Gość Iverah Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2018 Witam. Mój obecny laptop dogorywa i z racji w swojego wieku ma do tego święte prawo, zostałem więc zmuszony do zakupu nowego sprzętu. Chciałbym prosić o pomoc w ustaleniu, jaki typ będzie dla mnie najlepszy. Laptopa generalnie używałem stacjonarne, dlatego myślę raczej o zakupie PC. Na korzyść puszki przemawia możliwość ewentualnej rozbudowy, lepsza wydajność (zwłaszcza, jeśli chodzi o temperatury) i cena (poprawcie mnie, jeśli obecnie już z tym jest różnie). Planuję wydać około 2000-2500 zł (bez dysku). Komputer w 90% używam do korzystania z neta, reszta to pakiet biurowy i bardzo sporadycznie Photoshop (proste rzeczy do neta, nic obciążającego). W nic nie gram, choć jak będę miał sprzęt na którym odpaleniu obecne nowości (wystarczą mi jakieś niskie ustawienia, byle płynne). Chciałbym, żeby puszka zajmowała jak najmniej miejsca. Po lapku jestem uczulony na temperatury i kwestię kurzu, więc zależy mi na sensownej wentylacji i filtrach. Nie potrzebuję większej konfiguracji niż 1 ssd i ew 1 hdd, więc myślałem o microATX, przeglądając jednak wymiary puszek w cenie do 300 stwierdzam, że niewiele się różnią od zwykłych ATX. Biorę pod uwagę z tego powodu także miniITX, lecz w tym przypadku obawiam się o wentylację i ewentualną rozbudowę w przypadku, gdy chciałbym w przyszłości coś pograć lub bardziej zająć się grafiką. Da się złożyć coś sensownego na miniITX w tej cenie, czy ten standard jest obecnie rozwijany, czy to raczej nisza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eXtu Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2018 Ryzen 5 2400G do tego ASRock ab350M ramy 8 GB w dualu 2x4gb g skilla 3200Mhz powinno Ci wystarczyć na twoje oczekiwania do tego masz AM4 podstawkę z możliwością późniejszej rozbudowy do tego zestawu koniecznie dysk SSD najlepiej na M2 chyba że 8gb ramu Ci za mało to poszukaj 16Gb ale to będzie drożej. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeniu Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2018 Monitor BenQ GW2270H Płyta główna ASRock H110M-ITX Zasilacz be quiet! System Power B8 350W Dysk SSD Crucial MX500 250GB SATA3 Procesor Intel Pentium G4560, 3.5GHz, 3MB, BOX Pamięć GoodRam IRDM DDR4, 2x4GB, 2400MHz, CL15 Karta graficzna MSI GTX 1050 Ti Low Profile obudowa wg uznania ale ITXy są drogie, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Iverah Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2018 Dzięki za dotychczasową pomoc. Pisałem, żeby w budżet nie wliczać dysków, mam dobrego ssd i na razie wystarczy, teraz doprecowywuję, że monitor także nie jest potrzebny. Jak ma się Integra w zestawie na ryzenie do tej intelowskiej z najnowszej serii, duże różnice na którąś korzyść? Warto wziąć mocniejszy zasikacz (jeśli tak to o ile? 500?) na przyszłość, jeśli będę chciał dołożyć kartę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2018 (edytowane) Godzinę temu, Gość Iverah napisał: Jak ma się Integra w zestawie na ryzenie do tej intelowskiej z najnowszej serii, duże różnice na którąś korzyść? Ryzen 5 2400G ma znacznie silniejszą integrę od jakiegokolwiek iGPU. Ale Intel GPU ma np, Quicksync przydatny do szybkiego enkodowania wideo. Ma też od HD6xx rewelacyjne natywne wsparcie dla dekodowania i enkodowania video. Jeśli jednak chodzi o gry lub wykorzystanie filtrów photoshop po GPGPU to AMD zmiata Intela iGPU. Poza tym jak już wcześniej pisano jest AM4, a więc teoretycznie możesz zrobić z tego nawet workstation ;) Edytowane 22 Marca 2018 przez barwniak 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eXtu Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2018 Monitor BenQ GW2270H Płyta główna ASRock H110M-ITX Zasilacz be quiet! System Power B8 350W Dysk SSD Crucial MX500 250GB SATA3 Procesor Intel Pentium G4560, 3.5GHz, 3MB, BOX Pamięć GoodRam IRDM DDR4, 2x4GB, 2400MHz, CL15 Karta graficzna MSI GTX 1050 Ti Low Profile obudowa wg uznania ale ITXy są drogie, Po co polecasz koledze takie gówno za przeproszeniem? Teraz to kupi a za rok czy dwa wyrzuci bo nie da się z tym nic zrobić? Zasilacz wystarczy Ci 450W z Bronze 80. Pamiętaj żeby nie brać zasilacza o zbyt dużej mocy bo zasilacze pracują najwydajniej przy 50% obciążenia. Nie sprecyzowanej chyba co do płyty dokładnie chodziło mi o ASRock ab350M Pro4. Do tego Ryzena musisz pamiętać żeby kupić szybkie pamięci ram jakbyś chciał się coś dowiedzieć na temat tej platformy pisz sam mam podobny zestaw i jestem zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patronix Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2018 Zwykły ATX będzie szybszy PC! Zestaw intelek z SSD Intel i3-8100 3.60GHz 6MB BOXhttps://www.x-kom.pl/p/383498-procesor-intel-core-i3-intel-i3-8100-360ghz-6mb-box.html ASRock Z370 Pro4https://www.x-kom.pl/p/385882-plyta-glowna-socket-1151-asrock-z370-pro4.html SilentiumPC 500W Vero L2https://www.x-kom.pl/p/364861-zasilacz-do-komputera-silentiumpc-500w-vero-l2-bronze.html Corsair 8GB 3000MHz Vengeance LPX Black CL16 (2x4GB)https://www.x-kom.pl/p/405649-pamiec-ram-ddr4-corsair-8gb-3000mhz-vengeance-lpx-black-cl16-2x4gb.html ASUS GeForce GTX 1050 Ti Phoenix 4GB GDDR5https://www.x-kom.pl/p/331742-karta-graficzna-nvidia-asus-geforce-gtx-1050-ti-phoenix-4gb-gddr5.html Crucial BX300https://www.x-kom.pl/p/401790-dysk-ssd-crucial-120gb-25-sata-ssd-bx300-oem.html SilentiumPC Regnum RG4 Pure Blackhttps://www.x-kom.pl/p/381990-obudowa-do-komputera-silentiumpc-regnum-rg4-pure-black.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeniu Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2018 14 godzin temu, Gość Iverah napisał: Komputer w 90% używam do korzystania z neta, reszta to pakiet biurowy i bardzo sporadycznie Photoshop (proste rzeczy do neta, nic obciążającego). W nic nie gram, choć jak będę miał sprzęt na którym odpaleniu obecne nowości (wystarczą mi jakieś niskie ustawienia, byle płynne). Kolego, sprecyzuj te 10% Photoshopa bo zaraz Ci zaczną tutaj polecać stacje graficzne z 128GB RAM i 2 procesorowe płyty główne + threadripper :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Iverah Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2018 Godzinę temu, Zeniu napisał: Kolego, sprecyzuj te 10% Photoshopa bo zaraz Ci zaczną tutaj polecać stacje graficzne z 128GB RAM i 2 procesorowe płyty główne + threadripper :) Naprawdę proste rzeczy nic zaawansowanego, nic w super jakości do druku, tylko do neta. Przypominam, że zestaw bez dysku i monitora. Zależy mi na jakiejś minimalistycznej obudowie, koniecznie z filtrami kurzowymi, fajnie jak będzie miała przednie usb od góry nie od frontu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2018 57 minut temu, Gość Iverah napisał: Zależy mi na jakiejś minimalistycznej obudowie, Obudowa pozioma, czy pionowa? Typu Thin? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Iverah Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2018 Obudowa pionowa. Jak najmniejsza na tyle, żeby ewentualnie w przyszłości dopasowało się do niej jakąś średniej klasy kartę graficzną bez wielkich problemów. Po obecnych problemach z lapki em nie chciałbym, żeby się mocno grzało wnętrze. W kwestii zasilacza mogę coś dołożyć, jeśli nie będzie zbyt głośny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...