g71a Opublikowano 12 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2003 Pytanie: który środek bloku będzie lepszy A - gładki czy B - chropowaty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostin_powell Opublikowano 12 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2003 raczej chropowaty im bardziej chropowata powierzchnia tym wiekszy prezplyw turbuletny i wieksze oddawanie ciepla do wody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 Rozmowa tylko teoretyczna, bo w wynikach na pewno nie wyczujesz zadnej roznicy. BTW to skad bierzesz uszczlke? Drugie wykonanie naprawde bardzo ladne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g71a Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 Czyli chropowatość to tylko walory wizualne. Zauważyłem, że w produktach Denger Dena powierzchnia jest chropowata. To jest ten sam blok. Jako uszczelka robił będzie oring o śr. 2mm i długości ~180 mm, kupiony w sklepie z uszczelniczami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 a te bloczki będom na sprzedarz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g71a Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 a te bloczki będom na sprzedarz ? Chodzi mi to po głowie, ale na razie nie mam możliwości produkcji (cena u frezera za duża). Jak się zdecyduję na produkcję i sprzedaż dam znać na forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 Czyli chropowatość to tylko walory wizualne. Zauważyłem, że w produktach Denger Dena powierzchnia jest chropowata. To jest ten sam blok. Jako uszczelka robił będzie oring o śr. 2mm i długości ~180 mm, kupiony w sklepie z uszczelniczami. Ci z DangerDen'a to wogole jakies dziwne te srodki maja. To nie wyglada na czysta miedz. Moze jakas specjalny lakier? Zapytaj Witch'a. On ma Atlantisa to powie co to jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 Zapytaj Witch'a. On ma Atlantisa to powie co to jest. o ile mi wiadomo to Atlantis nie jest z DD. W DD mozna dostac rozne Mazy. Co do chropowatowsci to sadze, ze dozej roznicy w wydajnosci nei bedzie. Ten "b" wyglada ladniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ituriel Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 Zapytaj Witch'a. On ma Atlantisa to powie co to jest. o ile mi wiadomo to Atlantis nie jest z DD. W DD mozna dostac rozne Mazy. Co do chropowatowsci to sadze, ze dozej roznicy w wydajnosci nei bedzie. Ten "b" wyglada ladniej. Atlantis nie jest z Danger Denu ... pomyliles to chyba z maze 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 a ja mam pytanko , skoro robisz to na cyfrowych maszynach to czemu niektore elementy sa wykonane bardzo nierowno jakby stol mial luzy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Frost Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 Czyli chropowatość to tylko walory wizualne. Zauważyłem, że w produktach Denger Dena powierzchnia jest chropowata. To jest ten sam blok. Jako uszczelka robił będzie oring o śr. 2mm i długości ~180 mm, kupiony w sklepie z uszczelniczami. Nie Ostin_powell ci napisał prawde. Ale jest ona słuszna do pewnego momentu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 Bloczek zrobiony bardzo ładnie. Wątpie czy będzie jakaś różnica w wydajności między tymi bloczkami ale ten drugi ładniej wygląda :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROF Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 Rzniaca moze byc naprawde bardzo niewielka rzedu moze 4-5 % powody sa 2 jeden juz wymienil ostin_powell jednak wzrost wydajnosci z tego powodu jest naprawde niewielki gdysz w rzeczyistoci warstwa przyscienna plynacego plynu jest grubsza niz zaobserwowane tu bruzdy po obrobce, co innego gdyby mialy one wymiary rzedu powiedzmy 0,5 mm i najlepiej gdyby byly rozlozenoe w sposob naprzemienny czyli mniejwiecej taki : .O O O O O O O O O O . O O O O O O O O O .O O O O O O O O O O . O O O O O O O O O .O O O O O O O O O O . O O O O O O O O O przy takim wymiarze bruzd mamy maksymalna wydajnosc w stosunku do strat przeplywu 2 powodem zwiekszenia skutecznosci blokuprzez niestosowanie szlifowania jego wnetrza jest hipotetyczne zwiekszenie sie jego powiedzchni czynnej oddawania ciepla cieczy ... jednak sa to bardzo nikome wartosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g71a Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 a ja mam pytanko , skoro robisz to na cyfrowych maszynach to czemu niektore elementy sa wykonane bardzo nierowno jakby stol mial luzy ? Nie wszystko było robione na cnc, finy z braku freza 1mm były nacinane na górnowrzecionówce. Czyli reasumując powierzchnia chropowata = ładniejszy wygląd. Topic można zamknąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Frost Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 Rzniaca moze byc naprawde bardzo niewielka rzedu moze 4-5 % powody sa 2 jeden juz wymienil ostin_powell jednak wzrost wydajnosci z tego powodu jest naprawde niewielki gdysz w rzeczyistoci warstwa przyscienna plynacego plynu jest grubsza niz zaobserwowane tu bruzdy po obrobce, co innego gdyby mialy one wymiary rzedu powiedzmy 0,5 mm i najlepiej gdyby byly rozlozenoe w sposob naprzemienny czyli mniejwiecej taki : .O O O O O O O O O O . O O O O O O O O O .O O O O O O O O O O . O O O O O O O O O .O O O O O O O O O O . O O O O O O O O O przy takim wymiarze bruzd mamy maksymalna wydajnosc w stosunku do strat przeplywu nie wiem co to ma oznaczać tzn. takie wystające brozdy z dna??? moim daniem bardzo dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie porowatej powierzchni i opócz tego dużej ilości pinów nachylonych pod kątem około 30* do dna bloku i w postaci szachownicy w odległości 1.5 średnicy pinu. Zapewni to jak największy przepływ turbulentny w bloku przy zachowaniu odpowiedniej objętości płynu przepływającej przez blok. Ale w blokach stosuje sie też inne zjawiska hydromechaniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 a ja mam pytanko , skoro robisz to na cyfrowych maszynach to czemu niektore elementy sa wykonane bardzo nierowno jakby stol mial luzy ? Nie wszystko było robione na cnc, finy z braku freza 1mm były nacinane na górnowrzecionówce. Czyli reasumując powierzchnia chropowata = ładniejszy wygląd. Topic można zamknąć. Ja <span style="color:red;">[ciach!]</span>le to na cnc można robić takie bloczki?!?!? Mój stary w USA obsługuje taką właśnie maszyne i bez problemu mógłby mi takie coś wyfrezować!! Dzięki za podpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 Tak, sorry. Powalilo mi sie, ale Atlantis tez ma takie cos na sobie jak Maze4. Zobaczcie na zdjeciach. To wyglada na jakas farbe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziober Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Zapytaj Witch'a. On ma Atlantisa to powie co to jest. o ile mi wiadomo to Atlantis nie jest z DD. W DD mozna dostac rozne Mazy. Co do chropowatowsci to sadze, ze dozej roznicy w wydajnosci nei bedzie. Ten "b" wyglada ladniej. Bloki wodne Atlantis oraz Neptune produkowane są przez firmę OverClockedPC (OCPC) Co do tematu to wolałbym blok gładki, gdyz obrzeza bloku nie biorą udziału w odprowadzanie ciepła, a nie nierownosci to tylko dodatkowe opory pzdr, Ziober Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Co do tematu to wolałbym blok gładki, gdyz obrzeza bloku nie biorą udziału w odprowadzanie ciepła, a nie nierownosci to tylko dodatkowe opory pzdr, Ziober Zgadzam się z tobą, no chyba że ktoś poda jakieś sensowne powody dlaczego chropowaty lepszy. Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...