bartosz.bruhn Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2017 Hej, od pewnego czasu chodzi mi po głowie kupienie monitora 27" 1440p 144Hz. W momencie jak składałem kompa nie było takich rozwiązań z ekranami IPS, teraz są abstrahując od jakości ich wykonania. BB w moniotrach ASUS np(PG 279Q). Ostatnio wyszedł na rynek monitor TN (PG 278QR), przez co wróciłem do pomysłu kupna monitora. Od kiedy pracuję na IPS, patrzenie na TN, jakiejkolwiek klasy nie sprawia mi radości. Zakładając, że kupuje 1440p na 144Hz pojawia się problem wydajności. Posiadam teraz Strix 980Ti OC, a raczej jestem maniakiem Ultrowania ustawien i to z jak najwiekszym AA czy skalowaniem. Np BF 1 gram na 125%. Mogę sobie na to pozwolić bo mam monitor 1080p.@60Hz. Przy 144 Hz będę z pewnością chciał wincyj FPS. I pojawiły mi się w głowie dwa rozwiązania. Dokupienie 980Ti do SLI oraz czekanie na GTX 1080Ti. Upgrade do GTX1080 mija się z celem. Jeżeli chodzi o SLI, to za dużo się naczytałem i napatrzyłem na YT problemu z micro zaciekami, brakiem skalowania oraz współpracy z najnowszymi grami.(nie wiem czy jest on aktualny, czy ludzi maja problem z konfiguracją, może G-SYNC rozwiązał problem). Kwota używanego GTX 980Ti to do 2000 zł, plus zmiana zasilacza (800-1000) zł. Nie wiemy kiedy będzie GTX 1080Ti( z nadzieją patrze na 5 stycznia), jednak jeżeli zostanie wydany to cena koło 4500 jest realna, a nie 4000. I jestem przekonany ze 2xGTX 980TI > GTX 1080Ti. Pytanie czy według was warto iść w SLI, czy moja obawa o microzacinki i płynność jest przesadzona? Może to już historyczny zabobon. Jeżeli powiecie, że zależy w co gram to 95% to sieciowe FPS. Mam nadzieje, na poważną dyskusję a nie 'po co Ci grafika na Ultra jak grasz przez siec'. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2017 Jak dla mnie to SLI jest dla ludzi, którzy nie mają co zrobić z pieniędzmi i zależy im na jak najwyższym średnim fps. A jeśli wierzyć wynikom GTX 1080 i Titana P np. z TPU, to jest duża szansa na to, że 1080ti będzie równie mocny, co SLI z 980ti. Zastanów się też może nad monitorem 4K 60Hz - płynność ta sama, a jakość obrazu znacznie się poprawi, jeśli będziesz grał w natywnej rozdziałce. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz.bruhn Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2017 Myślałem o 4k, mam TV z 4K odpalałem tam gierki (wiem, że to nie to samo co 4k na 32"), ale także widziałem 120 Hz z G-SYNC, dużo bardziej mi to robiło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2017 SLI bym sobie darował. Sam długo nad tym myślałem, ale lepszym rozwiązaniem jest kupno jednej mocnej karty. W tym wypadku 1080Ti, ale z tym oczywiście możesz poczekać do premiery i pierwszych testów. Wtedy będzie wiadomo jaka jest realna wydajność. Ja tam nie jestem do końca przekonany ze to będzie wydajność 980Ti w SLI, ale kto wie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2017 SLI bym sobie darował. Sam długo nad tym myślałem, ale lepszym rozwiązaniem jest kupno jednej mocnej karty. W tym wypadku 1080Ti, ale z tym oczywiście możesz poczekać do premiery i pierwszych testów. Wtedy będzie wiadomo jaka jest realna wydajność. Ja tam nie jestem do końca przekonany ze to będzie wydajność 980Ti w SLI, ale kto wie. Niereferencyjne 1080 mają wydajność o ok 35-40% większą, niż 980ti, a przecież 1080ti będzie jeszcze wydajniejszy. Zysk z SLI waha się od 40% do 70% zależnie od gry i rozdzielczości (pomijam przypadki braku obsługi) - wnioski nasuwają się same. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz.bruhn Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2017 (edytowane) No patrząc moje 980Ti = FE 1080. Wydajność będzie zależna od gry: Nasz wiedzmin chodzi tak samo. Tomb Rider chodzi lepiej na SLI, bo ma dobrą optymalizację. Ale zobaczcie na płynność animacji, kolosalna różnica jak dla mnie, absolutnie nie do przyjęcia jak ktoś robi zestaw za tyle kasy, U Latr trochę lepiej to wygląda. Nie wierze, że 1080Ti bedzie jak Titan XP. W przypadku maxwella stało się tak, ponieważ potencjał podkręcania 980Ti = 35 % po wyciągnięciu z pudełka. Poza tym podkręcenie w maxwellu dawało lepszy przyrost FPS, (1000MHz na 1356MHz, taką kartę wyciągałeś jak kupiłeś MSI czy ASUS'a). Wtedy wydajnośc takiej karty równała się Titanowi. Teraz są pogłoski, że 1080Ti będzie tylko FE, w takim przypadku możemy zapomnieć o wydajności Titan XP. Edytowane 2 Stycznia 2017 przez bartosz.bruhn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2017 No niestety jak widać na powyższych testach SLI skaluje się różnie zależnie od gry. Nigdy nie bawiłem się w SLI i strasznie mnie to zawsze korciło. Nawet ostatnio o tym myślałem by dokupić drugi 980Ti, ale raz że nie sumująca się pamięć to poważny minus. To dwa pobór prądu i wydalanego ciepła. Mam dość małą obudowę, więc musiałbym ją zmienić do tego celu. Ale co najaważniejsze to właśnie ta pamięć. Miałbym do dyspozycji tylko 6GB, co dzisiaj moze być za mało. Zwłaszcza do 4K. Więc tu liczę na 1080Ti i 10GB VRAM. No i wydajność przynajmniej te 30% większa od 1080. Ale to jak zwykle się okaże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...