_Krzaku_ Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Hej, Rozglądam się za kupnem platformy itx w granicach +/- 2000 pln - generalnie cała skrzynka (cpu + mobo + ram + psu + obudowa) może po za dyskiem sdd, który już mam. Komputer będzie służył do: - zastosowania domowe: przeglądania internetów, youtuba czy filmów w 1080p (sporadycznej może jakieś materiały 4k) - czyli popularny standard, - praca: wirtualizacja - uruchomianie kilku maszyn wirtualnych (bez środowiska graficznego), proste systemy z rodziny Linux. Od kilku lat powyższe zastosowania działają na laptopie o specyfikacji: Intel i3@1,8GHz (trzecia generacja), 8GB RAM, Intel HD4000. Generalnie na tej specyfikacji działa to całkiem sensownie - co widać po tym jak długo jest to wykorzystywane przeze mnie. Oczywiście, warunek jest taki, że działamy na jednym programie w danym momencie. Przykładowo: włączenie utworu na youtubie w 1080p i uruchomienie jednocześnie wirtualizacji to nie najlepszy pomysł, bowiem brakuje już mocy a zadania się kolejkują. Tym bardziej, że pracuje na Linuxuie i mam tutaj problem ze sprzętową akceleracją takiego youtuba. Ostatnio myślę nad wymianą laptopa na małą skrzynkę pokroju itx.Chciałbym aby to wszystko było relatywnie małe, ciche i nie robiło mi piekarnika a było jednocześnie zauważalnie szybsze od poprzednika. Przeglądałem fora internetowe, polecane zestawy komputerowe i jestem raczej nastawiony na socket am4. Kiedyś, jak jeszcze zajmowałem się tematyką sprzętu była prosta piłka: socket 940 lub 775. Teraz namnożyło się tyle tyle podstawek pod intela, że jak człowiek nie był w temacie x lat to nie może się połapać. Wybrałem AM4 może nie tylko z powodu, że idea jednego socketu jest dla mnie jasna i po prostu za mną przemawia, tyle co wydaje, mi się, że w moich zastosowaniach ta platforma się po prostu sprawdzi. I po tym krótkim prologu, przychodzę do was poradzić się w jednej kwestii. Czy lepiej będzie sobie złożyć platformę wybierając AMD Ryzen 5 2400G czy może wybrać procesor pokroju AMD Ryzen 5 2600 i kupić najtańszą kartę graficzną? Generalnie chciałbym złożyć komputer i o nim zapomnieć. Raczej nie chciałbym bym się bawić już w OC bo te czasy to już za mną i moja wiedza na ten temat kończy się na czasach kości micron d9 czy winbond bh-5 (serdecznie pozdrawiam osoby, które je jeszcze pamiętają :-)), ale jeśli całość będzie sprawdzać się do podniesienia ht / fsb czy co tam teraz jest, to też nie ma problemu. Chciałbym po prostu uniknąć siedzenia godzinami i robienia stress testów w prime - złożyć, zainstalować system i zapomnieć. Resumując już ten przydługi wywód ; szukam komputera do zastosowań domowych i wirtualizacji (virtualbox / kvm). Raczej bez podkręcania, platforma itx, cichy i termicznie kulturalny. Komputer nie będzie służył do grania - w ostateczności stare klasyki z lat 90 i z początku 2000. Raczej komputer na kolejna lata. Ewentualnie jakaś mała modernizacja typu dołożeniem ramu za jakiś czas. Tym bardziej, wydaje mi się, iż taka platforma am4 będzie bardziej przyszłościowa(?) - chyba, że się mylę i lepiej będzie wybrać intela. Chętnie porozmawiam i wymienię spostrzeżenia z zainteresowaniami użytkownikami. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Ewentualnie możesz stworzyć nieco wydajniejszy, ale nieco droższy, zestaw na AMD: CPU R5 2400G MB Biostar X370GTN RAM G.Skill Ripjaws V DDR4, 2x8GB, 3000MHz, CL15 PSU SilentiumPC Elementum E2 SI 450W Obudowa Cooler Master ELITE 110 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2018 ITX na AMD jak chcesz zmieścić się w budżecie to pamięci na 2x4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Do zestawu dałem nawet 2x8. Wyjdzie lekko ponad 2000PLN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Biostar ma gorszy codek oraz obsługę pamięci max 2666MHz przy SR i tylko 2400MHz przy DR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzaku_ Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2018 (edytowane) Dziękuje za podpowiedzi. Czy jest sens w przypadku platformy AMD robić taki myk: zamiast CPU R5 2400G wybrać Ryzen 5 2600 + jakaś najtańsza grafika? Tutaj cpu jest już 12 wątkowe. P.S A jeśli chodzi o ilość ciepła / temperatury? To kto wypada lepiej: taka i3 8100 czy AMD? Edytowane 19 Sierpnia 2018 przez _Krzaku_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2018 W VM jak najbardziej im więcej wątków tym lepiej, tylko cena wzrośnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2018 (edytowane) Pobór mocy i3 8100 i r5 2400G jest prawie identyczny . https://www.purepc.pl/procesory/test_amd_ryzen_5_2400g_raven_ridge_zen_i_vega_w_jednym_ciele?page=0,17 Edytowane 19 Sierpnia 2018 przez goral2099 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...