notagoodomen Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) Cena orientacyjna, bo nie wiem ile z tego warto ulepszyc.Hej, skladam zestaw pod granie (i Oculus Rift), potrzebuje rady jak optymalnie dobrac reszte podzespolow dookola 980Ti: Mam poki co cos takiego: EVGA GeForce GTX 980 TiMSI Z97 GAMING Intel Core i5-6600KCorsair Vengeance LPX (2x8GB)Poczatkowo myslalem o zwyklej 980 ale wole cos na dluzej. Z prockiem/plyta waham sie tez nad czyms na X99? Poza tym kompletnie nie wiem jaki zasilacz i chlodzenie (no i obudowa ktora to wszystko pomiesci).Zalezy mi na tym zeby dalo sie to kiedys upgradeowac bez wymieniania wszystkiego naraz.Co mam (z rzeczy ktory potencjalnie moze wykorzystac):CPU Arctic Freezer Xtreme Rev.2Zasilacz OCZ ZS Series 650W, 80 Plus Bronze (zakladam ze duzo za slaby juz)Obudowa Chieftec Mid Tower (z serii Bravo, nie pamietam konkretnego modelu, ma juz swoje lata) Edytowane 10 Kwietnia 2016 przez notagoodomen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) Zasilacz powinien dać radę. Nauczicie sie wreszcie że dzisiaj karty i procki biorą zwykle coraz mniej prądu. Do tego zestawu to 550 wystarczy. Ale można wymienic zasilacz na sprawniejszy czyli z lepszą elektroniką i nowszy. Osobiście bym go zostawił jak jest sprawny i na gwarancji, ale jak śa jakieś problemy to: http://www.morele.net/zasilacz-evga-supernova-gs-650-80-plus-gold-220-gs-0650-v2-742048/ Z tańszych ale równie dobrych: http://www.morele.net/zasilacz-xfx-black-edition-xtr-650w-fully-modular-135mm-80-gold-p1-650b-befx-628156/ Co do zestawu to proponuje poczekać na nowe karty od NVIDII I AMD. Nie sugeruj się też wynikami z DX 12 bo one mogą być mylące. Przyszły rok dopiero pokaże co lepiej sie sprawdza w DX12. No i sam OR gdy się pojawi to dopiero przyszły rok pokaże co dadzą te gogle. DLa mnie osobiście tą zbędny bajer, ale to tylko moje zdanie. Do gier X99 jest zbędne. IMO 6600K to dobra opcja, ale jak wspomnialem poczekałbym do nowych kart graficznych te parę miesięcy bo gogli i tak na razie nie ma i nie wiem czy warto je kupować od razu ( o ile w ogóle warto ;) ) . Edytowane 10 Kwietnia 2016 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Pakowanie sie w X99 jest bez sensu - raz że to droga platforma , dwa - nie wykorzystasz w 100% jej ficzerów , trzy - nieco słabsza niż najnowsze Skylake . Płytę i tak musisz kupić - masz płytę na Z97 pod Haswella a I5 6600K to nowszy Skylake . Ten OCZ ZS na razie może zostać - co prawda jego realna moc to ~550W lub mniej ale z I5 6600K + GTX980Ti powinien dać radę . Pascal / Polaris powinny mieć znacząco mniejszy pobór mocy , nawet topowe karty - 16 nm + pamięć HBM zrobi swoje . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Jakie tam pamięci ostatecznie trafią i z czym mamy do czynienia to sie okaże. Na razie plotki mówią że najnowsze topowe karty mogą być nieco bardziej okrojone niż zakładano. Dlatego nie zdziwie się jak do odpowiednika 980Ti trafi DDR5 a dopiero do odpowiednika Titan'a HBM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
notagoodomen Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Pakowanie sie w X99 jest bez sensu - raz że to droga platforma , dwa - nie wykorzystasz w 100% jej ficzerów , trzy - nieco słabsza niż najnowsze Skylake . Płytę i tak musisz kupić - masz płytę na Z97 pod Haswella a I5 6600K to nowszy Skylake . Ten OCZ ZS na razie może zostać - co prawda jego realna moc to ~550W lub mniej ale z I5 6600K + GTX980Ti powinien dać radę . Pascal / Polaris powinny mieć znacząco mniejszy pobór mocy , nawet topowe karty - 16 nm + pamięć HBM zrobi swoje . Dzieki za rady. Jaka plyte glowna bys polecal do tego zestawu? Zasilacz powinien dać radę. Nauczicie sie wreszcie że dzisiaj karty i procki biorą zwykle coraz mniej prądu. Do tego zestawu to 550 wystarczy. Ale można wymienic zasilacz na sprawniejszy czyli z lepszą elektroniką i nowszy. Osobiście bym go zostawił jak jest sprawny i na gwarancji, ale jak śa jakieś problemy to: http://www.morele.net/zasilacz-evga-supernova-gs-650-80-plus-gold-220-gs-0650-v2-742048/ Z tańszych ale równie dobrych: http://www.morele.net/zasilacz-xfx-black-edition-xtr-650w-fully-modular-135mm-80-gold-p1-650b-befx-628156/ Co do zestawu to proponuje poczekać na nowe karty od NVIDII I AMD. Nie sugeruj się też wynikami z DX 12 bo one mogą być mylące. Przyszły rok dopiero pokaże co lepiej sie sprawdza w DX12. No i sam OR gdy się pojawi to dopiero przyszły rok pokaże co dadzą te gogle. DLa mnie osobiście tą zbędny bajer, ale to tylko moje zdanie. Do gier X99 jest zbędne. IMO 6600K to dobra opcja, ale jak wspomnialem poczekałbym do nowych kart graficznych te parę miesięcy bo gogli i tak na razie nie ma i nie wiem czy warto je kupować od razu ( o ile w ogóle warto ;) ) . Dzieki za opinie. No wlasnie czekanie za dlugo nie wchodzi w gre, bo OR bede mial lada moment (bardzo wczesny preorder) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Pytanie jak OL i całe szumnie zapowiadane VR będzie działać i jakie to będzie mieć wymagania . Żeby się nie okazało że I7 5820K + GTX980Ti / Fury X to absolutne minimum żeby to odpalić na znośnych detalach . Jak chcesz kręcić tego I5 to płyta na Z170 np. często polecany Asus Z170 Pro Gaming za 669 zł . A jak grasz w World of Warships to dostaniesz bonusy za zakup płyty czy innych podzespołów od Asusa . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
notagoodomen Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Pytanie jak OL i całe szumnie zapowiadane VR będzie działać i jakie to będzie mieć wymagania . Żeby się nie okazało że I7 5820K + GTX980Ti / Fury X to absolutne minimum żeby to odpalić na znośnych detalach . Jak chcesz kręcić tego I5 to płyta na Z170 np. często polecany Asus Z170 Pro Gaming za 669 zł . A jak grasz w World of Warships to dostaniesz bonusy za zakup płyty czy innych podzespołów od Asusa . Z OL i reszta na szczescie nie jest tak zle. Rekomendowane jest od min. 970, ale chce cos na duzo dluzej :) Widzialem ze polecaja tez http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-z170xp-sli-intel-z170-ddr4-usb3-1-sata3-atx-sata-ga-z170xp-sli-767307/ - jest jakas wyrazna roznica? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2016 To nawet nie chodzi o to jak to będzie działać i jakie wymagania bedą. Chodzi o to że dla mnie to taki bzdet jak 3D w TV. Wypuszczą parę gier i oleją, ale obym się mylił. Ja tego nie kupuje.Nie lubie niczego na głownie nosić (jak okulary) a co dopiero te gogle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Ja mam inne wrażenie. 3D w TV to był bzdet, zresztą kinowe 3D podobnie. VR wg mnie utrzyma się i trwale zmieni sposób korzystania z kompa. Ma to gigantyczny potencjał w przeciwieństwie do 3D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) Przekonamy sie :) To jest Twoje zdanie, a ja mam swoje i tyle w temacie. Znając dzisiejszy rynek gier mam takie przeczucie że to może być kolejny bzdet i stwierdziłem to od razu jak tylko pierwszy raz o tym usłyszałem parę lat temu. Z mojej strony EOT. Edytowane 10 Kwietnia 2016 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...