Skocz do zawartości
Vanaadis

Procesor i plyta za 1200zl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jak w temacie, mam zamiar zmienić mój stary procesor i płytę główną na nową. Mój obecny PC:

AMD A8-6600k

R9 280X

SPC VERO L1 500W

Zalman z3

Płyta f2a88xm

SPC spartan pro 924

Mój budżet to jakies 1200zl, interesuje mnie wyłącznie granie na komputerze, poleci ktoś coś ciekawego? Od razu powiem, ze nie mam zbyt pojecia do podkręcania procesora, wiec nie wiem czy jest sens kupowania takiego z k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I5 4460/4590 + płyta na H81M/B85 np. Asrock H81M lub Gigabyte GA-B85M-D3H-A .

Ew. I5 6500 + najtańsza płyta na H110 z DDR4 + 8GB ramu DDR4 ale do tego musiał być dopłacić .

Takie trio I5 6500 + Asrock H110M-DGS + 8GB DDR4 ( pierwszy lepszy ) to koszt ~ 1 250 zł .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie najgorszy, kwestia za ile wyhaczysz i do tego dobre chłodzenie.

Osobiście skłaniałbym się ku I5 6500, ale wiadomo - portfel liczy się.

Sam mam starego Xeona W3690 (odpowiednik I7 990x) (porównywalny w grach do i7 2600k) i spokojnie ogarnia nowe gry. Tutaj pierwsze skrzypce robi GPU.

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z OC nie radze sobie najlepiej, próbowałem cos kręcić obecny, ale srednio mi to wychodzilo. Srednio chce wlasnie wymieniać na Skylake, bo dochodzi zmiana RAM, który planowałem dołożyć w niedługim czasie i zrobić 16gb, tyle, ze juz po nowym procesorze i plycie. Poza tym i tak mam zamiatr uczyć się OC, bo dużo osób poleca to rozwiązanie. Co do chłodzenia zamierzam tez kupić w niedługim czasie SPC Grandis i dołożyć mu 3 wiatrak. Z tego co patrzylem, i7 2600k i z77 wyjdzie okolo 950-1050zl. Wiec na chwile obecna by mi zostalo jeszcze na chłodzenie.

Edytowane przez Vanaadis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak budżet 1200zł + graty do opchnięcia (płyta, procek, ram ok 400zł) to nie masz co zastanawiać się i bierz I5 6500, a może i na K zbierzesz.

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Budżet nie jest ściśle określony, po prostu chciałbym na te nowe rzeczy wydać około 1200zł, żeby nie wyszło bardzo drogo, a żeby ten PC ciągnął nowe gry na wysokich. Ponieważ będę też wymieniał monitor, zasilacz, chłodzenie, myszkę, klawiaturę, więc na to też mam zamiar trochę przeznaczyć. Jeśli chodzi skąd kupuję, to na ceneo będę szukał najtańszych ofert. Tylko nie wiem czym się różni wersja BOX procesora i OEM, oprócz tego, że OEM jest bez chłodzenia, bo ono mi nie jest potrzebne.

Edytowane przez Vanaadis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OEM to przedewszystkim znacznie krótsza gwara - rok zamiast 3 lat , do tego brak chłodzenia .

Nie ma sensu dopłacać do I5 6500 - nie ważne czy to BOX czy OEM , tylko 100 mhz wyżej taktowany a droższy , dodatkowo OEM nie ma chłodzenia i ma krótką gwarancję .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi