Skocz do zawartości
pit1309

Upgrade LGA 1150 czy wymiana platformy na LGA 1151?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem posiadaczem płyty Gigabyte GA-B85M-D3H / Pentium G3240 / 4GB DDR3. Przyszedł czas na modernizację kompa i mam dylemat czy kupić i5-4460 i dołożyć 4GB DDR3 1600MHz czy może doskładać trochę więcej pieniędzy i wymienić platformę na LGA 1151: i5-6400 / jakaś mobo ~250-300 zł / 2x4GB DDR4

Różnica w wydajności będzie warta dołożenia ~400zł ?

Komputer będzie służył tylko do rozrywki (gry, filmy itd) i nie będzie na pewno modernizowany przez minimum 3 lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Ci tak.Sam mam MSI B85-G43 i właśnie sprzedałem 4460.Jeśli chodzi o procesor to w nowszych grach już się trochę dusi.Przy GTA V na wysokich z GTX 1060 6GB i 8GB Ram w miejscach procesorowych były spadki poniżej 60 FPS.W BF1 na multi też spadki poniżej 60 FPS.BF4 na multi ładnie chodzi ale zużycie procesora 80-90%.Jeśli chodzi od nówkę 4460 cena to ok 850zł używka ok 600zł(za tyle sprzedałem moją i5) Jeśli w grę wchodzą używki to za 850zł możesz dostać 4690k.Tak właśnie zrobiłem i jestem bardzo zadowolony,Po aktualizacji biosu na V3.9 bez problemu kręci się na 4.5Ghz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Jestem posiadaczem płyty Gigabyte GA-B85M-D3H / Pentium G3240 / 4GB DDR3. Przyszedł czas na modernizację kompa i mam dylemat czy kupić i5-4460 i dołożyć 4GB DDR3 1600MHz czy może doskładać trochę więcej pieniędzy i wymienić platformę na LGA 1151: i5-6400 / jakaś mobo ~250-300 zł / 2x4GB DDR4

Różnica w wydajności będzie warta dołożenia ~400zł ?

Komputer będzie służył tylko do rozrywki (gry, filmy itd) i nie będzie na pewno modernizowany przez minimum 3 lata.

Zmieniłem s.1150 nas s.1151 głównie dlatego żeby wykorzystać możliwości SSD. Zdecydowanie nie warto!!!

Zmienisz tego Pentiuma na Core i3 lub Core i5 to odczujesz różnicę.

Edytowane przez tom256

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi