Lysyn Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2016 Mam procka i7 6700K na 4500 - w stresie mam ok 93 stopnie (testowane w upale 2 dni termu). Dzisiaj ok. 90 stopni w priime (tym testuje). Miałem kiedyś chłodzenie wodne w kompie - ale nie mam teraz czasu na budowe itp. Znalazłem chłodzenie wodne zewnętrzne: http://www.aquatuning.pl/chlodzenie-wodne/zestawy-i-systemy/zestawy-zewnetrzne/15643/aquacomputer-aquaduct-360-eco-mark-ii-externe-wasserkuehlung-mikroprozessorgesteuerte-12-v-pumpe Akurat takie (gotowe) mi sie podoba. Czy warto takie coś zakupic ( + blok na procek i wąż). Kase jakos uskładam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zwróc uwagę to to tylko pompa + chłodnica . W dodatku to chyba model do bardzo rozbudowanych układów z 4 topowymi GPU i mocno kręconym CPU . Taniej wyjdzie dobra pompka i normalna chłodnica . Inna kwestia to tempertury twojego CPU - niestety z powodu gluta pod IHS-em dobre chłodzenia AC nie są nawet wykorzystywane w 100% , a co dopiero WC . Inna kwestia to to czym testujesz - w normalnych warunkach ( soft bez AVX ) temperatury nie powinny iść tak wysoko . Chcesz zbić temperatury procka - zmień pastę pod IHS-em . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2016 To nie kwestia kasy ale chłodzenia. Czy tempy spadna z 15 stopni w prime? Bo 93 stopni w stresie cto chyba za duzo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2016 1 . ) Robisz testy w Prime i innych mocno obciążających programach - to zawsze będzie generować temperatury . W normalnej eksploatacji nie będzie takich temperatur . 2 . ) Obecne procki ( od czasów Ivy Bridge ) mają skopane przewodzenie ciepła pomiędzy rdzeniem a IHS-em i dalej , Intel stał się skąpy i zastosował gluta zamiast lutowania jak to było w czasach SB wcześniej - w efekcie mamy wysokie temperatury bo glut blokuje przewodzenie ciepła . Chcesz mieć niższe temperatury ( nie zależnie jakie masz chłodzenie - czy to AC czy WC albo Subzero ) - ściągasz IHS-a , zastępujesz gluta dobrą pastą ( np. CLP ) i zakładasz IHS-a spowrotem . Do obecnych CPU zą nawet zestawy ułatiające tą operację . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2016 (edytowane) A bez zdjecia czapki itp tempy spadna na tylm chłodzeniu o 15 stopni +-? Edytowane 28 Czerwca 2016 przez Lysyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2016 Nie, nie spadną - tłumaczy ci przecież, że problem z oddawaniem ciepła leży w samym procesorze - jeśli się do niego nie dobierzesz to żadne chłodzenie nie da zadowalającego efektu - możesz liczyć na góra kilka stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2016 (edytowane) To po co co ludzie LC zakładaja? 90% nie sciaga IHS i zakłda LS. Procek i7 6700 na 1,35v. Te tempy sa tylko w stresie na prime 95. Edytowane 28 Czerwca 2016 przez Lysyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zakładają dla wyglądu (bo mają okno i ledy), niektórzy sądzą, że to super chłodzenie bo jest droższe od powietrznego, jeszcze inni pamiętają czasy przed ivy bridge, gdzie był sens zakładania i nie wiedzą, że realia się zmieniły. Prime potrafi "podgrzać" procka - normalne programy nie. Sprawdź tempy w programach/grach jakich używasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2016 (edytowane) Sens zakładania LC jest, ale skalp to obowiązek w przypadku większości nowych procków od intela. Edytowane 28 Czerwca 2016 przez OCM4n14k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...