Skocz do zawartości
Kompaktyw

Wymiana podzespołów = procesor + płyta główna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przeglądałem parę poprzednich wątków natomiast żaden nie dotyczył sprawy która mnie interesuje, a mianowicie wymiana płyty głównej, procesora i pamięci RAM.

To co mam do tej pory i chciałbym zostawić to:

MSI GeForce GTX 660 Twin Frozr III OC 2GB,
XFX Core 550W 80+,
obudowa Coolmaster elite,
chłodzenie SilentiumPc Frostis HE1225.

Do zmiany natomiast te podzespoły które opisałem powyżej. Czy mogę liczyć na waszą pomoc?

Byłem w tych sprawach w miarę biegły parę lat temu teraz już nie koniecznie stąd moja prośba o pomoc w doborze podzespołów. Czy polegać na AMD czy Intelu. Jeśli Intel to raczej któryś z i5 np. 6400 a jak AMD to...?

Moglibyście ocenić to co wybrałem i ewentualnie dodać coś od siebie?

Procesor Intel CORE i5-4460
Płyta główna MSI B85-G43
Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL9

Ogółem do wydania mam koło 1000 zł oczywiście z lekkim zapasem.

Pozdrawiam i liczę na Wasze opinie i rady bo samemu będzie mi ciężko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD nie ma nic co by dorównywało obecnym I5 .

Jak zmieniasz platformę to warto iść w kierunku Skylake - I5 6400/6500 + płyta na H110 lub B150 + 8GB DDR4 2133 mhz .

I5 6400 za 805 zł + Asrock H110M-DGS za 209 zł + Goodram 8GB DDR4 2400 mhz CL15 PLAY za 145 zł - razem 1159 zł , ceny z morele.net .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4690K jako nowy sprzęt to już historia, ze względu na ślepy zaułek jakim obecnie są pamięci DDR3. Nowy sprzęt m= tylko 1151.

Używany sprzęt w atrakcyjnej cenie to nadal jak najbardziej platforma 1150. Faktyczne różnice wydajnościowe są małe, przełomowych standardów brak.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównanie I5 6500 i I5 4690K to średnio chybiony pomysł ,szczególnie pod względem cenowym .

Tutaj I5 6500 wygrywa cenowo .

A branie 4690K przy obecnych cenach też nie jest dobrym pomysłem , I5 6600K + płyta na Z170 kosztuje nie wiele więcej jak 4690K + płyta na Z97 , pamięci też kosztują podobnie , jedyne co na starcie trzeba kupić to chłodzenie do 6600K ale do 4690K też z reguły kupuje się lepsze chłodzenie niż box .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zakupie nowej platformy 1150 natychmiastowa utrata wartości na rynku wtórnym jest bardzo wysoka.

Wg mnie są dwa procesory godne uwagi na dłużej i5-6500 oraz i5-6600K. Wg mnie warto brać procesor z K, ale na platformie 1151. Jeżeli brakuje na to środków, nie należy decydować się na procesor z K na platformie 1150, tylko tymczasowo zrezygnować z K (co ja bym rozwiązał biorąc dobrą docelową płytę, dobre docelowe pamięci i Pentium na miesiąc czy dwa).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi