ZONK000 OC Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2016 WItam Wiem że tematów o konfiguracji programu samba jest sterta ale nijak nie mogę sprawić żeby pozostałe komputery z windows 7 widziały komputer z fedorą 23. Gdy włączę na linuxie udostępnianie multimediów itp to na komputerach z windows pojawiają się ikony w otoczeniu sieciowym z serwerami multimediów, niema natomiast KOMPUTERA jako takiego. Ogólnie jest jakiś problem z ustawieniem sieci bo w menadżerze plików niema szans wejść w SIEC. Mogli byście okiem rzucić na plik z konfiguracją samby? https://megawrzuta.pl/download/8da02892e651a3350ce7eb2fcb9f560d.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2016 Nie ma pliku -> nie widzę screena, ale ściągnij sobie takie narzędzie: gadmin-samba http://gtk-apps.org/content/show.php/GAdmin-SAMBA?content=132014 z doświadczenia, narzędzia wbudowane w środowiska graficzne nie zarządzają wszystkimi ustawieniami samby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2016 (edytowane) Ogólnie to masz syf w tym configu. Zrób backup i wywal te wszystkie komentarze. Po drugie j/w. Albo takie graficzne narzędzie albo poczytaj o SWAT dla SMB (aktualnie masz SWAT2 dla SMB v4) Aha, no i nic nie wiemy o sieci, być może coś masz skopane z grupą/siecią/czymkolwiek co przechodzi przez router. @Djikstra Klik Edytowane 20 Marca 2016 przez Bonusso3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2016 u mnie śmiga aż miło oczywiście jest to tylko jeden katalog ale więcej mi zupełnie nie potrzeba [share] comment = Ubuntu File Share Server path = /srv/samba/share create mask= 0777 directory mask = 0777 browsable = yes writable = yes guest ok = yes Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...