Krajesu Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2015 Witam, Potrzebuję drobnej porady. Na początku przyszłego roku chce sobie wymienić pare podzespołów, ale już widze ze RAM jest dość tani i zdecydowałem sie już go kupić. Jednak mała wątpliwość... mam płyte dość starą ma770t-ud3p i do czytalem sie ze tam jest obsługa ramu 1666+ - http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-ma770t-ud3p_10/ Nie znalazłem nigdzie dokladnej specyfikacji jakie ta płyta obsługuje pamięci. Czy jeżeli kupie już teraz sobie nowe kości 2400 mhz to będą one działać na w/w płycie ? http://www.morele.net/pamiec-g-skill-ares-ddr3-8gb-4gbx2-2400mhz-cl11-dual-f3-2400c11d-8gab-723115/ Dzięki za odp :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2015 W dokładnej specyfikacji pisze że ramy 1 600 mhz są obsługiwane przy OC , pewno tak samo będzie z ramem 1866+ mhz . Normalnie będą działać na 1 600 mhz lub wolniej , dopiero po OC możliwe że ruszą na 2 400 mhz . Ew. jak włączysz profile XMP . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2015 no nie wiem czy tak do końca skoro procek obsługuje 1600 tylko [może szybciej pójdą jak krecisz szyną] - bez sprawdzenia to trudno powiedzieć powinny chodzić z 1600 ale za to z niższym cl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2015 1666Mhz to max Na liście obsługiwanych pamięci są pamięci 2000Mhz i adnotacja o downgrade do 1666Mhz. Z 2400 powinno być to samo. Ew. jak włączysz profile XMP . Płyta raczej XMP nie obsługuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krajesu Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2015 Dzieki, ale nie bedzie sytuacji, że po włożeniu tych ramów i po prostu nie będą działać ? Nową płyte i tak kupie około lutego bo wtedy sprzęt powinien być tańszy, a zależy mi żeby teraz te ramy w ogole działały przez te pare miesięcy. Drugie co mi przychodzi do głowy to ewentualnie fabryczne napięcie może być za małe na płycie i bedzie potrzeba jej zwiększenie, ale to moja własna wymyślona teoria :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2015 a niby jaką płytę chcesz kupić? nie mów że na AM3+ a jak na skajlaka to i tak ddr4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krajesu Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2015 Na obecną chwile planuje modernizacje około lutego na MSI Z97-G43 i5-4690K A już mam gtx 770 i ram już zamówiony G.Skill Ares DDR3 8GB 2400mhz cl11 w lutym/marcu planuje jeszcze wydać 1400-1500 zl na mobo + cpu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2015 (edytowane) kupowanie przestarzałych podzespołów w tym czasie raczej ma mało sensu odnosnie ramu to trzebabyło brać 2400cl10 lub 2133cl9 Edytowane 8 Listopada 2015 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2015 Dzieki, ale nie bedzie sytuacji, że po włożeniu tych ramów i po prostu nie będą działać ? Nową płyte i tak kupie około lutego bo wtedy sprzęt powinien być tańszy, a zależy mi żeby teraz te ramy w ogole działały przez te pare miesięcy. Drugie co mi przychodzi do głowy to ewentualnie fabryczne napięcie może być za małe na płycie i bedzie potrzeba jej zwiększenie, ale to moja własna wymyślona teoria :) Ram powinien działać - po prostu będzie miał niższe taktowanie. Przy niższym taktowaniu, zmniejsza się też napięcie - te aresy przy 1600MHz będą działać przy 1.5V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krajesu Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2015 Dzięki Leon, a co do Ciebie Tesel, przestarzalych to masz na mysli DDR3 ? Czy jakas rewolucja jest z tymi DDR4 ? ze faktycznie zauwaze kolosalna roznice ? Jeżeli bede miał: i5-4690K (mysle ze pod 4ghz spokojnie podkrece) GTX 770 8 lub 16 ddr3 tych aresów SSD na system MSI Z97 G43 To będzie przestarzały sprzęt ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2015 Przez trzy miesiące, okres świąteczny i obecne ceny skajlaków Haswelle może wywiać ze sklepów lub 4690k będzie droższy od 6600k. Zostaniesz wtedy z pamięcią ddr3 i będziesz klecił pokracznego potworka 6600K i ddr3. Na moje ten zakup jest bez sensu obecnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krajesu Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2015 ok mam karte grafiki gtx 770, ram zamówiony mogę odwołać. Więc na obecną chwilę jaki jest najbardziej optymalny upgrade tak w cenie 1600-1700 zl ? Skoro to co napisałem jest bez sensu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2015 Na dzień dzisiejszy byłby to zestaw wymieniony przez ciebie 3 posty wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krajesu Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2015 Rozumiem, W takim układzie odkopie temat w lutym, ram który juz zamówiłem bede mogł zawsze sprzedać i pomyślimy wspólnie co dalej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...