Skocz do zawartości
maciuuuus

komp za ok 6000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chcę kupić kompa, na którym też można pograć w gry (na wyższych detalach). Budżet to ok 6000 (może być trochę więcej).

Możecie polecić jakieś sprawdzone zestawy no i też jaką kartę graficzną bo od jakichś 4 lat nie jestem w temacie...

Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie części masz teraz?

Komputer można złożyć ale niestety bez karty graficznej, chyba że z używaną 980ti bo aktualnie trwa globalny deficyt

Teraz to ja mam kompa, który ma 7 lat, ratowałem go już kilka razy lecz jego czas już nadszedł.

Jak to deficyt kart? Nic przyzwoitego się nie da kupić (w ogóle nie jestem teraz w temacie)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z kartami jest obecnie tragedia , przynajmniej jeżeli chodzi o nowe karty ze średniej i wyższej pólki .

Rx 4xx/5xx praktycznie nie ma , podobnie z GTX-ami , jak już coś jest to w kosmicznych cenach wide GTX1060 po prawie 2k zł.

Niżej to tylko GTX1050/1050Ti lub Rx 560 ale szkoda je wkładać do kompa za 6 k zł .

W lipcu powinno być lepiej ale czy będzie i jak dokładnie to ci nikt nie powie , na tą chwilę lepiej polować na jakąś używkę - tym bardziej że sporo starszych kart jeszcze daje radę .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam zasilacz EVGA SuperNOVA 550 G2 <-- w Komputroniku za 349 zł, ma super stosunek ceny do jakości. Ten EVGA G2 jest na platformie Super Flowera i w rankingu Tom's Hardware jest jako Tier 1, czyli najlepsza jakość. Dodatkowo w recenzji johnyGURU dostał maksymalną notę (same 10). Sam mam taki zasilacz do praktycznie identycznego zestawu (widnieje w sygaturce) jaki podał @TheStachu12.

Spędziłem wiele tygodni na doborze podzespołów i potwierdzam, że w cenie ok 5000-6000 zł to jeden z najlepszych buildów. Chociaż za 6000 a autor mówi, że może być ciut więcej to można by się pokusić o Ryzen 7 1700 i może lepsze RAMy na chipach Samsunga B-Die. Karta to faktycznie GTX 980 Ti albo jakiś GTX 1080 z zagranicy.

Edytowane przez neoHannibal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę drogo patrząc na ceny sprzed podwyżek, ale karta jak najbardziej ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jaka powinna być cena takiej karty i kiedy być może będzie ona osiągalna w Polsce? Mogę poczekać ze 3 miesiące, aż tak mi się nie spieszy ;)

Moment, cena spadła, czy mi się coś pomyliło? 2400 zł to jak najbardziej ok cena za GTX 1080.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki masz budżet ?

GTX1080 to przy obecnych cenach kosztuje mniej więcej połowę ceny tego kompa , a nie wiadomo co za podzespoły tam siedzą dokładnie - nie ma podanego producenta ani modelu karty , płyty , pamięci , dysków czy zasilacza .

Z kupnem lepszych kart to lepiej się obecnie wtrzymać , już GTX1050 chodzi po prawie 1 000 zł .

SSD to może być nagorsze <span style='color: red;'>[ciach&#33;]</span>o na TLC .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi