Skocz do zawartości
monster4x4

Modernizacja LGA 775 do 1200zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie :) po zwiastunie Battlefielda 1 przyszedł czas zmodernizować sprzęt :D Obecnie gram tylko w csa także ciężko mi powiedzieć co warto zmieniać.

Moje podzespoły:

CPU: Q6600 + Box podkręcony do 3Ghz na napięciu 1.3v
GPU: GTS 250 512MB Gainward lub palit :P zawsze mi się miesza :)
Ram: 2x1GB Nanya 800Mhz i 1x2GB kingston razem = 4GB
MOBO: Gigabyte GA-G31MF-S2 do OC się podobno nie nadaje a już ponad rok zero problemow :D
DYSK: Hitachi 250GB lecz posiada bad sektory ;/
PSU: Corsair vs series 350W
Obudowy nie posiadam ze względu na mało miejsca na biurku wszystko wkręcone jest w ściane :P

Lecz zmieści mi się pod biurko obudowa typu Cube taka jak SPC Q30 czy Aerocool x predator cube.
Chciałbym wydać max 1200zł podzielone na 2 tury. Tzn w tym miesiącu kupić sprzęt za 600zł i w przyszłym.
Myślałem nad Asus P5Q + 4/8GB DDR2 800mhz i kręcić tego Q6600 do tego gtx 750.
Ale nie jestem do końca przekonany czy warto ładować kasę w ten socket. Rozmyślam także nad G4400 + H110 + 8GB DDR4.
Czy jeśli napiszę, że zastanawiałem się nad konsolą zostanę zlinczowany :D?

Dziękuję serdecznie z góry za pomoc i pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku najnowszego Skylake to proponuję I3 6100 + Asrock H110M-HDS + dowolne 8GB DDR4 2 133 mhz CL13/CL14 .

Haswella przy obecnych cenach nie ma sensu brać .

Inne wyjście to używane I5 2xxx + płyta na H61 + 8GB DDR3 , starczyło by ci wtedy  na lepszą kartę niż GTX750 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sandy Bridge wydaje się o wiele mocniejszym pomysłem. Sam miałem LGA775 na Q9550 i pomimo sentymentu do tej platformy nie wyobrażam sobie pakowania w bardzo wiekową ( ale nadal w cholerę zacną ) platformę. 

No i niestety - musisz IMHO poczekać na testy BFa bo obawiam się że developerzy potrafią trochę na siłę psuć nerwy użytkownikom innych niż topowe sprzęty.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

patrzyłem na testy i troche na youtube i zastanawiam się teraz który wybrać :D czy i5 czy tą i3. Co do karty graficznej mogę poczekać jeszcze jeden miesiąc i kupić GTXa 960 jeśli będzie to opłacalne :P
Po za tym posiadam monitor 1280x1024 więc niezależnie od producentów powinno starczyć mocy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi