Skocz do zawartości
Ollo2000

wydajny 1 wątek, g3258 czy potrzeba i5

Rekomendowane odpowiedzi

Mam teraz

Gigabyte Radeon 7950

Phenom II X4 955

Ninja3

ASRock M3A785GXH/128M

DDR3 2x4+2x2=12GB

zasilacz Enermax MODU82 525W

zastanawiam się nad modernizacją - brakuje mi wydajności procesora,

trochę go kręcę ale >3,5 GHz niespecjalnie chce mu się działać stabilnie. Może wina płyty, może zasilanie, może chłodzenie. Nie mam już cierpliwości dociekać, bo niewiele jest do ugrania - Phenom II nawet na 3,9-4 GHz będzie wąskim gardłem AFAIK

Stąd pomysł na zmianę płyty i proca, a być może też RAM

Zależy mi na dobrej wydajności w jednowątkowych grach (to najbardziej obciążające zadanie tego komputera) jak World of Tanks, Guild Wars 2 i inne MMO

Myślałem nad g3258 - w miarę tanio, ram zostałby stary, ale nie wiem czy wystarczy, tym bardziej we współpracy z 7950

i5-4670K albo i5-4690K - drożej, ram zostałby, ale to już >1000 za sam proc, a jest to już "stara generacja" hmm

i5-5675C - podobnie do tego co wyżej, tylko drożej. Ale może opłaca się?

i5-6600K - drogo, nowe pamięci, pod 2000 zł trzeba szykować, nowa platforma, ale czy warto?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli w grę wchodzą tylko gry obsługujące jeden mocny wątek to 3258 będzie wytaczający i tani. Ale "apetyt rośnie w miarę jedzenia" - można pomyśleć nad mocniejszą konfiguracją. Na dziś 4670/4690K jest mocnym procesorem pod gry i na najbliższe kilka lat zbytnio się to nie zmieni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do jednowątkowych gier tylko G3258 i oc. Tyle że takich gier jest coraz mniej, a w tych istniejących także dodają chyba powoli możliwość korzystania z ilości wątków większej niż 1 (czyli w praktyce 2 lub 3 wątki, bo na więcej to pewnie nie ma jak podzielić sensownie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, pewnie wybiorę właśnie tego G3258.

Tylko czy procesor dwurdzeniowy będzie dobrze działał ze sterownikami AMD?

Obciążenie "od sterownika GPU" rozkłada się na rdzenie (wtedy więcej zyskiwałby i5 w porównaniu) czy idzie jednym wątkiem z grą (wtedy liczyłby się głównie zegar, a więc G3258 byłby równie dobry co i5 z tym samym zegarem)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi