Gość Komar Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2017 Hej, przymierzam się do zbudowania NASa. Postanowiłem skorzystać z ASRock J4205-ITX (na pokładzie Intel Apollo Lake J4205 - wg producenta pobiera 10W). Jako, że chciałbym, żeby bestia była energooszczędna, ale także cicha jak mysz. Dlatego zainteresowałem się zasilaczem PICO PSU i tutaj mam kilka pytań, na które nie umiem znaleźć odpowiedzi. Czy miał ktoś z styczność z tym zasilaczem? Warto w niego inwestować? Jaka powinien mieć moc (ile W) zasilacz? Czy znacie jakieś tego typu alternatywy? Z góry dziękuję za pomoc! Komar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2017 Ile HDD, bo to one decydują o zasilaczu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Komar Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2017 1 SDD 2 HDD - WD RED Z tego co znalazłem to one nie są prądożerne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 21 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2017 Generalnie na każdy HDD trzeba liczyć 20W. Wiem, że WD RED biorą koło ~7W, ale na starcie 2x tyle. Na SSD 10W. Czyli realnie na dyski potrzebujesz 50W. Szukaj zasilacza 120W do całego zestawu. Są takie PICO PSU, tylko po co się bawić. Są płyty z CPU, które mają od razu gniazdo 19V i bierzesz do nich zasilacz od laptopa. Przykład http://itx-sklep.pl/plyty_glowne/asrock/asrock_n3150tm-itx_celeron_braswell_n3150_quadcore_1_60-2_08_ghz_ddr3_1xlan_1xrs-232_19v_dc.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeniu Opublikowano 21 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2017 zgodzę się, zawsze to puszka mniejsza bo zasilacz można upchnąć za meblem (o ile takie są warunki) ale bym szukał czegoś z 2 portami LAN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Komar Opublikowano 21 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2017 @Zeniu Dlaczego 2 porty LAN? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeniu Opublikowano 21 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2017 przy odpowiedniej konfiguracji takiego połączenia masz prędkość 2Gbps i przy bardziej intensywnym użytkowaniu nie przytyka takiego połączenia tak szybko, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 21 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2017 Do 2Gb/s to nie tylko dual LAN na płycie, ale też router to wspierający potrzebny. Wyjdzie drogo, a pewnie nie o to koledze chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...