mikaelus Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Ja na szczęście znam dwa przypadki dobrego złożenia kompa przez znajomych informatyków. Mojego pierwszego kompa miałem właśnie skonfigurowanego przez znajomego grafika mojej starszej i naprawdę był on na tamte czasy świetny. Drugi przypadek to mój kumpel, któremu znajomi informatycy z firmy jego matki składali sprzęt. Dali jakiegoś P2-400 i chyba Rivę na jakiejś nienajgorszej płycie - sprzęt bardzo wyważony. Swoją drogą to teraz temu samemu kumplowi ojciec kupił kompa w... MediaMarkt... :roll: P4 2,4GHz i GF2Ti, płyta jakiś noname ;), a najlepsze jest to, że te kompy mają plomby :lol: i nic nie może sobie zmienić przez rok trwania gwarancji chyba, że będzie do Gdańska popierdalał kupić nową grafę :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blacky Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Powiem tak: Przeprowadziliśmy testy na takim "demonie szybkości": MSI 845E MAX S478 INTEL CEL.2,4/128/400/S-478/BOX DDRAM 512 PC333 PROCOMP RADEON 9000 64MB DDR DVI/TV BOX FOXCONN PC-132 350W FDD 1,44 MB SEAGATE BARRACUDA 7 60GB 7200 A100 DVD ROM 16 X 48 LG OEM LG 52/24/52 w 3Dsmarku : 4100 pkt! To ja tyle robiłem z duronem 800-tką i z Radkiem 9100 (ta co w podpisie) Co tu dużo gadać, śmiać się tylko chce. Naprawdę twój kumpel posłuchał superanckich doradców. Złóż mu ode mnie kondolencje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 troche dziwny wynik bo w sumie to sam readek powinen wiecej dac - ale diabli wiedza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Powiem tak: Przeprowadziliśmy testy na takim "demonie szybkości": MSI 845E MAX S478 INTEL CEL.2,4/128/400/S-478/BOX DDRAM 512 PC333 PROCOMP RADEON 9000 64MB DDR DVI/TV BOX FOXCONN PC-132 350W FDD 1,44 MB SEAGATE BARRACUDA 7 60GB 7200 A100 DVD ROM 16 X 48 LG OEM LG 52/24/52 w 3Dsmarku : 4100 pkt! To ja tyle robiłem z duronem 800-tką i z Radkiem 9100 (ta co w podpisie) Co tu dużo gadać, śmiać się tylko chce. Naprawdę twój kumpel posłuchał superanckich doradców. Złóż mu ode mnie kondolencje. Jeśli tyle masz w 3Dmarku to ja zapodam wyniki komputera mojej siostry (nie kręcony) Duron 1200 ECS k7s5aL 256 MB SDRAM Radeon 9000L 64MB DDR TV OUT (jakis noname) Samsung 18 GB ATA66 DVD-ROM Toshiba monitor Belinea 15 Cali 4300 pkt w 3Dmarku'01 wg mnie ok - biorac pod uwage fakt ze modernizacja tego komputera (ze starego p233mmx) dokladnie rok temu - kosztowala mnie 900 zl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blacky Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Różnica między celkiem 2,4 a Athlonem Konfiguracja była taka: EPOX 8RDA ATHLON XP1800 DDR 256/333 SAMSUNG 40GB 7200 HIS RADEON 9000 128MB Wynik na niekręconym sprzęcie: ok. 7000pkt. A co do tego że radek sam powinien więcej pociągnąć to myślę, że procomp nie robi najleprzych grafik i to dlatego tak fajowo wypadł ogólnie ten celek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 mozliwe al enie wiem czy to az taka roznica by byla - w kazdym razie fakt faktem taki wynik to kalkulator wyciaga :D a nie komp za 3600 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Odpowiedz mu ze na drugi raz niech sie slucha madrzejszych a nie "fahofcuf" od siedmiu bolesci.Potem zapusc mu jakikolwiek benchmark,a na samym koncu pokaz mu lub wydrukuj tego posta.Niestety ale takich trzeba wychowywac od malenkiego bo potem moga wyrosnac glaby kapusciane. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4d0W Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 A najlepiej niech pokażę mu cału ten topic. :-D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 eee tam in juz cyba nie potrzebuje sie bardzej denerwowc :D trzeba szanowac czyjes zdrowie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Myślę, że "fachowcy" tak wszystkim sprzedają Intela bo jest sporo droższy od AMD - skoro taki Celeron kosztuje ok. 400 zł a Athlon ok. 300 zł to co lepiej sprzedać?????? Do tego jeszcze magia cyferek no i pewnie jakieś umowy między sprzedawcą a dystrybutorem (czyli jakieś premie za sprzedanie tego sprzętu a nie innego). A skoro P4 jest za drogi dla przeciętnego Kowalskiego to zostaje tylko Celeron - bo AMD się nie opłaca Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomówki Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Powiem tak: Przeprowadziliśmy testy na takim "demonie szybkości": MSI 845E MAX S478 INTEL CEL.2,4/128/400/S-478/BOX DDRAM 512 PC333 PROCOMP RADEON 9000 64MB DDR DVI/TV BOX FOXCONN PC-132 350W FDD 1,44 MB SEAGATE BARRACUDA 7 60GB 7200 A100 DVD ROM 16 X 48 LG OEM LG 52/24/52 w 3Dsmarku : 4100 pkt! To ja tyle robiłem z duronem 800-tką i z Radkiem 9100 (ta co w podpisie) Co tu dużo gadać, śmiać się tylko chce. Naprawdę twój kumpel posłuchał superanckich doradców. Złóż mu ode mnie kondolencje. Wydaje mi się że ten wynik jest za niski. Coś chyba jest źle skonfigurowane. :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_wlc Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 1 - tez kiedys poledze zaproponowalem konfig kompa do 3000 zeta, athlonik 1200, 256 ram, grafa gf2 asusa i plytka MSI, nie pamietam jaki model, ale nie nagorsza, koles poszedl do sklepu PRO FUTURO, kolesie wewalili mu celerona 1000 i plytke ECS, gf2 no name jakis i 128 ram. widac ze po swiecie chodza ubeki, za kompa dal 2900 z groszami :) 2 - nom, jak juz wspomnialem o pro futuro to skoncze, wspaniala obsluga, nienaganna wiedza, skonczona szkola wyzsza im. pawla wlodkowica w plocku i takie tam bajery, jakis czas temu poszedlem z ciekawosci spytac sie po ile jest grafa asusa gf2 mx 400 - 300 zeta (chyba nie najgorsza, a taka kasa dysponowalem), a oni do mnie ze bardzo dobra i tania - 270 zetorow jest karta MINTA gf 2 mx 400 32 mb 64 bitowa, no jush [ciach!] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz K. Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Niemalże każdy sprzedawca poleca Intela ze względu na to, że Intel płaci za sprzedane procesory w zależności od obrotów, dostarcza masę gadżetów reklamowych, ma bardzo przyjazny serwis, refinansuje kampanie reklamowe. Takich rzeczy niestety nie robi AMD, niektórzy mówią, że to źle, ale przez to ich produkty są tańsze.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavełek Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Ja kiedyś szukałem r9100 128 Bit :twisted: poszłem do sklepu pytam się czy mają takie a koleś przyniósł mi szafira z 4 kościami pamięci i mówi że to 128 bit !!!!! ja się pytam czy napewno a on że tak i że Ati nie robi kart 64 bit tylko nvidia i tylko mx 440SE :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Ja kiedyś szukałem r9100 128 Bit :twisted: poszłem do sklepu pytam się czy mają takie a koleś przyniósł mi szafira z 4 kościami pamięci i mówi że to 128 bit !!!!! ja się pytam czy napewno a on że tak i że Ati nie robi kart 64 bit tylko nvidia i tylko mx 440SE :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Są szafiry i power colory z 4 kośmi pamięci i szyną 128bit. Kości mają wtedy nóżki ze wszystkich stron :) PMP kiedyś wklejał zdjęcia na forum takiego dziwa... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucasd Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Ja mialem kupionego SuperGrace i producent pisal o taktowaniu 250/250 bylo chyba 230/200, na taktowaniu 230 na pamiec byly artefakty, zadzwonilem do sklepu oni powiedzieli ze sprawdza, wrocili z infem ze jezeli nie da sie go podkrecic to oni wezma do testow, oczywiscie trafil do nich, okazalo sie oczywiscie ze jest FUBAR, to wymienili mi na saphire calkiem bez problemu, Jednak sa pozadne sklepy, acha ten sklep jeszcze ma promocje dla studentow, co prawda to jest renomowany sklep (nie mowie o VOBIS) ale ze znizka dla studentow ceny ma porownywalne do reszty sklepow u nas Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Powiem tak: Przeprowadziliśmy testy na takim "demonie szybkości": MSI 845E MAX S478 INTEL CEL.2,4/128/400/S-478/BOX DDRAM 512 PC333 PROCOMP RADEON 9000 64MB DDR DVI/TV BOX FOXCONN PC-132 350W FDD 1,44 MB SEAGATE BARRACUDA 7 60GB 7200 A100 DVD ROM 16 X 48 LG OEM LG 52/24/52 w 3Dsmarku : 4100 pkt! To ja tyle robiłem z duronem 800-tką i z Radkiem 9100 (ta co w podpisie) Co tu dużo gadać, śmiać się tylko chce. Naprawdę twój kumpel posłuchał superanckich doradców. Złóż mu ode mnie kondolencje. Ta karta to na 100% 64bit. Dzis skladalem kompa z Celem 2.0 + R9200 FICa (wiec wydajnosciowo prawie R9000) i bylo 5700pkt. Na Antku taki komp robi 7000pkt :D Przy kartach 64bit na Atonim jest okolo 5200pkt a na Celinie jak wyzej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Niemalże każdy sprzedawca poleca Intela ze względu na to, że Intel płaci za sprzedane procesory w zależności od obrotów, dostarcza masę gadżetów reklamowych, ma bardzo przyjazny serwis, refinansuje kampanie reklamowe. Takich rzeczy niestety nie robi AMD, niektórzy mówią, że to źle, ale przez to ich produkty są tańsze.... Zgadza sie. W mojej firmie 85% kompow to AMDki, reszta to Celesyfy i Pentiumki. Intel ostatnio przybakuje ze cos malo ich plyt sprzedajemy i zaczyna naciskac by zwiekszyc sprzedaz. My do szefa ze nie ma szans bo za tyle co kosztuje mobo Intela mozna kupic fulwypasAsusua na takim samym chipie i do tego + mozliwosci o/c. Jak to sie skonczy nie wiem, ale kiedys dla tego sprzeda najwiecej Inteli w firmie Intel fundowal nienajgorszy aparat cyfrowy. Coz jak ktos ma kase to sypie...ale AMDkow sprzedanych i tak bylo wiecej ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4d0W Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Lancer widze że już w FX5900 Ultra uzbrojony :-D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Niemalże każdy sprzedawca poleca Intela ze względu na to, że Intel płaci za sprzedane procesory w zależności od obrotów, dostarcza masę gadżetów reklamowych, ma bardzo przyjazny serwis, refinansuje kampanie reklamowe. Takich rzeczy niestety nie robi AMD, niektórzy mówią, że to źle, ale przez to ich produkty są tańsze.... Hmmm - procki AMD sa tanie, ale czy to dla firmy dobre???????? Cena jest ważnym argumentem dla entuzjasty. Ale dla przeciętnego, nieznającego się użytkownika (tacy stanowią niestety większość) niska cena może być odstraszająca (jeżeli kupujący ma kasę - na zasadzie tanie=bubel) lub też zostanie mu polecony procesor Intela (żeby sprzedawca miał większy zysk). AMD stosując ostrą politykę cenową musi na czymś oszczędzać. Nie może to być jakość - bubli nie będą sprzedawać, gdyż szybko stracą renomę. Więc oszczędza się na prezentach dla najgorliwszych sprzedawców, marketingu, plakatach, reklamach itd itp. A jak wiadomo marketing dźwignią handlu. Nie wiem jak sytuacja wygląda na rynku korporacyjnym - nie wiem czego dokładnie oczekuje klient i w jakim stopniu. Wiem na pewno, że wsparcie techniczne jest równie ważne jak wydajność. Wiem też, że AMD nie ma na tym rynku silnej pozycji (nie znam dokładnie procentowego udziału obu firm w rynku). Czy jedno można połączyć z drugim?????? Też nie wiem... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKaSeKbP Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Żartujesz ????<span style="color:red;">[ciach!]</span>a zartuje taka jest prawda... na studia informatyczne ida ludzie nie majacy zielonego pojecia o niczym a co mowic dopiero o pc... U nas na ulicy jest jeden taki typ =] jest jedna dobra strona tego :P jak jakis sasiad prosi cie o pomoc, a ci sie nieche grzebac u niego w PC to mowisz: "e tam ja sie nieznam..., mamy przeciez informatyka w sasiadach" buahahaha ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...