maniek1983 Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2018 (edytowane) Witam. Na początek konfiguracja komputera z którym mam problem: płyta główna- Gigabyte GA-P85_D3 rev. 2.0 dualbios (bios z 2015r.) procesor- Intel core i5 4460 lga 1150 chłodzenie procesora oryginalne Intela ram- Crucial balistix sport 1600MHzz 2x4Gb dual Grafika- MSI Radeon RX 470 gaming X 8GB zasilacz- Be quiet! pure power L8-CM-530W dysk- Kingston hyper fury 120GB komputer nie jest kręcony. Problem polega na tym, że komputer nie chce wczytać biosa i co chwila się restartuje. Głośniczek podpięty do płyty wydaje tylko jeden "pik" podczas włączania. CLR cmos i wyjęcie baterii nie pomogło. Miernikiem sprawdziłem napięcia na zasilaczu i napięcia są w normie (12.11v, 5.02v, 3.31v) Pamięci przekładałem do innych portów i sprawdzałem na jednej kości, ale dalej nic się nie dzieje. Próbowałem uruchomić na zintegrowanej karcie ale dalej to samo. w załączniku zdjęcie "bios" :) Edytowane 27 Maja 2018 przez maniek1983 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2018 Płyta wg. nazwy ma DualBIOS - czy próbowałeś załadować drugi BIOS (ten awaryjny)? ... możliwe, że robi się to jakimś skrótem klawiaturowym przy starcie (sprawdź w instrukcji). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1983 Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2018 (edytowane) w instrukcji jest napisane, że się automatycznie przełączy w razie awarii, ale widać że coś się nie przełącza :) sprawdziłem napięcie baterii i jest 3.21v płytę sprawdziłem jeszcze na 2 zasilaczach (no name) i dalej to samo. na YT znalazłem ten sam problem https://www.youtube.com/watch?v=yvgCbrKGrMc zmierzyłem przy pomocy termometru na podczerwień temperaturę mostka (płyta od godziny próbuje się uruchomić) która wynosi 45,2 stopnie C. Czy istnieje możliwość wgrania nowego biosu? Edytowane 27 Maja 2018 przez maniek1983 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2018 Jak z awaryjnej kości bios nie chce się wgrać to tylko wyjęcie / wylutowanie kostki z biosem i ręczne jej zaprogramowanie odpwoiednim sprzętem w serwisie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1983 Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2018 a co taniej wyniesie: dać płytę do serwisu czy kupno nowej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2018 Raczej danie płyty na serwis - programowanie biosu to koszt 30-50 zł , w rzadkich przypadkach trochę więcej , używane płyty na S1150 to koszt od 80 zł wzwyż ( płyty na H81 ) , płyty na B85 to koszt 150+ zł . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1983 Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2018 ok. jutro płyta jedzie na serwis. dziękuje wszystkim za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...