Querio Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2017 Przeglądam od jakiegoś czasu benchmarki i inne fora, ale wciąż nie jestem pewien, który jest pewniejszy. Z jednej strony mamy Cruciala z 35GB więcej i minimalnie lepszymi osiągami a z drugiej GoodRam z dłuższą gwarancją, pewniejszym MLC i lekko mniejszą ceną.Sugerowałem się benchamarkami tutaj: https://www.purepc.pl/pamieci_masowe/test_dyskow_ssd_crucial_mx300_godni_nastepcy_crucial_mx200 Testowaliście te dyski? Macie jakieś opinie? Chetnie wysłucham Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2017 Albo Goodram albo dopłata ( newielka ) do Samsung 850 EVO 250GB . Co prawda 850 EVO to także TLC ale nieco inne oraz ma 5 lat gwary . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barat Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2017 Z tą pewnością/awaryjnością to nie ma co się tak na to oglądać ... Crucial robi dobre dyski. Mam w posiadaniu Crucial M4 128GB od 2012r (łącznie był w 3 komputerach - zawsze system). Od 2014 Crucial MX100 256GB ... oba działają do dziś bez problemu (a lekko nie mają) :) Ja tam bym wolał "dodatkowe" 35GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Querio Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2017 Mam w rączkach egzemplarz MX300 firmowy, lecz brak mi trochę Iridium i wiedzy do testów :D Stwierdziłem, że zawsze warto mieć więcej tej gwarancji, bo nigdy nie wiadomo. Z Samsunga rezygnuję, ponieważ to już dopłata rzędu 40zł, a chciałbym koszty zmniejszyć do sensownego minimum(przy budowie jednostki to tu 40, tam 50 i w sumie robi się spora sumka). @Reyden Dlaczego od razu stwierdziłeś, że Crucial odpada, jeśli mogę wiedzieć? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2017 To że Crucial robi przeważnie dobre dyski i nie tylko to za bardzo nie ma znaczenia ( choć są wyjątki od tego wide niesławny Crucial BX200 ) . Wszystko rozchodzi się o wytrzymałość jak i wydajność kości TLC , a tutaj różnice są znacznie w porówaniu do kości MLC i żaden producent tego nie przeskoczy . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2017 To że Crucial robi przeważnie dobre dyski i nie tylko to za bardzo nie ma znaczenia ( choć są wyjątki od tego wide niesławny Crucial BX200 ) . Wszystko rozchodzi się o wytrzymałość jak i wydajność kości TLC , a tutaj różnice są znacznie w porówaniu do kości MLC i żaden producent tego nie przeskoczy . Zgadza się, ale pamiętaj, że CrucialMX300 to 3D TLC, a więc w sumie coś takiego jak Samsung 850Evo, który już trochę na rynku jest i jakoś ludzie ne narzekają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2017 (edytowane) Jak wywinie Ci numer taki z serii MX100 http://forums.crucial.com/t5/Crucial-SSDs/MX100-will-not-boot-sometimes/td-p/158815/page/13 Edytowane 24 Maja 2017 przez Setnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barat Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2017 Po co mi RAID0 z SSD? o_0 Poza tym - moje dane są bezpieczne. Regularna kopia przyrostowa na DS916+, kopia "twarda" na dysk podpięty do NAS 2x dziennie + przyrostowa na Amazon Cloud Drive :) Moim zdaniem nie ma co wariować - jak potrzebujesz szybkości to kupujesz M.2/PCI-E. SSD nie jest do magazynowania ważnych danych, a każdy i tak powinien robić kopię tego, czego nie chce stracić :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2017 (edytowane) Zapisy sekwencyjne i testy syntetyczne pokazują że mx300 jest z 850 evo jak równy z równym ale zobaczcie na to: mx300: 850 evo: dołóżcie do tego 5 lat gwarancji evo i wyłania się jasny obraz: mx300 jest konkurentem dla evo tylko dzięki swojej cenie. tak dla cyrku, 960 pro 2TB 722MB/s Edytowane 24 Maja 2017 przez Novice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2017 Z MLC jest jescze A-Data Su900 czy Samsung 850 Pro , tyle że to dyski dosyć drogie - 850 Pro szczególnie . SU900 256GB kosztuje ~450 zł w x-kom . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2017 (edytowane) Adata su900 ma fajny stosunek ceny do wszystkiego Za 450zł mamy 3D MLC, niby nieco wolniejsze od tych w 850 pro ale różnica niewielka i niezauważalna w użytkowaniu, 5 lat gwarancji, 200TBW.... całkiem, całkiem. tu macie świeży artykuł na którym się opieram https://www.legitreviews.com/adata-su900-512gb-ultimate-sata-ssd-review_194527 Edytowane 24 Maja 2017 przez Novice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...