rzymo Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2017 Pacjent: Toshiba XG3 256GB (OEM) Miejsce osadzenia: gniazdo uniwersalne m.2 (sata/pcie) na Asus Z97M-Plus Objawy: dysk niewidoczny w biosie, więc i niewidoczny w instalatorze systemu, natomiast widoczny w zarządzaniu dyskami i eksploratorze (mogę go normalnie używać), widać go też w Cristal Disk Mark (wyniki raczej ok, przypominam że w Z97 jest pcie x2, a nie x4). Jakieś pomysły, sugestie? ;) Skoro już mam nvme, to chciałbym system przerzucić na niego. Zwykły SSD działa normalnie (Crucial M500), z niego odpalam okienka. Jak się nie uda to trudno, zostanie po prostu jako drugi, dodatkowe gigabajty się przydadzą... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2017 BIOS w mobo najnowszy? Może ClrCMOS? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2017 Wyczyszczony, jest najnowszy. Testowo podłączyłem SSD pod współdzielone z m.2 gniazdo sata_5 - zrobił się niewidoczny, czyli bios jednak wie, że w m.2 coś siedzi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2017 W instrukcji (str. 36) napisane jest coś o uefi i trybie raid - "When using Intel® Desktop Responsiveness technologies with PCIe M.2 device, ensure to set up the Windows® UEFI operating system under RAID mode." Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 15 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2017 (edytowane) Też nie to - to jest opcja przy wykorzystywaniu małego ssd jako cache hdd. Udało mi się pożyczyć Samsunga 951 - działa normalnie, podobnie jak moja Toshiba na innej płycie (też Asus, ale już na Z170). No nic, widocznie jakaś niekompatybilność, bo żadne czary nie działają (UEFI only, itp). Zostawiam jako drugi dysk. -- Edit: uzupełnienie, bo zapomniałem napisać w poście z połowy lutego. Ostatecznie pomogłem sobie koniczynką (NVMe Boot by Clover), czyli odpalenie z pena, który odpala bootloadera z nvme. Dwie sekundy dłuższe uruchomienie systemu mnie nie zbawi, a działa jak trzeba (jest też kilka ciekawych opcji). W sumie można to potraktować jako zabezpieczenie kompa - bez włożonego pena nie ma szans na uruchomienie systemu, nawet na zobaczenie dysku w biosie/w narzędziach dosowych ;) Mało tego - działa to jedynie przy wyłączonych jednocześnie SecureBoot i CSM (mieszanie w ich opcjach nie pomaga - zmiany Legacy/UEFI/Both nic nie dają, musi być wszystko na Disabled). Inaczej dostaję komunikat jak poniżej. Podobnie przy stosowaniu się do całej procedury z 'doinstalowaniem' modułu - niby jest widoczny, ale dostaję dokładnie taki sam komunikat. Edytowane 26 Lutego 2017 przez rzymo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...