Markus1 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2018 Witam Sprzęt w stopce. Tak mnie coś korci żeby zmienić bebechy w moim zestawie. Pytanie tylko czy warto włazić teraz w kawę czy przeczekać jeszcze do nowej generacji. Tak na prawdę to wszystko co ma latać na moim zestawie działa jak trzeba. Ewentualnie w grę wchodzi zmiana: płyty, proca (bezwzględnie i7), pamięci ddr4 3200 16Gb i ew. dysk nvme. Wydatek jak liczę około 3500zł. Kasa nie gra roli ale pytanie czy warto... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2018 W przypadku wydajności jednowątkowej ten I7 jest nadal najlepszy , Skylake/KabyLake/CoffeLake są tutaj gorsze . Tak samo jeżeli chodzi o wydajność wielowątkową do 8 wątków , tutaj dopiero I7 8700K zyskuje bo ma 12 wątków . Dodatkowo trochę byś zyskał na ramach np. 3200 mhz CL14 tyle że 16 GB to ponad 1k zł . Ale nie wiem czy jest sens wydawać ponad 3 000 zł aby zyskać tylko kilka % w wydajności . Już lepiej poczekać na Canon Lake albo nawet Ice Lake . W teorii zarówno 10 nm Canon Lake jak i nowa architektura w IL powinna dodać kilka do kilkunastu % wydajności ale w praktyce może być różnie z tym . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2018 Tak myślałem, Może jednak poczekam kiedy różnica między moją 5-tą generacją, a potencjalnym nowym sprzętem będzie bardziej spektakularna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2018 To możesz czekać , jak Intela nikt ostro nie przyciśnie to nadal każda kolejna generacja to będzie conajwyżej kilkuprocentowy wzrost wydajności , od czasów wyjścia architektury Core I był tylko jeden przypadek gdzie przejście z architektury na architektury było mocno odczuwalne , mianowicie przejście Nehelem > Sandy Bridge . Broadwell zyskał bo miał cache L4 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...