Skocz do zawartości
kostekrudy102

Jaki ram i dlaczego taki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam nie wiem czy dobrze trafilem jestem nowym uzytkownikiem , a mianowicie , czytałem wiele artykułów i mam dylemat , Jaki ram wybrać  mam singla narazie a mam wejscia 4 z czego dwa różne kolory , a pamieć ram mam 4 gb i jest singlem , i chciałbym dokupic i nie wiem czy musze taki sam kupic jaki mam zebym mial 16 gb lub 8gb który ??

kolejne pytanie i czy musze dokupic taki sam jaki mam /? czy warto całkowicie go usunac i kupic 2 x po 8 gb lub 2x 4gz 2,400 mhz

Z czego mam 1333 mhz z czym sie różni ? chcem miec do gry ,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki wybacz zapomnialem o info oki o to  :

to juz po overlocku zrobione Amd phenom II x4 b45 nie pamietam jaki byl poprszedni 

płyta to ASRock 880gmh/usb3 chipset amd 880g .

budżet nie jest wskazany dla mnie obojetnie najlepiej w granicach do 500 -600 zł

kompa używam do wszystkiego a przede wszystkich do gry i ogladania filmow  itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście błędem była rejestracja tutaj.

Nie przyszedłeś tutaj po radę a potwierdzić swoją wizję modernizacji komputera.

Cpu masz słabe, grafikę też (nie wspomniałeś jaką, stawiam w takim razie na integrę), ubzdurałeś sobie, że wywalenie 600 zł na pamięć ram podniesie wydajność w grach. Nie podniesie. 

widzi mi tylko 3,25 gb

i przy systemie 32bitowym więcej niż te 3,25GB nie użyjesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jeszcze nie poszedłeś na inne forum ( choć powiedzą ci w 90% to samu ) to wysłuchaj nas .

Nic nie napisałeś o grafice ( chyba że masz integrę ) - przy tym procku więcej jak 4 GB z reguły będzie się nudzić , tym bardziej jak grasz na iGPU z płyty .

Jesteś pewny że mulenie to powód małej ilości ramu ?

Bo to mi wygląda na to że procek i/lub karta nie wyrabiają .

A za to co byś wydał na ram ( te 600 zł ) masz znacznie lepszą platformę .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam zintegrowana karte ati readon, własciwie  jest słaby a procek  nie wyrabia sie ehh mam jedna kosc ramu i do kitu z tego słyszalme na innej forum ze moge doj.. do 32 gb ale mowil ze wystarczy mi 16 g b

o to dane moje:

Procesor : AMD Athlon II x3 445 /3,1ghz, AM3/
Płyta : AsRock 880 GMH/USB3/AMD 880G/
Zasilacz Fortron 460W[FSP460-60HHN

ATI Radeon HD 4250 w ( w clock :core 196 mhz , Memory 400 mhz , Memory : size 700 Mbytes ) nie wiem czy słaby czy cos nie tak

ale z tego co wiem jedna kosc 4 gbz jako zyje sam a mam miejsc po 2 rózne kolory czyli 4 sloty .

Reyden mam dylemat nie wiem jaki kupic pamiec widzialem po necie ale sa rózne pamieci o róznym taktowaniu i opóźnieniu , i 16gb chce kupic po 2x 8 gb i mi wystarczy na dłuzszy czas

Edytowane przez kostekrudy102

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy obecnej konfiguracji dokładanie ramu nie wiele pomoże , zresztą bez reinstalacji OS czy zabaw z przełącznikiem PEA etc. nie wykorzystasz więcej niż 4 GB ramu .

Jak chcesz mieć płynną grę to najpierw zaintestuj w lepszą kartę niż integra , choć HD4250 nie jest zła - swego czasu do była dość dobra karta jak na integrę .

Do tego reinstalacja OS na wersję 64-bit jak chcesz używać 4+GB ramu .

Podaj też tytuł gry ,w jakiej rozdzielczości grasz i na jakim poziomie detali .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw zmień windowsa na 64 bitowego, bo twój nie obsłuży więcej jak 3,5 gb.

Możesz dołożyć maksymalnie 4 gb, bo twój komp to straszne padło i szkoda w niego inwestować pieniądze. Dzisiejsze telefony mają większą moc.

Jak chcesz poprawy, to sprzedaj to wszystko i kup coś w miarę na dzisiejsze czasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 64 bit zeby przejsc to trzeba zaintalkowac windows vista lub 7, 8 i 10 ja tych nie nawidze , sa wieksze problemy niz xp . jakim jestem, no to kicha to nie zawiele sie dowiedzialem , tu nie zrozumieliscie chce zwyrzucic stary ram a kupic lepszy i dodatkowy ram czyli 2 x po 8 gb zeby bylo 16 gb i mysle nad zakupem tez grafike lepsza

jakie przzełoczniki pea ci chodzilo rey ??/  w grze legend online podczas walki mi przy mula

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez przesiadki na system X64 nie wiele zdziałasz .

PEA - Physical Address Extensions , funkcja procesorów Intel i rozszeżenie w systemach operacyjnych w nieznacznym stopniu powiększające dostępną przestrzeń adresową dla procesorów i systemów  32-bit , pozwala zwiększyć ilość obsługiwanego ramu bez konieczności instalacji systemu X64 , choć różnie to działa .

W XP chyba w ogóle PEA nie działa mimo że jest dostępna ta funkcja , W Win 7 i innych systemach 32-bit działa to różnie .

Tylko Win 2K Advanced Server/Datacenter i Win Server 2003 oraz Win Serwer 2008 w wersji Enterprise dają obsługę więcej jak 4GB przy systemie 32-bit .

Co do mulenia - to sprawdź co dokładnie za nie odpowiada , pożycz od kogoś jakąś lepszą kartę i sprawdź jak gra będzie chodzić .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po przeczytaniu tematu stwierdzam że chyba jeszcze lepiej bęzie postawić na tym kompie win 98 albo 95, one jeszcze mniej zużywają. A już tak bez ironii, to dajcie chłopakowi wydać jego pieniądze na co tam uważa za konieczne bo przecież on wasze rady ma głeboko gdzieś i wszedł tu chyba bardziej się pochwalić tym ze kupi 16gb ramu a nie z pytaniem czy to dobry czy zły pomysł. Wracając do ironii, dziwie się ze jeszcze mu jakis wysoko taktownych ddr4 nie poleciliście, wtedy jego komputer by fruwał od nadmiaru mocy z pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi