trifek Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2016 Witam serdecznie, Mam patkie pytanie. Kupiłem sobie dysk SSD. Chciałem na dysku SSD zainstalować system i aplikacje z których najczęściej korzystam - a na tradycyjnych dyskach twardych trzymać backup, filmy itp. Czy jest możliwe ustawienie z tradycyjnych HDD RAID 0? Dyski HDD są identyczne (producent, pojemność, model itp). Jeśli tak - to jak to najlepiej zrobić? Najpierw odłączyć wszystkie dyski - nagrać na SSD WIndows 8.1 - a następnie podłączyć dyski RAID? Mam płytę AMD. Jakie sterowniki nagrać do płyty - SATA czy RAID w takim układzie? Bardzo proszę o pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2016 Backup i RAID 0 to oksymoron. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2016 Jak wyżej - Backup i RAID 0 nawzajem się wykluczają , z powodu swojej konstrukcji w przypadku RAID 0 rośnie ryzyko utraty danych . Co innego RAID 1 - tutaj bezpieczeństwo danych jest teoretycznie 2x większe . Inna kwestia jak to mają być dyski na magazyn a nie potrzeba szybkości to RAID jest tutaj zbędny . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2016 A kilka tematów niżej, jeszcze na 1 stronie działu takie coś Dysk SSD a macierz Raid0 sobie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trifek Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2016 Rozumiem :) A jak z instalacją sterowników? Powinienem nagrać SATA - czy RAID (mam FX 8320, płytę http://www.asus.com/pl/Motherboards/M5A78LM_LX/specifications/)?:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2016 Jak już koniecznie chcesz raid to ustaw kontroler sata w tryb raid. Podłącz tylko ssd i zainstaluj na nim system. Jak wszystko będzie gotowe to podłącz te dwa hdd i stwórz raid. Strip 128KB. Taptaptap Mlais M52 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...