greex Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2016 Witam! Mam pewien problem z grą FIFA 17 (podobny problem był przy GTA V), a mianowicie - gra niby fajnie działa, ale co jakiś czas następują kilku-kilkunastosekundowe ścinki, gdzie czas troszkę "spowalnia", zwykle wygląda to tak: 5 minut gry, 15 sekund ścinki, minuta gra, 10 sekund ścinki, minuta gry, 15 sekund ścinki, minuta gry, 10 sekund ścinki itd. Nie ukrywam, że jest to dość męczące. Mój sprzęt: Płyta główna - ASRock 970 R2.0 Procesor - AMD FX-8320 Karta graficzna - ASUS Geforce GTX 660 2GB Ram - 8GB Chłodzenie procesora - Fera 3 Obudowa - Zalman Z11 System - Windows 7 Ultimate 64bit Komputer spełnia zalecaną konfigurację sprzetową. Początkowo myślałem, że może przegrzewają się komponenty komputera, ale inne wymagające gry (np. Wiedźmin 3 Dziki Gon) działają bez problemów przez długi czas, a także sprawdzałem temperatury podczas gry - maksymalna temp procesora 67 stopni, karty graficznej 75 (dość sporo, ale chyba dla tego modelu dość normalne, bo automatycznie sterowane wiatraki osiągnęły tylko 75% maksymalnego chłodzenia). Co jeszcze zrobiłem: 1. Zaktualizowałem sterowniki karty graficznej, a także pozostałych sterowników (poprzez Driver Booster) 2. Wyczyszczenie komputera najpierw CCleanerem, a potem jeszcze Odkurzaczem 3. Defragmentacja wszystkich partycji 4. Wyczyszczenie wnętrza komputera z kurzu 5. Zmniejszenie detali w grze 6. Próba gry poprzez Razer Cortex Proszę o pomoc co jeszcze mogę zrobić :) Pozdrawiam i z góry dziękuje! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2016 Witaj, nie wiem jak FIFA, ale GTA lubi się z win10 bardziej niż z win7. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_NN Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2016 Jeśli posiadasz dysk SSD spróbuj instalacji IRST o ile go jeszcze nie instalowałeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2016 Jaka dokładnie płyta bo mnie to wygląda na zbijanie zegarów cepa przez temperaturę sekcji zasilania... Odpal w oknie aby widzieć CPU-Z/CoreTemp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greex Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2016 Nie mam SSD. Płyta to ASRock 970 Extreme3 AMD Socket AM3+ Tutaj screen z CPUID uruchomionego podczas około 20 minut gry: http://puu.sh/roO3x/8308612027.png Niby karta graficzna się dość grzeje - 77 stopni maksymalnie, ale czemu wiatraki (ta karta ma 2) chodziły tylko na 77% wtedy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shakal84 Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2016 (edytowane) Witaj, nie wiem jak FIFA, ale GTA lubi się z win10 bardziej niż z win7. Dokładnie w kwesti GTA V potwierdzam w 100% ;) trzy tygodnie walki z GTA V na Win 7 nic nie dało dopiero przesiadka na Win 10 rozwiązła problem. Edytowane 26 Września 2016 przez shakal84 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greex Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2016 Zaktualizowałem do Win10 Pro - problem bez zmian :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...