wwd Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2016 Witam. Posiadam router Ovislink WT-2000ARM który został zhackowany ( brak dostępu do konfiguracji, uruchamianie przekierowań wraz z otwarciem jakiejkolwiek strony, próba pobrania wirusa przez fałszywą aktualizację adobe flash). Router zresetowałem, ale ponieważ na komputerze używam bankowości internetowej, nie chcę ryzykować i wolałbym kupić coś, co będzie bardziej bezpieczne. Z tego co wyczytałem to na ataki podatne są Tp-Link, Ovislink, Pentagram i bardzo możliwe że również wszystkie routery z tej listy, których producentem jest SerComm: https://wikidevi.com/wiki/TCP-32764/SerComm_devices_in_DB Znajduje się na niej wiele urządzeń nawet tych polecanych na forum. Pierwsze pytanie czy modem adsl z dialogu który posiadam - T263R1-20 jest bezpieczny? Pytanie zasadnicze zaś to jaki router wybrać przy budżecie max 150zł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2016 Na ludzką głupotę nie ma recepty. Firmware miałeś najnowszy? Login i hasło z domyślnych zmienione na jakieś bezpieczne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwd Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2016 Co masz na myśli mówiąc o głupocie? :) Firmaware najnowszy czyli z 2009 roku.... hasło zmienione, jak dwa lata temu było głośno o podatności tych modeli pamiętam że zmieniałem coś w opcjach i wtedy próba na tej: https://cert.orange.pl/modemscan/index.py/scan stronie testowej wychodziła pozytywnie. Jak widać to nie pomogło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2016 Nie ma czegoś takiego, jak zupełnie bezpieczny router, zwłaszcza sic ADSL. ADSL to stara technologia, producenci szybko zapominają o wydanych urządzeniach w kwestii aktualizacji, nawet krytycznych. Do tego sterowniki do modemów są w większości zamknięte, toteż jeżeli chcesz się łączyć poprzez ADSL to żadnego alternatywnego firmware nie zainstalujesz. Jedynym rozsądnym zastosowaniem dla popularnych "routerów" ADSL jest przestawienie ich na dzień dobry w tryb modemu(bridge-mode). Urządzenie takie działa wówczas tylko w warstwie drugiej, więc nie działają funkcje routera jak LAN, WiFi i inne bajery. Dlatego najczęściej stosuje się drugi porządny router, który łączy się z Internetem za pośrednictwem pierwszego, najczęściej za pomocą protokołu PPPoE. Jeżeli koniecznie chcesz jedno urządzenie to FritzBoxy się nadają, ale są raczej drogie. Jak nie, to podany modem się nada, choćby z racji, że to modem, a nie router(a należy je rozróżniać). Po za tym, mało prawdopodobne jest, by Twój Ovislink był pierwotnym celem ataku. Najpewniej dostało się do niego coś od strony sieci LAN, choćby z innego urządzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwd Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2016 Dzięki serdeczne za odpowiedź. Nie wiem co zawiniło ale router był podłączony tylko do mojego pc, czy coś mogło się przedostać do niego od strony pc i zablokować mi dostęp do niego? Nie mam takiej wiedzy więc nie wiem. AVM jet widzę dosyć drogi, nie mogę wydać ponad 3 stów na router... używki bym nie chciał, zwłaszcza po gwarancji. Jeśli użyję modemu i dołączę do niego router to jest szansa go ustawić tak, aby zachować jakieś bezpieczeństwo i żeby działało wi-fi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...