Skocz do zawartości
nimitz85

Jaki serwer NAS lub inne rozwiązanie - do 700zł bez dysków

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Szukam sposobu na

- udostępnianie plików w domowej sieci LAN (zdjęcia/filmy/dokumenty)

- backup danych (dlatego chciałbym stworzyć macierz RAID1) więc szukam rozwiązań 2 dyskowych.

- backup danych w chmurze (strzeżonego...)

- udostępnianie zdjęć i filmów do TV

- udostępnianie wybranych zasobów rodzinie poprzez serwer FTP

Wstępnie znalazłem sobie NAS QNAP TS-231 który spełniałbym moje potrzeby, ale szukam alternatywnego (najlepiej tańszego) rozwiązania. 

Zastanawiałem się nad polecanym w zestawach komputerem ITX za 1000zł, ale wtedy musiałbym pewnie sporo pokombinować nad ustawieniem oprogramowania.

Czy ktoś ma podobne wymagania i mógłby doradzić mi najlepsze rozwiązanie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepsze co możesz zrobić to kupić raspberry pi, podłączyć do niego dysk (wymaga to modyfikacji samej płytki) i zrobić zwykły serwer Samba, do ktorego lączysz się openVPN, Juniperem lub innymi <span style='color: red;'>[ciach&#33;]</span>ami, bądz po prostu zwyklym IPsec'iem (wymaga troszkę większej wiedzy niż przeciętnego użytkownika i nie znajdziesz do tego prostego FAQ'a).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupno raspberry - to właśnie najgorsze a zarazem najtańsze rozwiązanie. By podłączyć dyski do raspberry wcale nie trzeba modyfikować płytki.... wystarczy mostek unitex i dysk SATA podłączy po USB. Wadą takiego działania jest:

- Bardzo niskie transfery, rzędu 3-6 Mb/s

- Powolne działanie

- Trudne w obsłudze, wymaga znajomości systemów z rodziny Linux (konkretnie debiana)

Ponadto wcale openVPN nie jest wymagane, wystarczy zwykły SSH

Zalety takiego rozwiązania:

- Nauczy się Linux'a

To rozwiązanie zalecane jest dla początkujących użytkowników z nadmiarem wolnego czasu

Osobiści polecę inne rozwiązanie, z którego sam korzystam, a mianowicie: NAS Synlogic Disk Station 214se

Zalety tego NAS:

- Intuicyjna obsługa

- Bardzo dobre transfery, rzędu 80-93 Mb/s

- Spełnia wszystkie twoje wymagania: od serwera FTP, DLAN (udostępnianie zasobów na TV), po pobieranie przy wyłączonym komputerze

Wady:

- Cena

- Zalecane dyski z serii RED 

- Głośniejszy od raspberry, nie ma tragedii, ale jednak raspberry jest cichsze mimo wszystko

- Montując dwa dyski 1 TB - mamy pojemność 1 TB, niestety nie można zrezygnować z bezpieczeństwa, standardowo RAID 1 jest, i nie można go wyłączyć, przynajmniej nie łatwo....

Sam kiedyś korzystałem z raspberry, i szczerze powiem, nie warto się było w to pchać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, a Raspberry nie ma za słabej sieciówki na to? Z ciekawości pytam. Bo te Synlogic itp mają po 2x Gigabit.

Dla tego było pisane, że jest to wolne.

Nie dość, że karta słaba to do tego tylko USB2 - przez to są słabe transfery...

Co nie zmienia faktu, że bez problemu z raspberry zrobisz NAS, ale o wydajności zapomnij...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za malinkę podziękuję - mam teraz dysk podpięty do routera po USB i niestety nie spełnia wymagań dotyczących prędkości działania (sporo zdjęć ostatnio wrzucamy i selekcjonujemy bezpośrednio na dysku sieciowym). Może jak mi dziecko da trochę więcej wolnego czasu wrócę do pomysłu zaprzęgnięcia malinki do NAS`a

Synology ma słabszy procesor, połowę RAM`u konkurentów i USB 2.0 - ma jakieś zalety programowe?

Jeśli chodzi o Netgear vs QNAP - różnica w cenie jest spora bo aż 120zł droższy jest QNAP, czy orientuje się ktoś może jak z wydajnością obu rozwiązań? Warto dopłacać tyle kasy? Jak rozumiem wszystkie działają w oparciu o jakieś distro linux i dodatkowe paczki pobiera się z repozytoriów - czy któryś ma przewagę jeśli chodzi o ilość? Wolałbym np. nie kupić tego Netgear`a i potem się okaże, że brakuje paczki do synchronizowania danych z chmurą np. Onedrive

Niemniej bardzo dziękuje za dotychczasowe odpowiedzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Synlogic masz centrum pakietów - przyjazny interfejs i prostota działania. Nie ma w prawdzie USB3 no ale nic nie muli... Jeśli wolisz coś mocniejszego bierz rozwiązania konkurencji. Licz się z tym, że do niektórych NAS nie ma wcale aktualizacji. I tym samym jesteś skazany na to co dostałeś po rozpakowaniu... Dla tego warto się zorientować jak ta kwestia update jest rozwiązana u konkurencji.

W przypadku Synlogic - aktualizacje są po dziś dzień - nawet do starych modeli.

Zobacz sobie demo interfejsu Synlogic na stronie producenta i sam oceń - czy ci to odpowiada, czy może konkurencyjne rozwiązania bardziej ci pasują. Praktycznie każdy producent udostępnia takowe demo.

Edytowane przez mgit
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączę się do tematu.

Wpadłem na pomysł, by w domu postawić dysk sieciowy.

Głowne cele:

back-up danych, łatwiejsza synchronizacja pomiędzy PC,a laptopem.

-własna chmura

-W razie czego po prostu jako serwer do zabawy.

Wpadłem na pomysł  złożenia takiego zestawu na AM1 ( ram mam).

Chciałbym dowiedzieć się o minusach i plusach rozwiązania mojego oraz gotowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Minusy:

- Konieczna znajomość systemów z rodziny Linux

- Czas jaki musisz poświęcić na ustawienie wszystkiego

- Wygląd takiego rozwiązania

- Interfejs nie będzie tak przyjazny jak na gotowych rozwiązaniach

Funkcjonalność taka sama

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli uraziłem przepraszam, po prostu przypomniał mi się suchar sprzed wielu lat... Mniej napinki więcej dystansu do świata i siebie :)

Ale masz prawo nie znać, bo skoro dopiero studiujesz, to podejrzewam, że jak ten tekst był modny nie interesowałeś się jeszcze innymi systemami operacyjnymi. 

Niemniej pogrzebałem trochę i faktycznie taki ITX mimo wszystko targa więcej prądu (i mocniej się grzeje -> jest ciut głośniejszy) niż dedykowane rozwiązanie NAS. Koszty prądu są raczej pomijalne w domowym budżecie. Dodatkowa zaleta to dedykowany software. Ja chyba jako prezent gwiazdkowy zakupię tego QNAP`a + 2xWD Red 2TB i zobaczymy czy to był dobry wybór. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zabrzmiało to trochę chamsko ale ok : )

Głośnością i temperaturami myślę, że nie mam się co martwić, ponieważ pudło stałoby w zimnym pomieszczeniu. Odpowiedni dobór obudowy i wsadzenie 120 enermaxa.

Tylko tak. Kupie gotowego NAS-a to się za wiele nie nauczę, zaś złożę sobie takie małe pudełko to poznam bardziej linuxa. Tylko na jakim poziomie trzeba znać linuxa, by móc sobie z tym jako tako poradzić.

Ciężki wybór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam zainteresować sie Openmediavault - jest na bazie Debiana.

Mam zestaw na am1 z 2x WD red oraz dyskiem ssd na system. Nieźle sie to sprawuje. Miałem nasy synology oraz netgear i wole zestaw z openmediavault

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupno raspberry - to właśnie najgorsze a zarazem najtańsze rozwiązanie. By podłączyć dyski do raspberry wcale nie trzeba modyfikować płytki.... wystarczy mostek unitex i dysk SATA podłączy po USB. Wadą takiego działania jest:

- Bardzo niskie transfery, rzędu 3-6 Mb/s

- Powolne działanie

- Trudne w obsłudze, wymaga znajomości systemów z rodziny Linux (konkretnie debiana)

Ponadto wcale openVPN nie jest wymagane, wystarczy zwykły SSH

Zalety takiego rozwiązania:

- Nauczy się Linux'a

To rozwiązanie zalecane jest dla początkujących użytkowników z nadmiarem wolnego czasu

Osobiści polecę inne rozwiązanie, z którego sam korzystam, a mianowicie: NAS Synlogic Disk Station 214se

Zalety tego NAS:

- Intuicyjna obsługa

- Bardzo dobre transfery, rzędu 80-93 Mb/s

- Spełnia wszystkie twoje wymagania: od serwera FTP, DLAN (udostępnianie zasobów na TV), po pobieranie przy wyłączonym komputerze

Wady:

- Cena

- Zalecane dyski z serii RED 

- Głośniejszy od raspberry, nie ma tragedii, ale jednak raspberry jest cichsze mimo wszystko

- Montując dwa dyski 1 TB - mamy pojemność 1 TB, niestety nie można zrezygnować z bezpieczeństwa, standardowo RAID 1 jest, i nie można go wyłączyć, przynajmniej nie łatwo....

Sam kiedyś korzystałem z raspberry, i szczerze powiem, nie warto się było w to pchać...

O patrz, dzięki za korektę :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już wolałbym coś na Atomie D2xxx lub celeronie j1xxx. Powinno bajdziej bezproblemowo na linuksie śmigać i mieć lepszy LAN najczęściej Realtek® GbE LAN chips.

W takiej http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-j1900n-d3vrev_10/overview/ masz np. 2x lan.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi