Skocz do zawartości
Daushe

Jaki komputer do grania i renderowania do 5500-5600 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie.

Odnośnie komputera takiego jak w tytule, już złożyłem zestaw lecz nie wiem czy on będzie odpowiedni.

Koszyk z komputerem: http://www.morele.net/inventory/info/EI7MPq/

Wiem że komputer jest na podzespołach AMD i tak ma być (tylko dlatego że Intel i Nvidia to oszuści, wiem bo przekonałem się na własnej skórze) więc proszę żeby nie było tekstów typu: AMD ssie, Intel i Nvidia są lepsi od AMD.

Z góry dzięki za pomoc :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do gier to AMD osobie odpuść , ten FX ma wydajność na poziomie I3 w większości gier a do tego pobiera sporo prądu , po OC szczególnie .

Po co ci to pseudo WC ?

To już lepiej brać dobre AC za 150-200 zł niż to coś .

Zasilacz mocno na wyrost - do FX i R9 390X wystarczy dobre 600-650W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD też kombinuje i kręci. Składając kompa patrz na realną wydajność. Jeśli chodzi o procesor to tylko Intel, a karta graficzna jak najbardziej może być od AMD. Zasilacz wolałbym lepszy. Nie potrzebujesz do tego zestawu 750W. A w tej cenie można znaleźć dużo lepsze zasilacze ~600W. Jeśli chodzi o chłodzenie. Kwestia gustu. Wydajnościowo będzie podobnie jak na powietrzu, ale wizualnie takie dużo lepiej się prezentuje szczególnie w przypadku budy z oknem. Np taki Macho i podobne zasłaniają dużą część płyty http://upload.purepc.ppcgroup.pl/monthly_01_2013/post-183156-0-02451400-1359194770.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wiem że powinno się brać to co wydajniejsze ale z intelem jest taki problem że np płaci się za najlepszą i5 1000zł i on się nie nadaje do renderingu a nie bd płacił 1600-1700 za i7 5820k + do tego płyta za jakieś 1000, więc to jest poza moim budżetem a i jeszcze FX w DirectX 12 jest dużo lepszy niż Intel a do tego FX jest lepszy do renderingu.

A i jeszcze zasilacz, co sądzicie o SilentumPc enduro fm1 Gold 650w i chłodzeniu BQ dark rock pro 3?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 5.03.2016 o 15:16, Daushe napisał(a):

Odnośnie komputera takiego jak w tytule, już złożyłem zestaw lecz nie wiem czy on będzie odpowiedni.

Z góry dzięki za pomoc :D

dawno nie widziałem takiego gooowna - drogi autorze czas się obudzić a nie pokazywać swoje widzi misie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 5.03.2016 o 18:05, tesel napisał(a):

dawno nie widziałem takiego gooowna - drogi autorze czas się obudzić a nie pokazywać swoje widzi misie

Jeżeli ci się coś nie podoba to idź sobie bo ja się spytałem tylko o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakos zamiast o pomoc się pytac to wciskasz nam kit że ten FX jest hiper zajebisty i miażdzy intela -  odpowiedź adekwatna do pytania

jak lubisz marnować kase to bierz swój zestawik

a na dole masz prawdziwy zestaw który zjada na śniadanie twoją padlinkę  :ploom:  

[tylko nie mów że 2 stów nie skombinujesz - bo pewnie morele jakiś rabat zaoferuje jak z nimi pogadasz]

1 Dysk Western Digital Red 2TB 3.5 SATA 6GB/s 64MB (WD20EFRX) 425,00 zł 
2 Karta graficzna Gigabyte Radeon R9 390X Gaming G1, 8GB GDDR5 (512 Bit), DVI, HDMI, 3xDP (GV-R939XG1 GAMING-8GD) 1799,00 zł ł
3 Procesor Intel Core i7-4790K, socket LGA1150, 64bit, do 4.4 GHz, 88W, cache 8MB, BOX (BX80646I74790K) - Devil's Canyon 1499,00 zł 
4 Płyta główna MSI Z97-G43, Intel Z97, 4xDDR3, VGA, GbLAN, ATX (Z97-G43) 419,00 zł
5 Pamięć Mushkin Blackline DDR3, 2x8GB, 2133MHz, CL10 (997124F) 336,76 zł x 2szt. = 673,52zł
6 Obudowa Zalman Z3 PLUS CZARNA mATX ATX OKNO USB 3.0 179,00 zł 
7 Chłodzenie CPU Thermalright Macho Direct (100700732) 189,00 zł
8 Napęd LG SuperMulti GH24NSD1 RBBB  50,00 zł 
9 Zasilacz EVGA 600W, 80 PLUS, EU (100-W1-0600-K2) 253,22 zł 
10 Dysk SSD Crucial BX100 250GB SATA3 (CT250BX100SSD1) 328,96 zł 
5815,70 zł

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Życzę powodzenia przy graniu na tym 390x z wentylatorami rozkręconymi do 3500 obrotów. Lepiej już wziąć zwykłego 390 od msi czy innego producenta którego chłodzenie radzi sobie z tą kartą.

Tapatapatap Z2

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o ciszy nic nie wspominał a obudowe dociązy cegłami żeby nie odleciała

W dniu 5.03.2016 o 15:16, Daushe napisał(a):

AMD ssie, Intel i Nvidia są lepsi od AMD.

tak zgodzimy się z  Tobą: AMD ssie, Intel i Nvidia są lepsi od AMD.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 5.03.2016 o 18:54, tesel napisał(a):

jakos zamiast o pomoc się pytac to wciskasz nam kit że ten FX jest hiper zajebisty i miażdzy intela - odpowiedź adekwatna do pytania

jak lubisz marnować kase to bierz swój zestawik

a na dole masz prawdziwy zestaw który zjada na śniadanie twoją padlinkę :ploom:

[tylko nie mów że 2 stów nie skombinujesz - bo pewnie morele jakiś rabat zaoferuje jak z nimi pogadasz]

Ja nie mówię że on jest zajebisty tylko porostu w DirectX 12 on bd podobno lepszy i do tego do renderingu jest on dużo lepszy.

A te 2 stówki mogę załatwić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę.

http://www.purepc.pl/procesory/test_procesora_core_i74790k_devils_canyon_szybki_jak_diabli?page=0,4

I7 jest lepszy do rendeningu etc. W sumie i5 4690k 3.5Ghz jest nie wiele wolniejszy w tym wypadku od tego FX 8350 4Ghz. Po podkręceniu już taki i5 4690k będzie na poziomie podkręconego AMD. http://www.purepc.pl/procesory/test_procesora_core_i74790k_devils_canyon_szybki_jak_diabli?page=0,14

i7 to już całkiem inna liga. Moim zdaniem, zakładam, że amatorsko będziesz się bawił programami w zupełności wystarczyłby ci i5 4690k lub najlepiej i5 6600k Skylake.

No ale to twoja decyzja w grach zdecydowanie wygrywa Intel. A dx12 nie pomoże za bardzo procesorom AMD tylko kartom graficznym AMD.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 6.03.2016 o 07:37, lukadev napisał(a):

Proszę.

http://www.purepc.pl/procesory/test_procesora_core_i74790k_devils_canyon_szybki_jak_diabli?page=0,4

I7 jest lepszy do rendeningu etc. W sumie i5 4690k 3.5Ghz jest nie wiele wolniejszy w tym wypadku od tego FX 8350 4Ghz. Po podkręceniu już taki i5 4690k będzie na poziomie podkręconego AMD. http://www.purepc.pl/procesory/test_procesora_core_i74790k_devils_canyon_szybki_jak_diabli?page=0,14

i7 to już całkiem inna liga. Moim zdaniem, zakładam, że amatorsko będziesz się bawił programami w zupełności wystarczyłby ci i5 4690k lub najlepiej i5 6600k Skylake.

No ale to twoja decyzja w grach zdecydowanie wygrywa Intel. A dx12 nie pomoże za bardzo procesorom AMD tylko kartom graficznym AMD.

Ooo, dziękuję nareszcie ktoś kto potrafi coś udowodnić a nie tylko mówić.

A jeżeli chodzi o I7 to myślisz że i7 5820k to dobry wybór bo jak warto to mogę dorobić trochę kasy.

A i tak wg byłem sceptycznie nastawiony do i5 bo miałem i5 2500k i się wg nie nadawała do renderingu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli sporo bawisz się w różnorakie obliczenia gdzie liczy się moc to jak najbardziej warto. Ten procesor szczególnie po OC na 4.5Ghz w niektórych zastosowaniach potrafi być prawie 2 x szybszy niż AMD FX 8350 4.8Ghz. Tu masz testy http://www.purepc.pl/procesory/intel_core_i75820k_szesc_rdzeni_w_dobrej_cenie_test_procesora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha to chyba dorobie te pare stów, i mam taką prośbę, czy mógłbyś złożyć najtańszy zestaw z tą i7 i R9 390 lub 390x fajnie też by było jak by było 32gb ram ale jeżeli to by był za duży koszt to 16GB wystarczy.

I tak żeby ten zestaw nie przekraczał 6000-6200zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to masz praktycznie gotowy zestaw http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_marzec_2016?page=0,20

Jedyne co musisz zmienić to kartę graficzną  1540pln

http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-radeon-r9-390-oc-8gb-gddr5-512-bit-hdmi-dvi-3xdp-box-strix-r9390-dc3oc-8gd5-gaming-770046/

Zasilacz jak najbardziej może być ta EVGA co tesel proponował 250pln

Więc cena za zestaw wyniesie cię 5900 + obudowa. Można by jeszcze parę groszy zejść na dyskach, ale nie wiem czy warto.

Pamięć jako, że płyty 2011-3 obsługują pamięć czterokanałowo to warto mieć 4 kości w tym wypadku 16GB RAM. Ale gdyby było mało zawsze w przyszłości możesz sprzedać te 4x4gb i kupić 4x 8GB. Pamięć ram prawie nie traci na wartości.

No i w sumie masz niezłą rakietę do obliczeń. Do tego ten procek też da ładny napęd dla r9 390 i gry też będą świetnie działać.

Edytowane przez lukadev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 Procesor Intel Core i7-5820K LGA2011 64bit 3.3GHz 140W 15MB BOX (BX80648I75820K) 1639,00 zł 
2 Płyta główna ASRock X99 EXTREME4, X99, QuadDDR4-3000, SATA3, miniDisplayPort, GBLAN, ATX 979,00 zł 
3 Zasilacz EVGA 600W, 80 PLUS, EU (100-W1-0600-K2) 253,22 zł 
4 Napęd LG SuperMulti GH24NSD1 RBBB Komputer stacjonarny 50,00 zł w
5 Dysk Western Digital Red, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200 64MB cache (WD10EFRX) 289,00 zł 
6 Karta graficzna Gigabyte Radeon R9 390 Gaming G1, 8192 MB GDDR5 (512 Bit), DVI-D, HDMI, 3xDP (GV-R939G1 GAMING-8GD) 1475,00 zł 
7 Dysk SSD Crucial BX100 250GB SATA3 (CT250BX100SSD1) 328,96 zł 
8 Obudowa SilentiumPC Gladius X60 Pure Black (SPC095) 275,00 zł 
9 Chłodzenie CPU Thermalright True Spirit 140 Power 214,91 zł 
10 Pamięć Corsair Vengeance LPX DDR4, 16GB(2x8GB), 3000MHz, CL15 (CMK16GX4M2B3000C15B) 432,52 zł x 2szt. = 865,04
6369,13zł

co prawda znowu poza budżet ale chyba coś morele powinno dac

dałem dysk 1TB bo budżet by się mocno przekroczył a jak mało miejsca to w przyszłości dorzycisz drugi dysk - najłatwiejsze do rozbudowy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ooo, dzięki a co myślisz jak by wymienić ssd na ocz trion 150 240GB i do tego WD purple 2tb i płytę na msi sli plus??

I do tego może jakieś tańsze lc żeby dało się zrobić małe OC + żeby wyglądało ładnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ssdeka bym nie zmianiał , płyty też, do dysku musisz dołożyc

do dobergo oc wystarczy to chłodzenie co podałem [nie warto dopłacać do lc]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chce LC to niech to robi porządnie tzn. normalny blok wodny , chłodnica , pompka , węże itp. a nie żadne kompaktowe <span style='color: red;'>[ciach&#33;]</span>a .

Dodatkowo jak chce wodować procka to warto pierw go oskalpować i zapodać pod IHS-a normalną pastę TP , znacznie to pomoże przy chłodzeniu procka .

A tak poza tym to może się zastanowić nad zwodowaniem karty .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 6.03.2016 o 11:21, tesel napisał(a):

ssdeka bym nie zmianiał , płyty też, do dysku musisz dołożyc

do dobergo oc wystarczy to chłodzenie co podałem [nie warto dopłacać do lc]

Tak wiem że te ac może być tak samo to lc ale też chodzi mi o wygląd żeby to jakoś się prezentowało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ssd OCZ nie mam doświadczenia, ale na pewno będzie wolniejszy od MX200, aczkolwiek przepaści nie będzie, z dyskami WD purple też nie miałem do czynienia, prawdopodobnie będą mniej wydajne niż REDy. Jeśli chodzi o LC kwestia gustu i wyglądu. Ale tu musiałbyś dopłacić chociażby do tego Enermaxa z podwójną chłodnicą, ale i tak z tego co wiem mimo wszystko pompkę słychać podczas pracy. A najlepiej kup dzisiaj powietrzne chłodzenie, a za jakiś czas pokuś się o LC z prawdziwego zdarzenia.

Edytowane przez lukadev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 6.03.2016 o 11:26, reyden napisał(a):

Dodatkowo jak chce wodować procka to warto pierw go oskalpować i zapodać pod IHS-a normalną pastę TP , znacznie to pomoże przy chłodzeniu procka .

Intel Core i7-5820K ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dobrze zrobię tak jak mówicie narazie zapodam ac a potem prawdziwe lc i do tego z czasem zamontuje jeszcze 2 takie karty i do tego zwoduje je i do tego dam z czasem może 64GB ram.

I co sądzicie o takim pomyśle, i jeszcze małe pytanko, czy opłaca się wodować ram czy nie?

A i ja bym nie chciał majstrować przy procesorze jak kolega reyden mówił bo ja się na tym nie znam i nie chciał bym utracić gwarancji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W obecnym czasie najlepiej wodować karty , obecne procki są mniej podatne na tego typu chłodzenie , w dodatku w przypadku Intela glut pod IHS-em mocno przeszkadza przy chłodzeniu - tutaj nawet dobre AC nie jest w 100% wykorzystywane a co dopiero WC .

Wodowanie dysku , ramu czy innych elementów kompa było i jest mało opłacalne ,

Ze zmianą pasty na rdzeniu to była tylko sugestia , choć przy WC procka dużo by to pomogło - ale jak nie chcesz tracić gwarancji i czegoś skopać to tego nie rób .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 6.03.2016 o 14:01, Bonusso3 napisał(a):

@reyden ten i7 nie ma gluta tylko jest lutowany :P Nie radziłbym go skalpować.

I tak bym tego nie robił bo ja nigdy czegoś takiego nie robiłem i do tego stracił bym gwarancję

Dziękuję wszystkim za porady jestem wam bardzo wdzięczny, podsumowałem wszystko co mi polecaliście i zrobiłem nowy zestaw.

http://www.morele.net/inventory/info/aMMoVC/

Dałem jedynie lepszą płytę żeby do oc była lepsza i trochę lepsze chłodzenie.

Jak wy go teraz oceniacie?

Edytowane przez Daushe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wziął raczej http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-x99-extreme4-x99-quadddr4-3000-sata3-minidisplayport-gblan-atx-660981/

z tą MSI coś słyszałem, że były jakieś małe problemy z stabilnością OC, ale nie pamiętam czy chodziło o OC procesora czy ramu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi