technicsPL Opublikowano 10 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2016 Witam, mam teraz trudny wybór pomiędzy gtx 960 evga 4 gb , a r9 380x sapphire nitro. Chodzi mi typowo o grę cs: global offensive, obecnie mam gtx 760 oc, a procesor to fx8350 @ 4,4 ghz, plyta glowna asus m5a99fx pro r2.0, 8 gb ram, zasilacz corsair rm 750 gold. Czy odczuje jakas roznice pomiedzy moja obecna a 960 w cs:go ? Jak beda wyglada roznice w innych grach, czy fx8350 jest wystarczalny, czy jest sens zmiany przy tym procesorze ? Najwiecej gram cs:go i mam roznespadki fps w okolice od 280 fps i dropy do 110, kolega ktory ma gtx 970 i i5 ma tez takie spadki, na niektorych mapach mam stale 160 fps powiedzmy z dropami do 120. Czy taki gtx 960 podniesie mi te klatki na tych mapach gdzie mam mniej ? Bo inaczej to nie ma sensu. Gry w ktore jeszcze gram to far cry 4, bf4, bf hardline, chcialbym zagrac FC Primal i czy zmiana na nowa grafike uda mi sie uzyskac 65 fps stale na srednich detalach ? Czy nawet na niskich nie uciagne 50 fps? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 10 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2016 (edytowane) Za 1000zł kupisz ok roczną GTX 970 z jeszcze ok dwuletnią gwarancją i to ma sens. W innym przypadku dołóż do nowej RX480 lub poczekaj i dołóż do GTX 1060. Będziesz pewnie musiał trochę dołożyć 200-300zł. Jako, że masz procka AMD skłaniałbym się do zakupu od NV. Moim zdaniem posiadając 760 OC zamiana na 960-kę jest średnim pomysłem. Masz tu mniej więcej : i z 960-ką Edytowane 10 Lipca 2016 przez NostradamuSek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 10 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2016 To jest delikatnie powiedziane. Zamiana 760--->960 nie ma kompletnie sensu, no chyba że jest to jakaś symboliczna dopłata typu 100-150 zł i przy okazji przeskoczysz na wersję z 4GB VRAM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 10 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2016 To jest delikatnie powiedziane. Bo ja jestem subtelny i delikatnie określam nietrafione pomysły. 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
technicsPL Opublikowano 10 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2016 (edytowane) No właśnie nie, żeby mieć tego evga 4 gb to muszę dopłacić 450 złoty, po tym jak sprzedam moją za około 500 złoty. Właśnie jak osoba wyżej napisała że mam procka FX to lepiej nvidię ? Ktoś mi kiedyś napisał że GTX 970 nie ma sensu przy moim procku, że odczuję tylko różnicę w benchmarkach, ale w grze niczego nie odczuję już i MAX kartą jaką mogę mieć żeby był sens to GTX 960, no ale 450 złoty muszę dopłacić. ehhh w tym pierwszym filmiku te FPS mnie nie zadowalają, wahają się od 200 do 300, to samo mam teraz przy GTX 760, akurat mapka na której są benchmarki to de dust 2, mała mapka i dużo fps, ale typowo chodzi mi o mapy typu NUKE, coblestone, cache bo tam mam średnio = 160 fps. ufff...... już nie wiem co robić. Edytowane 10 Lipca 2016 przez technicsPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 10 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2016 (edytowane) Dopłata 450 zł do 960-tki to wywalanie kasy na śmietnik. Jeżeli kupisz używkę 970-tkę średni fps na pewno wyraźnie wzrośnie. Natomiast co do dropów musiałbyś zaobserwować czy w chwilach dropów zużycie karty graficznej osiąga 100% czy nie, natomiast wzrasta tylko zużycie procesora. Jeżeli będzie to kwestia procesora, to na dropy zamiana karty pomoże tylko trochę. Z 380X daj sobie spokój. Z RX 480 też. Zamiast zamiany na 960-tkę już lepszym pomysłem byłoby zrobienie SLI z dwóch 760-tek. Choć to także pomysł absurdalny. Ale mniej. Edytowane 10 Lipca 2016 przez adashi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
technicsPL Opublikowano 10 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2016 też myślałem nad SLI ale wtedy kupno uzywanej karty to 500 zloty i nie wiadomo jak będą sie zachowywać w grach co niektórych może być tzw bottlenecking i rwać mi obraz i dropy. A co sądzicie żebym poczekał na GTX 1060 i jeżeli będzie kosztować te 1300 złoty to dopłacę te 800 złoty? Dobrze myślę czy dać sobie spokój z GTX 1060 pod moj procek amd ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 10 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2016 GTX 1060 to będzie taki "lepszy GTX 970". To jest praktycznie ta sama archi, mniej jednostek wykonawczych i wyższe takty. Przerost formy nad treścią do tego procesora raczej, chyba że byłby to pierwszy etap budowy nowej platformy, to jak najbardziej. Dodatkowo wiara, że będzie to na początku kosztować 1300 raczej tej góry nie przeniesie. na początku będzie to droższe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 10 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2016 Poprzeglądaj sobie jeszcze: http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_zestawow_core_i5_4460_vs_fx_8300_oraz_gtx_970_vs_r9_390?page=0,21 Tak, że ten Twój procek nie jest w cale taki zły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
technicsPL Opublikowano 11 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2016 (edytowane) To apropo GTX 970 Czy warto doplacić te 100 złoty do SSC ? http://www.x-kom.pl/p/224990-karta-graficzna-pci-e-evga-geforce-gtx-970-4096mb-256bit-sc-gaming-acx-20.html http://www.x-kom.pl/p/224991-karta-graficzna-pci-e-evga-geforce-gtx-970-4096mb-256bit-ssc-gaming-acx-20.html już doczytałem się różnicy, nowa wersja SSC ma lepsze chłodzenie i całość spodu to miedź, w przypadku CS to zwykłe pręciki (3 sztuki) ale 1 z nich nie dotyka nawet rdzenia gpu, co mówią że evga się nie postarało w przypadku wersji SC, więc widocznie już wybrałem.. Ktoś ma jeszcze jakieś inne sugestie ? (nie chcę żadnego asusa strixa ani msi) Czy szkoda hajsu ? Jeżeli już jesteśmy na etapie 1200-1300 złoty karty graficznej, może zamiast GTX 970 kupić RX 480 8 gb vram ? Ktoś zna jakieś info czy ten rx 480 wyjdzie w 4 gb vram i będzie tańszy w granicach 999 złoty ? No i co z ceną Edytowane 11 Lipca 2016 przez technicsPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 11 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2016 O tym czy jest stare chłodzenie czy nowe decyduje kod producenta, a nie wersja OC (SC lub SSC). Kody na dwójkę (2xxx) to starsze chłodzenie. Na trójkę (3xxx) - nowsze. Wg mnie nie warto dopłacać ani do chłodzenia, ani do wyższego fabrycznego oc. Nową 970-tkę chcesz brać? To może się wstrzymaj do premiery 1060. Bo używaną zapewne trafisz obecnie do 1050 zł. RX 480 jest nadal za drogi wobec swoich możliwości i nie ma nierefów jeszcze. Pod koniec lipca się pojawią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
technicsPL Opublikowano 12 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2016 Czyli dobrze patrzę że ta SSC ma kod zaczynający się od liczby 3 ? "kod producenta" Znając życie gtx 1060 będzie oscylował w granicach 1600 złoty, nie ma potwierdzonego infa ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 12 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2016 Z mojej strony polecę Ci http://proline.pl/?p=GTX+970+GAMING+4G Sprawdzona, jedna z najlepszych na rynku 970-tek. Tyle, że ja bym raczej teraz kupił używkę za ok 1000 zł z ok 2 letnią gwarą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
technicsPL Opublikowano 12 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2016 Wybór raczej padnie na evga gtx 970 SSC. Poczekam jeszcze do premiery gtx 1060. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pablo27 Opublikowano 12 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2016 A ja ze swojej strony mogę z czystym sumieniem polecić http://proline.pl/?p=STRIX-GTX970-DC2OC-4GD5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2016 Panowie. Nowe 970 to obecnie jakas totalna pomyłka. Wysłane z mojego D6603 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majsiu Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2016 Teraz nie ma sensu juz inwestowanie w 970 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pablo27 Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2016 Panowie. Nowe 970 to obecnie jakas totalna pomyłka. Wysłane z mojego D6603 Nikogo nie namawiam do kupna nowej karty w sklepie, chociaż tak jest najpewniej. Teraz nie ma sensu juz inwestowanie w 970 Zależy kto ma jakie wymagania. Jednemu wystarczy w zupełności a drugiemu nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2016 (edytowane) Niezupełnie, jak ktoś myśli o nówce to zaryzykowałbym dziś rx480, nawet rozważając GTX 1060. Edytowane 13 Lipca 2016 przez NostradamuSek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
technicsPL Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2016 Wstrzymałem się z zakupem ! Poczekam do premiery GTX 1060, to już tylko parę dni, kusi mnie zakup wersji FOUNDERS EDITION czyli tej referencyjnej gdzie wszędzie pokazują, taki nowe układy nie wydalają już chyba dużej ilości ciepła więc nie muszę się martwić o głośność referenta 1060 ? A ile ja też gram, 2 x 30 minut turniej w cs:go, nie jestem maniakiem żeby siedzieć 3 godziny i grać bez przerwy. Niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę co do głośności. Zawsze chciałem referencyjną nvidię w takiej dużej obudowie z 1 wentylatorem i nigdy nie miałem jeszcze, zawsze wybór padał na autorskie stajnie asusa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keepie Opublikowano 14 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2016 Wersje referencyjne to nie tylko o głośność, ale także zbyt duży pobór prądu, grzanie się kart i co najważniejsze skopane, niedopracowane sterowniki. Szkoda kasy na pakowanie się w takie niedopracowane karty, poczekaj na niereferenty skoro już i tak się wstrzymałeś i weź kolejnego Asusa albo jakąś inną jak Ci podpasuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
technicsPL Opublikowano 14 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2016 Zobaczcie co znalazłem : http://www.benchmark.pl/aktualnosci/asus-geforce-gtx1060-strix-niereferencyjna-karta-w-dwoch-wersjach.html Tylko ciekawe jaka będzie cena. Apropo powyższego postu dlaczego niby skopane sterowniki ? Przecież nie ważne którego gtx 1060 wybiorę do każdego będą te same sterowniki ze strony nvidii ?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pablo27 Opublikowano 14 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2016 Tak psioczycie na 970 a ciekawe jak 1060-tka wypadnie w testach porównania wydajności z 970-tką? Obstawiam, że nie będzie bardzo dużej różnicy fps w grach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
technicsPL Opublikowano 14 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2016 wiesz jeżeli wypadnie tak samo to normalna rzecz że wybiorę w tej cenie 6 gb vram niż 3.5 :D i oczywiście nową konstrukcję.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
technicsPL Opublikowano 16 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2016 Będzie to jakikolwiek sens pakować pod FX 8350 GTX 1060 ?? Czy na to pytanie jeszcze nie ma odpowiedzi ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pablo27 Opublikowano 16 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2016 (edytowane) wiesz jeżeli wypadnie tak samo to normalna rzecz że wybiorę w tej cenie 6 gb vram niż 3.5 :D i oczywiście nową konstrukcję.. I nowoczesną szynę 192bitową ograniczającą wydajność tych 6GB zamiast w poczciwej 970-tce 256bitową, chociaż lepsze to niż szyna 128bit w modelu 960. :> Edytowane 16 Lipca 2016 przez pablo27 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...