Skocz do zawartości
kila44

[5000] Zestaw od grania i hobbystycznego dłubania w Blenderze

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam prośbę do szanownych użytkowników tego forum o pomoc przy skompletowaniu komputera. 

Cel: granie w gry komputerowe w rozdzielczości full hd oraz hobbystyczne użytkowanie Blendera

Oto co mnie się udało ułożyć:

Procesor

Intel i5-6600K 3.50GHz 6MB BOX

Płyta główna

Asus MAXIMUS VIII RANGER Z170 s.1151.

RAM

Pamięć G.Skill Ripjaws V DDR4, 2x4GB, 3000MHz, CL15 (F4-3000C15D-8GVRB)

Karta graficzna

Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 970, 4GB GDDR5 (256bit) HDMI, DVI-I DL, DisplayPort (GV-N970G1 GAMING-4GD)

Zasilacz

Zasilacz SilentiumPC Vero M1 600W 80Plus 

Zasilacz Thermaltake Smart SE Modular 630W 80+ Bronze

Zasilacz OCZ ZT Series 650W fully Modular 80 Plus Bronze, ATX12V v2.2 Active PFC

Enermax 550W Triathlor ECO

Obudowa

SilentiumPC Gladius M35 Pure Black

SSD

GOODRAM CX100 120GB

Dysk HDD

Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache 

Chłodzenie

SilentiumPC Fortis 3 HE1425 (SPC130)

Największe wątpliwości mam przy wyborze zasilacza. Nie wiem czy wybrane zasilacze wystarczą na zasilenie podzespołów oraz czy kable są wystarczającej długości. Szukałem zasilaczy w okolicy 300 zł. Celowałem aby cały komputer był do złożenia w granicy 5000 zł. Komputer będzie kręcony, ale pewnie w późniejszym czasie. Proszę o pomoc i sugestie. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje jeszcze droższą płytę główną i mniejszy ssd.

4987zł:

http://www.morele.net/inventory/info/MXBwZV/

Obudowę możesz rozważyć M45W, ma jedno śmigło więcej i okno:

http://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-gladius-m45w-pure-black-spc129-779413/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No może z tą płyta główną to przesadziłem, ale ta płyta ma dobre recenzje w internecie i chciałem aby procesor się dobrze kręcił (takie są wnioski z tych recenzji). Czy któraś z tych płyt jest bardziej odpowiednia?

-Gigabyte GA-Z170-HD3P (Z170 2xPCI-E DDR4) 

-ASUS Z170 PRO GAMING

-MSI Z170A krait Gaming

-MSI Z170 G43 Plus

Co do dysku SSD to miał na nim się znajdować tylko system i podstawowe programy, więc doszedłem do wniosku, że 120 GB wystarczy. Jeżeli chodzi o większe dyski to czy Crucial BX 200 jest wart uwagi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chociażby najdroższa płyta nie zapewni Ci wysokiego OC jak procek będzie mniej podatny. Do tego wystarczy płyta za 400 zł i będzie się podobnie kręcić. Będzie się rożniłą jedynie sekcja zasilania i dodatkowymi portami, lepszym kodekiem audio czy kartą sieciową. Lub wykończeniem czy dodatkowymi bajerami. Bierz ASUS Z170 PRO Gaming. Bardzo udana płyta z dobrym zarządzeniem wentylatorami. Do tego SSD 250 Samsung 850 EVO. Szybszy i parę gierek wejdzie.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No może z tą płyta główną to przesadziłem, ale ta płyta ma dobre recenzje w internecie i chciałem aby procesor się dobrze kręcił (takie są wnioski z tych recenzji). Czy któraś z tych płyt jest bardziej odpowiednia?

-Gigabyte GA-Z170-HD3P (Z170 2xPCI-E DDR4) 

-ASUS Z170 PRO GAMING

-MSI Z170A krait Gaming

-MSI Z170 G43 Plus

Co do dysku SSD to miał na nim się znajdować tylko system i podstawowe programy, więc doszedłem do wniosku, że 120 GB wystarczy. Jeżeli chodzi o większe dyski to czy Crucial BX 200 jest wart uwagi?

Znaczy że na SSD chcesz mieć system i ... nie wiem ... Blender, Office, a na talerzowcu chcesz instalować wszystkie gry? Czyli wybrane rzeczy mają chodzić szybko, a inne wolno? Ja bym wolał za te <600zł kupić SSD 480GB i instalować bez zastanawiania wszystko na nim, natomiast talerzowca-hałaśnika wywalić z wnętrza kompa. Efekt przy samym SSD jest taki, że wszystko będzie się szybko ładować, a do tego będzie ciszej.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi