Skocz do zawartości
_Krzaku_

Zakup platformy itx

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Rozglądam się za kupnem platformy itx w granicach +/- 2000 pln - generalnie cała skrzynka (cpu + mobo + ram + psu + obudowa) może po za dyskiem sdd, który już mam.
Komputer będzie służył do:

- zastosowania domowe: przeglądania internetów, youtuba czy filmów w 1080p (sporadycznej może jakieś materiały 4k) - czyli popularny standard,
- praca: wirtualizacja - uruchomianie kilku maszyn wirtualnych (bez środowiska graficznego), proste systemy z rodziny Linux.

Od kilku lat powyższe zastosowania działają na laptopie o specyfikacji: Intel i3@1,8GHz (trzecia generacja), 8GB RAM, Intel HD4000.
Generalnie na tej specyfikacji działa to całkiem sensownie - co widać po tym jak długo jest to wykorzystywane przeze mnie. Oczywiście, warunek jest taki, że działamy na jednym programie w danym momencie. Przykładowo: włączenie utworu na youtubie w 1080p i uruchomienie jednocześnie wirtualizacji to nie najlepszy pomysł, bowiem brakuje już mocy a zadania się kolejkują. Tym bardziej, że pracuje na Linuxuie i mam tutaj problem ze sprzętową akceleracją takiego youtuba.

Ostatnio myślę nad wymianą laptopa na małą skrzynkę pokroju itx.Chciałbym aby to wszystko było relatywnie małe, ciche i nie robiło mi piekarnika a było jednocześnie zauważalnie szybsze od poprzednika.
Przeglądałem fora internetowe, polecane zestawy komputerowe i jestem raczej nastawiony na socket am4. Kiedyś, jak jeszcze zajmowałem się tematyką sprzętu była prosta piłka: socket 940 lub 775. Teraz namnożyło się tyle tyle podstawek pod intela, że jak człowiek nie był w temacie x lat to nie może się połapać. Wybrałem AM4 może nie tylko z powodu, że idea jednego socketu jest dla mnie jasna i po prostu za mną przemawia, tyle co wydaje, mi się, że w moich zastosowaniach ta platforma się po prostu sprawdzi.

I po tym krótkim prologu, przychodzę do was poradzić się w jednej kwestii. Czy lepiej będzie sobie złożyć platformę wybierając AMD Ryzen 5 2400G czy może wybrać procesor pokroju AMD Ryzen 5 2600 i kupić najtańszą kartę graficzną? Generalnie chciałbym złożyć komputer i o nim zapomnieć. Raczej nie chciałbym bym się bawić już w OC bo te czasy to już za mną i moja wiedza na ten temat kończy się na czasach kości micron d9 czy winbond bh-5 (serdecznie pozdrawiam osoby, które je jeszcze pamiętają :-)), ale jeśli całość będzie sprawdzać się do podniesienia ht / fsb czy co tam teraz jest, to też nie ma problemu. Chciałbym po prostu uniknąć siedzenia godzinami i robienia stress testów w prime - złożyć, zainstalować system i zapomnieć.

Resumując już ten przydługi wywód ; szukam komputera do zastosowań domowych i wirtualizacji (virtualbox / kvm). Raczej bez podkręcania, platforma itx, cichy i termicznie kulturalny. Komputer nie będzie służył do grania - w ostateczności stare klasyki z lat 90 i z początku 2000. Raczej komputer na kolejna lata. Ewentualnie jakaś mała modernizacja typu dołożeniem ramu za jakiś czas. Tym bardziej, wydaje mi się, iż taka platforma am4 będzie bardziej przyszłościowa(?) - chyba, że się mylę i lepiej będzie wybrać intela.

Chętnie porozmawiam i wymienię spostrzeżenia z zainteresowaniami użytkownikami.
Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za podpowiedzi. Czy jest sens w przypadku platformy AMD robić taki myk: zamiast CPU R5 2400G wybrać Ryzen 5 2600 + jakaś najtańsza grafika? Tutaj cpu jest już 12 wątkowe.

P.S A jeśli chodzi o ilość ciepła / temperatury? To kto wypada lepiej: taka i3 8100 czy AMD?

Edytowane przez _Krzaku_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi