Pieterl Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2015 Witajcie. Po rozejrzeniu się co mój zaufany sklep (x-kom) ma do zaoferowania, wyłoniłem dwóch kandydatów do zakupu. Są to: 1) http://www.x-kom.pl/p/262356-notebook-laptop-156-asus-r556lj-xo830d-8-i3-4005u-8gb-240ssd-gf920-bialy.html 2) http://www.x-kom.pl/p/254947-notebook-laptop-156-asus-r556lj-xo603d-8-i3-5005u-8gb-128ssd1tb-gf920.html Jedynka jest moim faworytem ze względu na dysk SSD o pojemności 240GB. Nie mam natomiast żadnych danych co to za dysk i jak to się ma do innych dysków SSD. Druga propozycja za to ma 120GB dysk mSATA + 1TB talerzowy. Tutaj też dylemat jak z poborem mocy w takiej konfiguracji dysków oraz jaka różnica w wydajności między dyskiem SSD montowanym w porcie SATA a mSATA. Oba mają 8GB ramu i dedykowane karty graficzne NVIDIA oraz matowe matryce co są moim minimum przy zakupie. Studentka od czasu do czasu zamierza hobbystycznie popracować w Adobe Photoshop przy obróbce zdjęć, stąd pomysł padł na dysk SSD aby to wszystko "śmigało". Czasami potrzebny będzie laptop na uczelni dlatego też czas pracy na baterii jest ważny. O wyglądzie chyba nie muszę wspominać, ma co prawda starego Acera Extensa 5220 który urodą nie grzeszy lecz dobrze byłoby się pokazać z dobrym i ładnym sprzętem :) Co sądzicie o obu laptopach? Jeżeli macie jakieś inne propozycję, które będą spełniały moje kryteria - piszcie. Absolutne maksiumum to 2100zł! PS: Zastanawiałem się też nad kupnem tańszego laptopa i włożenie w niego dysku SSD Samsung EVO 840 250GB lecz nie znalazłem zbyt interesującej propozycji aby to wszystko zmieścić w mojej kwocie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieterl Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2015 Czyli pierwszy odpada ze względu na brak danych o dysku czy że ten drugi ma w sumie więcej miejsca? Ten Acer na zdjęciach wyglądem nie powala niby... I tu jest największy dylemat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wmk Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2015 Lenovo Ideapad 100 z i5-5200u 8gb 240GB SSD i GF920MMocne podzespoły w tej cenie, porządny procesor i5 5-tej generacji Broadwell. Szybki dysk SSD rozsądnej pojemności pod SATA bez utraty napędu optycznego. Grafika dedykowana w zestawie. Bateria o niezłej pojemności 4400mAh. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2015 Nie mam natomiast żadnych danych co to za dysk i jak to się ma do innych dysków SSD. Ostatnio jak kumpel kupował lapka w x-kom to wstawili Samsunga 650 120 GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieterl Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2015 Dzięki za odpowiedzi i porady. Wybrałem: Acer E5-573G i3-4005U/8GB/500/DVD-RW GF920M + Samsung 250GB 2,5'' SATA SSD Seria 850 EVO. Myślę że będzie zadowolona :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2015 Bardzo wolny procek i błyszcząca matryca. Ja bym nie był zadowolony. Taptaptap Mlais M52 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2015 A co tylko chłopaki moga mieć szybkie procki? Co to za argument. Proc jest mega lipa i tyle. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makduf Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2015 Dla bezpieczeństwa brałbym wersję z i5/8gb ramu/hdd/grafika dedykowana (+ssd jeżeli da radę) dlaczego? Nigdy nie wiadomo czy kobietka nie będzie chciała sobie odpalić nawet głupich simsów. Dodatkowo należy pamiętać o mocy obliczeniowej procesorów mobilnych. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2015 Dzisiaj komp bez SSD jest inwalidą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...