Skocz do zawartości
g71a

Chropowaty czy gładki?

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli chropowatość to tylko walory wizualne. Zauważyłem, że w produktach Denger Dena powierzchnia jest chropowata.

To jest ten sam blok. Jako uszczelka robił będzie oring o śr. 2mm i długości ~180 mm, kupiony w sklepie z uszczelniczami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a te bloczki będom na sprzedarz ?

Chodzi mi to po głowie, ale na razie nie mam możliwości produkcji (cena u frezera za duża). Jak się zdecyduję na produkcję i sprzedaż dam znać na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli chropowatość to tylko walory wizualne. Zauważyłem, że w produktach Denger Dena powierzchnia jest chropowata.

To jest ten sam blok. Jako uszczelka robił będzie oring o śr. 2mm i długości ~180 mm, kupiony w sklepie z uszczelniczami.

Ci z DangerDen'a to wogole jakies dziwne te srodki maja. To nie wyglada na czysta miedz. Moze jakas specjalny lakier?

Zapytaj Witch'a. On ma Atlantisa to powie co to jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o ile mi wiadomo to Atlantis nie jest z DD. W DD mozna dostac rozne Mazy.

Co do chropowatowsci to sadze, ze dozej roznicy w wydajnosci nei bedzie. Ten "b" wyglada ladniej.

Atlantis nie jest z Danger Denu ... pomyliles to chyba z maze 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie

Ostin_powell ci napisał prawde.

Ale jest ona słuszna do pewnego momentu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzniaca moze byc naprawde bardzo niewielka rzedu moze 4-5 % powody sa 2 jeden juz wymienil ostin_powell jednak wzrost wydajnosci z tego powodu jest naprawde niewielki gdysz w rzeczyistoci warstwa przyscienna plynacego plynu jest grubsza niz zaobserwowane tu bruzdy po obrobce, co innego gdyby mialy one wymiary rzedu powiedzmy 0,5 mm i najlepiej gdyby byly rozlozenoe w sposob naprzemienny czyli mniejwiecej taki :

.O O O O O O O O O O

. O O O O O O O O O

.O O O O O O O O O O

. O O O O O O O O O

.O O O O O O O O O O

. O O O O O O O O O

przy takim wymiarze bruzd mamy maksymalna wydajnosc w stosunku do strat przeplywu

2 powodem zwiekszenia skutecznosci blokuprzez niestosowanie szlifowania jego wnetrza jest hipotetyczne zwiekszenie sie jego powiedzchni czynnej oddawania ciepla cieczy ... jednak sa to bardzo nikome wartosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam pytanko , skoro robisz to na cyfrowych maszynach to czemu niektore elementy sa wykonane bardzo nierowno jakby stol mial luzy ?

Nie wszystko było robione na cnc, finy z braku freza 1mm były nacinane na górnowrzecionówce.

Czyli reasumując powierzchnia chropowata = ładniejszy wygląd.

Topic można zamknąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzniaca moze byc naprawde bardzo niewielka rzedu moze 4-5 % powody sa 2 jeden juz wymienil ostin_powell jednak wzrost wydajnosci z tego powodu jest naprawde niewielki gdysz w rzeczyistoci warstwa przyscienna plynacego plynu jest grubsza niz zaobserwowane tu bruzdy po obrobce, co innego gdyby mialy one wymiary rzedu powiedzmy 0,5 mm i najlepiej gdyby byly rozlozenoe w sposob naprzemienny czyli mniejwiecej taki :

.O    O    O    O    O    O    O    O    O    O

. O    O    O    O    O    O    O    O    O

przy takim wymiarze bruzd mamy maksymalna wydajnosc w stosunku do strat przeplywu

nie wiem co to ma oznaczać tzn. takie wystające brozdy z dna???

moim daniem bardzo dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie porowatej powierzchni i opócz tego dużej ilości pinów nachylonych pod kątem około 30* do dna bloku i w postaci szachownicy w odległości 1.5 średnicy pinu. Zapewni to jak największy przepływ turbulentny w bloku przy zachowaniu odpowiedniej objętości płynu przepływającej przez blok.

Ale w blokach stosuje sie też inne zjawiska hydromechaniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam pytanko , skoro robisz to na cyfrowych maszynach to czemu niektore elementy sa wykonane bardzo nierowno jakby stol mial luzy ?

Nie wszystko było robione na cnc, finy z braku freza 1mm były nacinane na górnowrzecionówce.

Czyli reasumując powierzchnia chropowata = ładniejszy wygląd.

Topic można zamknąć.

Ja <span style="color:red;">[ciach!]</span>le to na cnc można robić takie bloczki?!?!? Mój stary w USA obsługuje taką właśnie maszyne i bez problemu mógłby mi takie coś wyfrezować!! Dzięki za podpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o ile mi wiadomo to Atlantis nie jest z DD. W DD mozna dostac rozne Mazy.

Co do chropowatowsci to sadze, ze dozej roznicy w wydajnosci nei bedzie. Ten "b" wyglada ladniej.

Bloki wodne Atlantis oraz Neptune produkowane są przez firmę OverClockedPC (OCPC)

Co do tematu to wolałbym blok gładki, gdyz obrzeza bloku nie biorą udziału w odprowadzanie ciepła, a nie nierownosci to tylko dodatkowe opory

pzdr, Ziober

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tematu to wolałbym blok gładki, gdyz obrzeza bloku nie biorą udziału w odprowadzanie ciepła, a nie nierownosci to tylko dodatkowe opory

pzdr, Ziober

Zgadzam się z tobą, no chyba że ktoś poda jakieś sensowne powody dlaczego chropowaty lepszy.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi