Ingwar Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2016 Witam, mam problem z doborem procka do płyty ep35c-ds3r. Obecnie mam intel core 2 duo e6750 i jednak chciałbym cos z 4 rdzeniami. Myslalem o core 2 quad q6600, socket ten sam, ale tu moja wiedza się kończy. Czy ten procek bedzie pasował do tej płyty? Może jest coś lepszego do tej płyty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2016 Budżet. Bo od tego zaczyna się problem z LGA775/771. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ingwar Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2016 I tak myślałem o używanym q6600 na allegro sa za ok. 80zł, to raczej starszy sprzęt i ceny nie będą wygórowane. Myślę głównie o tym q6600 bo chyba jest całkiem dobry tylko pytanie czy bedzie działał z tą płytą, ale też nie chce inwestowac dużych pieniedzy bo sprzęt nie ma przyszłości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2016 Jaki masz budżet i jak wygląda reszta sprzętu . Przy małym budżecie można się bawić w grzebanie przy S77x , jak masz 300+ zł to lepiej szukać czegoś lepszego na S115x . Q6600 to koszt 120+ zł , za mniej więcej podobną cenę masz Xeona na S771 np. model E5450 z 12 mb cache i zegarem 3 Ghz - sporo szybszy niż Q 6600 mający zegar 2,4 Ghz i 8 mb cache . Do tego adapter S771@S775 i modyfikacja płyty i można się bawić . Albo kupić procka już z adapterem np tutaj E5450 za 170 zł . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ingwar Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2016 Mam okazje kupić używane e5430 przerobione na s775, bedzie to dobrze działac na tej płycie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2016 Jak przerobione - doklejony tylko adapter czy procek został także dopiłowany ? W pierwszym przypadku nadal czeka cię modyfikacja socketu i biosu ( albo wgranie już gotowej modyfikacji ) , w drugim przypadku tylko bios do roboty . Modyfikacja socketu sprowadza się do wyciącia 2-3 plastików . Zmodowany bios możesz dorwać tutaj a tutaj masz opis całej modyfikacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ingwar Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2016 Doklejony adapter i przypiłowany procek, właściciel pracowal na nim na płycie z s775, tylko czy xeon bedzie działać na tej płycie? Rozumiem ze modyfilacja biosu ma na to wpłynać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2016 Modyfikacja biosu raczej będzie konieczna , w normalnych biosach dla płyt S775 nie ma mikrokodów do obsługi Xeonów . Procek zapewne pracował na płycie ze zmodowanym biosem . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ingwar Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2016 Ok dzieki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...