Mixefr Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2017 Witam, przymierzam się do kupna w najbliższych dniach PC w granicach 3-4 tyś. Wzoruję się na gotowych zestawach ze strony forum oraz sklepem Morele (planuje tam zakup). Wstępnie wybrałem: Nie mogę się tylko zdecydować na kartę graficzną. Planuje trochę grać w strzelanki i wyścigowe. Na pewno GTA5 i być może wiedźmin (nie musi być nie wiadomo jaki lux...). Wstępnie planowałem zakup lapka z gtx960m, więc chyba i tak każda karta pecetowa będzie lepsza. W planie mam za powiedzmy 2 lata (po gwarancji) kupić coś lepszego, może nawet używkę. Proszę o pomoc w wyborze szczególnie grafiki, ewentualne poprawki co do zestawu też są mile widziane. Najważniejsza jest dla mnie baza pod ewentualne ulepszenia za jakiś czas. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2017 (edytowane) Generalnie masz dwa wybory albo GTX 1060 6 GB albo RX 480 8 GB i tutaj zdania sa podzielone, wiec pewnie i tak sam bedziesz musial dokonac ostatecznej decyzji. Z tego co widzialem to w GTA V GTX 1060 wypadal wyraznie lepiej niz RX 480. Przy Twoim budzecie moglbys nawet pokusic sie o jedna z najlepszych wersji GTX 1060 czyli MSI GeForce GTX 1060 GAMING X 6G 6GB GDDR5. Gotowy koszyk wygladalby tak: https://www.morele.net/inventory/info/imVh3v/ Edytowane 7 Marca 2017 przez neoHannibal 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2017 (edytowane) To jest test dla ciebie @mixefr https://www.purepc.pl/karty_graficzne/radeon_rx_470_na_pentium_g4560_core_i3_7100_i_core_i5_7400 Jak na ten moment rx480 wypada mniej więcej na równi z 1060 ale 99,9% testów jest na odblokowanych i7-kach. Ten test masz na procesorze podobnym do twojego wyboru. Co do całego zestawu nie wiem czy można tu wklejać linki z allegro ale ze sklepów można więc wrzucam http://allegro.pl/intel-core-i5-5675c-lga1150-broadwell-i6740504063.html zamiast wydawać 950zł na i5 7500 licytuj tego wariata Edytowane 7 Marca 2017 przez Novice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mixefr Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2017 Trochę dużo, bardziej zastanawiałem się nad czymś w okolicach 800 zł, np. Gigabyte RX 470G1 Gaming. A co do płyty głównej, to czy warto inwestować w jeszcze coś lepszego? W przyszłości ewentualnie dołożyłbym ram (albo już teraz 16 GB) i wymienił grafikę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2017 Trochę dużo, bardziej zastanawiałem się nad czymś w okolicach 800 zł, np. Gigabyte RX 470G1 Gaming. A co do płyty głównej, to czy warto inwestować w jeszcze coś lepszego? W przyszłości ewentualnie dołożyłbym ram (albo już teraz 16 GB) i wymienił grafikę. Płyty na Z270 kosztują 2x tyle co ta B250 więc nie wiem czy to jest opcja dla Ciebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2017 Szczerze mowiac, to w okolicach 800 zl moze jest warto sie rozejrzec za uzywanym GTX 970 na gwarancji. On jednak wyraznie wyprzedza RX 470. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mixefr Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2017 Na start wolałbym mieć wszystko na gwarancji, więc co do zakupu to będą raczej morele. Po przeczytaniu artykułu o RX 470 stwierdzam, że chyba by mi na razie wystarczyła taka karta. Nie widzę sensu dokładać prawie 600 zł do gtx 1060 dla kilku fps'ów. Chyba że dołożyć do 480, czy warto? Czy ramu wystarczy 8GB? W chwili obecnej pracuje na lapku z 6GB i jest ok, zastanawiam się co będzie jak odpalę bardziej wymagające gry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thevpe Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2017 (edytowane) Szczerze mowiac, to w okolicach 800 zl moze jest warto sie rozejrzec za uzywanym GTX 970 na gwarancji. On jednak wyraznie wyprzedza RX 470. Wybacz ale już teraz 970 niestety się nie opłaca, pobiera więcej prądu a do tego technologicznie już do tyłu. RX 470/480 jak najbardziej (ale wersje z 8Gb), ewentualnie 1060 6Gb ale to już (jak autor postu napisał) nie opłacalny interes za te kilka fpsów. Czy ramu wystarczy 8GB? W chwili obecnej pracuje na lapku z 6GB i jest ok, zastanawiam się co będzie jak odpalę bardziej wymagające gry. Tak w zupełności wystarczy 8Gb, sam pracuję z tą ilością (patrz stopka) i jeszcze nie spotkałem gry w której bym widział tzw. doczyty (a ogrywałem większość nowych tytułów). System pracuje bardzo szybko, aplikacje również. Edytowane 7 Marca 2017 przez thevpe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2017 Tutaj jest fajny test z ktorego faktycznie wynika, ze GTX 970 musialby byc znaczaco tanszy niz RX 470 zeby sie oplacal. Pomimo, ze filmik tyczy sie oplacalnosci GTX 970 to porownuje: GTX 1050 Ti 4 GB GTX 970 4 GB RX 470 4 GB RX 480 4 GB RX 480 8 GB GTX 1060 3 GB GTX 1060 6 GB GTX 1070 8 GB Jest to filmik sprzed kilku dni wiec warto obejrzec bo pewnie testy byly robione na najnowszych sterownikach i bierze pod uwage 20 popularnych gier takze jest dosyc kompleksowy. Wynika z niego, ze RX 480 8 GB srednio przewyzsza nawet GTX 1060 6 GB, wiec pewnie warto do niego dolozyc. Szkoda, ze test nie uwzglednia RX 470 8 GB, ale nie wiem czy ta wersja jest oplacalna wzgledem RX 480 8 GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mixefr Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2017 Do grafiki się jeszcze odniosę, bo nie zdążyłem obejrzeć testu, natomiast przeczytałem https://www.purepc.pl/procesory/test_procesora_intel_core_i5_7500_mocne_cztery_rdzenie?page=0,41 w którym to teście autor podsumowuje, że najbardziej optymalnym wyborem jest i5-7400. Wybierając taki model, oszczędzam na procesorze 100 zł i z tego co widzę w zestawach na marzec, kolejne 110 zł na płycie głównej (zmiana na ASRock H110M-HDV). Jak uważacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thevpe Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2017 Nie oszczędzaj na płycie głównej, przede wszystkim H110 nie ma wsparcia dla PCIE 3.0, CPU ok ale nie płyta. Co najmniej chipset B150. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mixefr Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2017 Im więcej czytam, tym bardziej mi się wszystko miesza... Jeżeli chodzi o grafikę to chyba wybrał bym MSI Radeon RX 480 Gaming X 8GB GDDR5 (256 Bit) Czy coś innego, np. ze stajni nvidia? A co z prockiem, i płytą główną? Zostawić, czy wziąć 7400 / 7600 / 6600K i kręcić? W powyższej konfiguracji mieszczę się w 4tyś... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thevpe Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2017 (edytowane) https://www.morele.net/inventory/info/ErEHen/ Takiego zestawu to i Chuck Norris by się nie powstydził :P A tak na serio, jeżeli za drogo można zamienić z 16 na 8Gb pamięci (zawsze można dokupić, a jeżeli nie korzysta się z wymagających aplikacji to wystarczy) oraz tańszą obudowę, można dodać lepsze chłodzenie (bo boxy z czasem robią się głośne), reszta cacy, płytę główną bym zostawił ale na upartego można zamienić na tańszą (byle B250, nie wymaga aktualizacji biosu pod Kaby Lake) Jeżeli nie bawiłeś się w OC to nie polecam, pod IHS glut/temp wysokie i zależy jaką sztukę trafisz. Ja tam się nie bałem i skalpowałem i5 6600k miesiąc po zakupie (bo kupowałem z myślą o OC) co jest jednoznaczne z utratą gwarancji. Pozdrawiam. Edytowane 8 Marca 2017 przez thevpe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2017 (edytowane) Pamieci moze lepiej Corsair Vengeance LPX DDR4, 16GB(2x8GB) 2400MHz, CL14. Co w tej plycie MSI B250 GAMING M3 jest szczegolnego, ze jest taka droga? Nie lepiej Gigabyte GA-B250M-D3H, Asus PRIME B250M-PLUS, a w cenie 500-600 zl to moze lepiej juz Gigabyte GA-Z170 alboGaming K3 albo Gigabyte GA-Z270-Gaming K3? Edytowane 8 Marca 2017 przez neoHannibal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thevpe Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2017 (edytowane) Pamieci moze lepiej Corsair Vengeance LPX DDR4, 16GB(2x8GB) 2400MHz, CL14. Co w tej plycie MSI B250 GAMING M3 jest szczegolnego, ze jest taka droga? Nie lepiej Gigabyte GA-B250M-D3H, Asus PRIME B250M-PLUS, a w cenie 500-600 zl to moze lepiej juz Gigabyte GA-Z170 alboGaming K3 albo Gigabyte GA-Z270-Gaming K3? Pierwsza sprawa, Z170 i Z270 to najlepsze płyty pod OC, czemu wybrałem akurat tą płyte, bogato wyposażona, wyróżnia się wydajnością, jakość dźwięku zapewnia znakomity Audio Boost, coś pod wygląd - światełka (można wyłączyć) kawał porządnego sprzętu. Pamięci to mój błąd miały być 2400 (miałem zamienić i zapomniałem) więc przepraszam jak wprowadziłem w błąd. Edytowane 8 Marca 2017 przez thevpe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mixefr Opublikowano 15 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2017 Witam po kilku dniach przemyśleń! Jestem kilka kliknięć od zakupu zestawu: https://www.morele.net/inventory/info/Em1rKY/ czy możecie sprawdzić czy całościowo będzie śmigać? Z góry dziękuję! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudus8 Opublikowano 16 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2017 Wybacz ale już teraz 970 niestety się nie opłaca, pobiera więcej prądu a do tego technologicznie już do tyłu. RX 470/480 jak najbardziej (ale wersje z 8Gb), ewentualnie 1060 6Gb ale to już (jak autor postu napisał) nie opłacalny interes za te kilka fpsów. Tak w zupełności wystarczy 8Gb, sam pracuję z tą ilością (patrz stopka) i jeszcze nie spotkałem gry w której bym widział tzw. doczyty (a ogrywałem większość nowych tytułów). System pracuje bardzo szybko, aplikacje również. Autor wspominał o grach wyścigowych, na myśl przyszła mi od razu Forza 3 na PC. U mnie przy 8gb ram mam co jakiś czas komunikat: "W komputerze brakuje pamięci" Fakt, że gra jest dość kiepsko zoptymalizowana, ale mimo wszystko dziś w komputerze do gier widziałbym 16gb ram Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elderion Opublikowano 16 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2017 Witam po kilku dniach przemyśleń! Jestem kilka kliknięć od zakupu zestawu: https://www.morele.net/inventory/info/Em1rKY/ czy możecie sprawdzić czy całościowo będzie śmigać? Z góry dziękuję! Brałbym raczej ten procek: https://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-7400-3ghz-6mb-box-bx80677i57400-976030/ One wydajnościowo są podobne(parę % różnicy, co przełoży się może na 2-3 klatki), ale za to jest o 120zł tańszy. Ewentualnie jeśli chcesz i5-7500, to takie: https://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-7500-3-4ghz-6mb-oem-cm8067702868012-1113145/ Plus jakieś chłodzenie, np. od Silentium za 90zł - dopłacisz 40zł do zestawu i5-7500 box, ale dostaniesz lepsze chłodzenie. Różnicę w gwarancji pomijam - w boxie jest dłuższa, natomiast wierzę, że procesory się nie palą.;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bohyn Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2017 Nie oszczędzaj na płycie głównej, przede wszystkim H110 nie ma wsparcia dla PCIE 3.0, CPU ok ale nie płyta. Co najmniej chipset B150. Nie zgodzę się. Przyklad: http://www.asrock.com/mb/Intel/H110M-ITXac/?cat=Specifications Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...