Skocz do zawartości
Mikelos

i3+gtx160 6gb/rx470 8gb czy i5+ 3gb/4gb?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pytanie jak w temacie. Słabszy proc i mocniejsze gpu czy na odwrót? Przeznaczenie to w zasadzie gry w FHD, nic bardziej wymagającego nie jest przewidywane.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Mikelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma ten odwieczny dylemat jednoznacznie dobrego rozwiązania.

Ja bym akurat wybrał i5-6500 plus taka karta na jaką starczy kasy. Kartę dużo łatwiej wymienić, znacznie szybciej się także starzeje.

Jeżeli jednak zamierzałeś brać i5-6400, brałbym i3-63x0.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz grać w wysokobudżetowe gry potrzebujesz czterech wątków, a zatem albo i5, albo tańszej protezy czyli i3.

6 lub 8 GB do FHD to na chwilę obecną przerost (choć grający w TR mogą mieć inne zdanie). A co będzie w przyszłości to nie wiadomo. Ale można przewidywać, że skoro na rynku pojawiły się modele z 6-8GB, to wszyscy zaczną mieć w d upie optymalizację ciężaru tekstur choćby, bo po co by się mieli wysilać.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem artykuł jakiś czas temu, dlatego bardziej się skłaniam ku i5 + rx470 4gb. Ale ostatnimi czasy słabo śledzę rynek i mogę się mylić.

Czytałem artykuł jakiś czas temu, dlatego bardziej się skłaniam ku i5 + rx470 4gb. Ale ostatnimi czasy słabo śledzę rynek i mogę się mylić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) W jednej grze ograniczy Ciebie procesor, w drugiej grafika - tak więc zestawy słabszy cpu+mocniejsza grafika oraz mocniejszy cpu+słabsza grafika zawsze trafią na tytuł(y), w których coś będzie kulało.

2) 4 fizyczne rdzenie.

3) Poczekaj miesiąc, dwa i kup solidny zestaw zamiast wybrakowanego (patrz moja myśl w punkcie 1szym). Warto, bo potem będziesz zawiedziony. Przez jakiś czas dasz radę bez solidnego kompa (wiem to z doświadczenia jak mi grafika zdechła i mogłem grać co najwyżej w starego RUNE przez 3 miesiące. Wiem, to również z tego względu, że kiedyś z obawy przed spaleniem procka przy OC kupiłem najtańszy dostępny. OC okazało się proste, a procek mnie zawsze na tym kompie ograniczał, tak więc nie powtórz mojego błędu).

Edytowane przez swenor27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na dzień dzisiejszy w jakich grach i5 bedzie miało zauważalną przewagę nad i3?

Na samym PPC masz wiele testów. Duża różnica będzie w np. GTA V, która lubi mocne procesory. I3 nie jest złym rozwiązaniem, bo zapewnia 4 wątki, ale jeżeli teraz składałbym komputer do gier i miał jako taki budżet, to na pewno nie żałowałbym pieniędzy na i5 i kupił sobie gorszą kartę graficzną. Dlaczego? Jak ci wczesniej już powiedziano, grafika będzie się starzała szybciej, ale łatwiej ją wymienić (i sprzedać, jeżeli jest coś jeszcze warta). Z procesorem jest inaczej, bo na tą platformę to włożysz co lepszego? I7, albo ewentualnie Kaby Lake, które ma być kompatybilne, ale to bez sensu, bo przyrost wydajnosci będzie pewnie <10%.

Właśnie dlatego warto kupić raz a dobrze CPU i mieć spokój, bo dopóki AMD nie dogoni Intela, to będziemy mieli to co teraz +5 do 10% wydajności zegar w zegar co generację w zależności od zastosowań. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi