Pablo01 Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Witam, mój obecny zestaw to: CPU AMD Phenom II X4 955 MBO Asus M4A785TD-V EVO GPU GeForce GTX 460 RAM 8GB Sprzęt ma już parę lat i nie daję rady przy 4k z yt i tu pytanie, czy zmieniając samą płyt główną, procka i ram na ASRock H110M-HDV, Intel Core i3-6100, 2x 4GB HyperX 2133 MHz CL14 różnica w normalnej pracy będzie warta ceny. Gram sporadycznie i raczej w starsze tytuły dlatego grafikę myślę zostawić starą. A może źle myślę i grafika jest tu najsłabszym elementem? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2016 A masz coś do wyświetlania tego 4K bo poważnie wątpię w sens tego tematu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo01 Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Obecny zestaw ma już 8 lat i płyta zaczyna już się sypać. Chcę zmienić na coś co starczy na dłużej. Stąd pytanie czy warto zmienić płytę na coś co będzie pasować do reszty czy wydać coś koło 1000 na nowe CPU, MBO i RAM, czy jest sens ekonomiczny i wydajnościowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Rzucasz się w opisach. Najpierw 4K, teraz ze płyta się zaczyna sypać... Następne będzie związane z wyborami w USA? Nie ma czegoś takiego jak sprzęt na dłużej. Jest tylko rezygnacja z komfortu po pewnym czasie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo01 Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Pytanie brzmi czy wydając teraz około 1000zł będzie wydajnościowy wzrost na tyle, że jest to uzasadnione czy lepiej zmienić samą płytę na pasującą do reszty i spokój Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Na początek sprawdź co nie wyrabia przy 4K , podejrzewam że karta nie ma wsparcia dla H265 i całość leci przez procka Może to też być kwestia flasha czy czego tam używa YT dla 4K . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo01 Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Wygląda na to, że procesor. Jego obciążenie przy 4k, pokazuje średnio 90% w tym samym czasie karty około 20%. Przy użyciu flasha chyba w ogóle nie korzysta z GPU bo obciążenie pokazuje zerowe a procesora całkowite. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Opera żre CPU, edge nie. W moim przypadku prznajmniej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...