dobry żart ci wyszedł z tego zestawu :banana: już całkiem nie rozbawiło to że ma on być do gier :zonk: z tym starym i5 4460 to naprawdę zaszalejesz [ a te dyski sshd czy jak je zwał to smiech na sali] to ze nie robisz o c nie znaczy ze musisz składać jakiegoś rzęcha 8 kilo złotówek to jednak daje opowiednie pole do popisu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2015 PS. Jak z Tapatalka poprawić tytul posta? Tematu. Jak, tego nie wiem, nie używam Tapatalka. Podaj frazę, jaką wpisać w tytuł tematu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2015 tytuł: żart za 10kaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terrorminator Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2015 (...) Kieruj się długością gwarancji (...) (...) Jeśli tak to tylko ZOTAC - 5 lat gwarancji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio.ostrowski Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2015 tytuł: żart za 10kaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ;) Wiesz, jak ktoś się nie zna to pyta. Po to jest forum chyba. Wysłane z mojego SM-T805 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2015 (edytowane) http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z170a-gaming-m3-z170-ddr4-sata3-usb-3-1-atx-7978-001r-768604/605zł http://foxkomputer.pl/pl_PL/p/Procesor-i5-6600K-4x3.9-GHz-LGA-1151-BOX-Skylake/3471295zł http://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-lpx-ddr4-2x8gb-3000mhz-cl15-cmk16gx4m2b3000c15-776617/591zł http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-thermalright-hr-02-macho-rev-b-517031/209zł http://www.morele.net/zasilacz-seasonic-ssr-550rm-520659/326zł 3026zł Do tego albo GTX 970 (lub AMD R9 390) albo GTX 980Ti. Reszta może zostać. Bez karty graficznej cały ten zestaw z moimi podzespołami i resztą Twoją to ok 8300zł Pozostaje na kartę 1700zł. Kupujesz GTX 970 (lub AMD R9 390) lub dokładasz do 980Ti. Edytowane 27 Października 2015 przez NostradamuSek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio.ostrowski Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2015 (edytowane) Wygląda ciekawie. Poszukam ewentualnie ladnieszego chlodzenia na procek i wezmę 4 x 8 ramu, na wyrost. I będę potrzebowal mocniejszego zasilacza. Jak za jakiś czas zabraknie mocy to będę chciał drugą grafike dolozyc. Wstrzymam się najwyżej z zakupem jeszcze miesiąc, dwa i dozbieram do 980Ti. Albo pomyślę o ratach na brakującą kwotę. Ale preferowalbym gotówkę jednak. Edit Posiedzialem trochę i zlozylem takie cos: www.morele.net/inventory/info/JYzV4A/ Póki co brakuje mi funduszu na kartę grafiki i chlodzenie wodne do niej. Tu potrzebowalbym pomocy w zlozeniu tego chlodzenia. Co musze kupić i czy ewentualnie można do niej dostosować zestaw Corsair H100 lub inny podobny. Przemyśle sprawę rat na resztę sprzętu. W sumie to nie aż taki problem. Jakby dalo rade znaleźć elementy chlodzenia na Morele to byloby idealnie. Wysłane z mojego SM-T805 przy użyciu Tapatalka Edytowane 27 Października 2015 przez radzio.ostrowski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2015 Niepotrzebnie bierzesz SSHD, skoro wybierasz SSD (500GB to nie za dużo?). W chłodzenie wodne bym się nie pakował - gotowce nie są lepsze od tradycyjnych radiatorów, a wodowanie z prawdziwego zdarzenia kosztuje i to słono. Na zestawieniu nie ma systemu operacyjnego (żeby wykorzystać 32GB zdaje się trzeba będzie wersji pro). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukadev Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2015 Obecnie albo 970-tka na pół roku i potem przeskok na Pascala, albo 980 Ti na dłużej. 980-tka tylko używka w cenie okazyjnej ma sens. Oczekiwana przeciętna różnica 980Ti versus 980 to okolice +30%-35% fps. Co do szczegółów w konkretnych grach to musiałbyś już poczytać w necie. Trochę mity. Z tym albo 970 albo 980ti. 980ka jest szybsza od 970ki o ~20% i droższa o ~600pln i, a 980ti jest szybsza o ~30% od gtx 980 ale droższa o 1000-1100pln. 980ti jest bez wątpienia najszybszą kartą, ale i zdecydowanie najdroższą. 980ka często daje te 20% wydajności, której brakuje gtxowi 970. Szczególnie po włączeniu w niektórych grach msaa etc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio.ostrowski Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2015 512 GB będzie w sam raz. System, kilka najważniejszych gier i wolne miejsce szybko stopnieje. SSHD z uwagi na fakt, ze jednak są szybsze od zwyklych. A grafika... Mam dylemat. Ale jak i tak będą te raty to chyba 980 Ti wezmę. W wodę się nie pcham, ale ten Zotac chyba potrzebuje bloku wodnego, ma gotowe przylacze. A to najszybszy model 980Ti z tego co wyczytalem. No i zostają jeszcze modele Titan, ale 4500 za kartę... Chyba gra nie warta świeczki... Wysłane z mojego SM-T805 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2015 Wiesz, jak ktoś się nie zna to pyta. Po to jest forum chyba. dostajesz tu sensowne odpowiedzi a jednak dalej robisz sobie żarty wybierając swoje komponenty - nie licz że ktoś poprze twoje wybory gdy są po prostu bezensowne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio.ostrowski Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2015 (edytowane) Biore pod uwagę porady i juz znacznie zmodyfikowalem zestaw względem punktu wyjścia. Wybralem polecany procek i plyte. Ram troszkę inny niż ten z propozycji, bo ma wyższe częstotliwości. No i mocniejszy zasilacz, na przyszlosc. A i może jakieś oświetlenie będę chcial dolozyc. Mecze się teraz z wyborem grafiki. Trudny temat. Jak widzisz to kupa kasy jest i jeszcze dluzsza chwilę będę rozkminiac. Każda sugestia jest bardzo pomocna. I jeszcze kilka razy przemyśle konfiguracje. Póki co i tak musze dozbierać 3 tysiące albo myśleć o ratach. Wysłane z mojego SM-T805 przy użyciu Tapatalka Edytowane 27 Października 2015 przez radzio.ostrowski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terrorminator Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2015 (edytowane) Źle wyczytałeś... Patrząc na zegary to jest najszybsza 980Ti ZOTAC'a - 980Ti AMP Extreme. Ta z wodą być może lepiej się kręci i po podkręceniu faktycznie może być szybsza, ale ważniejsze (przynajmniej dla mnie) są zegary domyślne niż kręcone. Edytowane 27 Października 2015 przez Terrorminator 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2015 mówisz że 13k chcesz wydać a ja widzę dalej nie kompa tylko jakiś szrot :ploom: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio.ostrowski Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2015 Źle wyczytałeś... Patrząc na zegary to jest najszybsza 980Ti ZOTAC'a - 980Ti AMP Extreme. Ta z wodą być może lepiej się kręci i po podkręceniu faktycznie może być szybsza, ale ważniejsze (przynajmniej dla mnie) są zegary domyślne niż kręcone.A to mój blad. Poszukam wersji bez bloku wodnego. Staram sie żeby to wszystko byli na Morele, będę mial prosciej. Wysłane z mojego SM-T805 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2015 512 GB będzie w sam raz. System, kilka najważniejszych gier i wolne miejsce szybko stopnieje. SSHD z uwagi na fakt, ze jednak są szybsze od zwyklych. Nie są szybsze od zwykłych HDD, posiadają jedynie skromne 8GB pamięci NAND (jak w SSD), w której są umieszczane najczęściej używane dane i tylko te dane będą "szybsze". Sprawdza się to jedynie przy umieszczaniu na takim dysku systemu/gier/programów, a do tego bierzesz już SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio.ostrowski Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2015 mówisz że 13k chcesz wydać a ja widzę dalej nie kompa tylko jakiś szrot loom:Każdy ma swoje priorytety. Wiem, ze moge zrezygnować z dotykowych ekranów. Ba, z ekranów calkiem, bo mam TV 60 cali. Mogę wsadzić w obudowę za 150 zl. Można wiele rzeczy.Ale mam kilka punktów które są dla mnie ważne. I się ich trzymam. Jeśli uważasz, ze skladam zlokalizować to ok, Twoje prawo. Ale dopóki nie masz konkretnych argumentów albo propozycji to daruj. Wysłane z mojego SM-T805 przy użyciu Tapatalka Nie są szybsze od zwykłych HDD, posiadają jedynie skromne 8GB pamięci NAND (jak w SSD), w której są umieszczane najczęściej używane dane i tylko te dane będą "szybsze". Sprawdza się to jedynie przy umieszczaniu na takim dysku systemu/gier/programów, a do tego bierzesz już SSD.No o to po czesci chodzi. Na tym dysku będzie glownie muzyka we flac-u. I te częściej używane nutki będę miskę pod reka prawdopodobnie. Wysłane z mojego SM-T805 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2015 (edytowane) po prostu nie chce mi się robić zestawu dla Ciebie - bo i tak go olejesz jak resztę dla mnie możesz rzygać kasą - możemy się tylko pośmiać z tego jak ją marnujesz że o karcie dźwięwkowej nie wspomnę bo zakładam że głośniki już masz - inaczej to szkoda tych "flaków" Edytowane 27 Października 2015 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2015 Nie jestem pewien czy soft umieści multimedia w pamięci NAND. Zresztą czy mając 500GB SSD (gdzie możesz wrzucić flack'i) potrzebujesz dodatkowych 8GB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio.ostrowski Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2015 Tam będą w większości gry. 500 gb minus system to nie tak dużo... Wysłane z mojego SM-T805 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...