Skocz do zawartości
neoHannibal

Buda do gier ~5000 zl

Rekomendowane odpowiedzi

Nosze sie z zamiarem kupna komputera stacjonarnego, po latach posiadania jedynie laptopa. Kiedys orientowalem sie dobrze w rynku podzespolow, ale teraz przez ostatnie kilka lat wyszedlem z obiegu. Komputera bede uzywal po troche do wszystkiego, ale nie ukrywam ze mam ochote sobie troche pograc dlatego do laptopa dokupuje komputer stacjonarny.

Monitor na razie mam od komputera sprzed lat, jeszcze 4:3 i rozdzielczosc 1280:1024. Oprocz tego moze bede podlaczal komputer pod telewizor FHD.

Po przegladnieciu zestawow na marzec 2017 i nowszych tematow na forum zlozylem cos takiego:

http://www.morele.net/inventory/info/rCpuFb/

Jako, ze nie jestem na biezaco w temacie podzespolow i jakie marki obecnie sa na topie, jestem otwarty na propozycje, szczegolnie w temacie plyty glownej, obudowy, chlodzenia ale rowniez innych podzespolow. Cel jest taki zeby zlozyc komputer do gier o dobrym stosunku ceny do jakosci.

No i dwa najwazniejsze pytania na koniec:

1 - czy warto zaoszczedzic na niektorych podzespolach i kupic GTX 1070 ?

2 - czy moze w obliczu premiery Ryzenow (i ewentualnie Vega a takze 1080Ti) lepiej troche poczekac i jak sadzicie ile? Kiedy w ogole jest dobry czas w ciagu roku na kupowanie komputera?

Z gory dzieki za wszelkie sugestie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do pytania 1 oraz 2 - planujesz podkręcać procesor? Wziąłeś odblokowany procek, płytę Z oraz szybkie pamięci, co sugeruje, że tak. Pytam, ponieważ za 5000zł złoży się w miarę spokojnie zestaw z gtx 1070 - tańszy cpu, płyta B, razmy 2400, tańsza obudowa i chłodzenie za 90 a nie 270zł załatwi sprawę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki mialem zamysl tworzac ta konfiguracje, choc nie wiem czy w dzisiejszych realiach podkrecanie jest w ogole oplacalne/sensowne. Kiedys zawsze staralem sie krecic w miare rozsadnie podzespoly. Jaki jest realny wzrost wydajnosci z podkrecania takiej 7600K? jak gra jest warta swieczki to rozwazylbym nawet oskalpowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już musisz czekać na mózgi od OC, jeśli potrzebujesz takich szczegółów. Tak na szybko, to tutaj jest fajne podsumowanie:

I mnie wychodzi, że z kręcenia 7600k dostałbyś z 4-6 klatek. Generalnie wybór pomiędzy zestawem i5-7600k + rx 480/gtx 1060 vs i5-7400/7500 + gtx 1070 to trochę rozkmina gamingowo-filozoficzna - zależy w co chcesz grać i jakiej rozdzielczości. Patrząc na ostatnich kilka lat, to powiedziałbym, że lepiej oszczędzić na karcie i wziąć trochę lepszy procek z możliwością kręcenia, bo prędzej wymienisz kartę(oraz ona się szybciej zestarzeje) niż procesor - patrz intele z serii i5/i7-2xxx, 3xxx,4xxx, vs i5/i7-6xxx, 7xxx - którego nie weźmiesz, to daje radę, kwestia dorzucenia mu "aktualnej" karty graficznej. Tyle, że "na dzisiaj" raczej nie odczujesz wielkiej różnicy w wydajności biorąc i5-6600k - i5-6400/6500(i starsze ekwiwalenty) przy twojej karcie(ew. ekwiwalencie w postaci gtx 1060) tak czy siak sprawi, że Geraltowi włosy będą się płynnie ruszały nawet na nogach(no, na radeonie tylko miecz będzie się ładnie lśnił) - przynajmniej, póki nie wymienisz monitora.:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze sie ktos wypowiedziec o plycie glownej MSI Z270M MORTAR? Warto doplacac do drozszych plyt opartych na Z270? Dodatkowo szukam alternatywy do obudowy SilentiumPC Pax M70 Pure Black V2, chodzi mi o to zeby do ewentualnej innej obudowy rowniez miescily sie coolery powyzej 160mm wysokosci.

Edytowane przez neoHannibal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi