Skocz do zawartości
Lohanni

Modernizacja komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zastanawiam się nad małą modernizacją komputera, zakupionego ok. 5 lat temu i nie radzącemu sobie już najlepiej z najnowszymi tytułami. Specyfikacja:

www.morele.net/inventory/info/R62LJm/

Płyta główna - Płyta główna ASRock P67 PRO Intel P67 (LGA 1155), procesor - Intel CORE I5 2500K 3.3GHz (LGA1155), karta graficzna - Sapphire HD7850 (2G GDDR5 PCI-E), RAM - Pamięć GoodRam DDR3 4GB 1333MHz, zasilacz - XFX TS 550W, Obudowa SilentiumPC Brutus 410.

Jestem bardzo niezadowolony z karty graficznej, która teraz musi mieć ponoszone chłodzenie do bardzo hałaśliwego poziomu, żeby mogła funkcjonować normalnie, bez żadnych kręceń, w przeciwnym razie ma tendencję do Podobnie zasilacz, trafiłem na wadliwy model zasilacza, który jest strasznie hałaśliwy, wydaje taki arytmiczne tikanie. Tak więc są to dwie rzeczy, które chciałbym wymienić. Płyta główna niespecjalnie pozwala na wymianę procesora, poza tym, czytałem, że ten i5 jeszcze powinna dawać radę przy najnowszych tytułach, ewentualnie lekko kręcony. A więc zastanawiam się nad kupnem tej karty: ASUS Geforce GTX 1060 https://www.morele.net/karta-graficzna-asus-geforce-gtx-1060-dual-oc-3gb-gddr5-192-bit-dvi-2xhdmi-2xdp-box-dual-gtx1060-o3g-974807/, co do zasilacza, nie mam pojęcia jaki powinienem kupić, i czy te 550 W wystarczy, a także czy na coś powinienem zwrócić uwagę? Budżet modernizacji to do 2 tysięcy, ewentualnie 2 i pół tysiąca, więc mam znaczy zapas w stosunku do proponowanej karty i zasilacza który pewnie będzie kosztował 300-400 zł, tylko nie wiem czy obecny procesor będzie w stanie uciągnąć więcej niż proponowana karta graficzna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz starczy do GTX1060 .

Podkręć procka i dołoż ramu , 4GB to trochę mało , najlepiej od razu 8GB 2133 mhz / 2 400 mhz DDR3 .

A czy procek da radę, udźwignąć tą kartę? Zasilacz muszę wymienić i tak, bo ten który mam obecnie jest wadliwy, 550 W, starczy tak? Budżetowo mogę kuić 8 gb, mhz musi się zgadzać między kostkami tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak będzie podkręcony to da radę ,choć nawet na stock powinien jeszcze ogarnąć kartę .

Jak hałas to jedyna wada zasilacza to zastanów się nad Fanswapem , zawsze to mniej kasy niż wydawanie na nowy PSU .

Jak zostawisz obecną kość to nowe kości i tak zwolnią do jej prędkości , co innego jak kupisz 8GB i wywalisz te 4 GB co masz - wtedy będą działać na 2 133 mhz / 2 400 mhz .

Ew. ustawienie całości na 1 333 mhz i stopniowe podnoszenie taktowania podczas OC .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw /

Jak będzie podkręcony to da radę ,choć nawet na stock powinien jeszcze ogarnąć kartę .

Jak hałas to jedyna wada zasilacza to zastanów się nad Fanswapem , zawsze to mniej kasy niż wydawanie na nowy PSU .

Jak zostawisz obecną kość to nowe kości i tak zwolnią do jej prędkości , co innego jak kupisz 8GB i wywalisz te 4 GB co masz - wtedy będą działać na 2 133 mhz / 2 400 mhz .

Ew. ustawienie całości na 1 333 mhz i stopniowe podnoszenie taktowania podczas OC .

Najpierw kupię RAM i zasilacz, płyta główna pozwala mi na RAM 2133 Mhz, kupię 8gb, jaki polecasz? I jaki zasilacz będzie dobrze kupić do tej płyty głównej, jest jakieś kryterium?

https://www.morele.net/zasilacz-silentiumpc-vero-l1-600w-spc132-773130/

https://www.morele.net/pamiec-g-skill-ripjawsx-ddr3-2x4gb-2133mhz-cl9-f3-17000cl9d-8gbxm-478206/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie tak jak mowi reyden, dołóż ramu i kup gtx 1060. Jezeli masz monitor fullhd 60hz to wystarczy zeby grac na full

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XFX-y  maja 5 lat gwarancji wiec moze sprawdz czy twoj jest na gwarancji, to moze ci wymienia. Ja kupowalem swojego w 2013 i jeszcze do lutego 2018 mam na gwarancji. Mam chyba taki sam model jak twoj.

Dokladnie ten https://www.morele.net/zasilacz-xfx-ts-550w-120mm-80-bronze-p1-550s-xxb9-379507/

Edytowane przez Krydor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XFX-y  maja 5 lat gwarancji wiec moze sprawdz czy twoj jest na gwarancji, to moze ci wymienia. Ja kupowalem swojego w 2013 i jeszcze do lutego 2018 mam na gwarancji. Mam dokladnie taki sam model jak twoj.

rozkrecany mechanicznie, bo nie wytrzymalem w pewnym momencie halasu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w x kom masz niezle promocje 2x4 GB 1866 mozna kupic za 190zl a zasilacz pc silentium pcvero 500w za 119 zl. W ogole od cholery zasilaczy maja w promocjach :)

Edytowane przez Krydor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za rady, zdecydowałem się na stopniową modernizację, kupiłem zasilacz - Silentum PC Vero 600W ( znaczna poprawa) i ram - 2 x 4GB 2133 Mhz. Wszystko chodzi znacznie szybciej i płynniej nawet przy mojej obecnej karcie graficznej (HD7850) skok wydajności jest bardzo znaczący  i jeśli chodzi o moje wymagania estetyczne to wszystkie gry w które gram chodzą płynnie w naprawdę wysokich detalach. Problem jest taki, że ta karta ma tendencję do chodzenia bardzo głośno, głośno do tego stopnia, że przy wysiłku słyszę ją przez słuchawki. Zastanawiam się nad tym, czy jeślibym wymienił kartę na np. gtx 1060 to chodziłaby ona przy wysiłku ciszej, czy też przy jeśli odpalę jakąś grę w wysokich detalach to będzie chodziła znacznie głośniej i to normalne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi