SzopenPogo Opublikowano 1 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2018 (edytowane) Witam! Nareszcie po długim oszczędzaniu zabrałem się za składanie mojego wymarzonego komputera pod gaming, który mam nadzieję, że starczy na lata. Chciałbym zapytać czy części jakie dobrałem są dobrze skomponowane (i kompatybilne) i czy zapewnią mi możliwie maksymalną wydajność za tą cenę. Ewentualnie prosiłbym o jakieś inne propozycje (karta graficzna już kupiona). Budżet to około 8000 - 9000 (najlepiej jak najmniejszy :P). Płyta główna MSI Z370 GAMING PLUS (?) Procesor Intel Core i7-8700K Karta graficzna MSI GeForce RTX 2080 GAMING X TRIO OC Ram Corsair Vengeance LPX 16GB [2x8GB 2666MHz DDR4 CL16 1.2V DIMM] (?) Dysk SSD Corsair Force Series MP300 M.2 PCIe NVMe 240GB (?) Dysk HDD Seagate FireCuda 2TB (?) Zasilacz be quiet! POWER ZONE 750W (?) Obudowa Corsair Carbide Series SPEC-ALPHA CC-9011084-WW albo Corsair Carbide Series SPEC-ALPHA CC-9011085-WW Chłodzenie Nie wiem Sklep Komputronik z tego względu, że jest opcja montażu. Dziękuje :) Edytowane 1 Września 2018 przez SzopenPogo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 1 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2018 Dysk SSD Adata SX8200 480GB Dysk HDD Jeśli ma być cisza WD Red, jeśli szybkość i pewność WD Gold lub HGST Ultrastar. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 1 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2018 SSD - A-Data SX8200 lub dołożenie do Samsunga 960 / 970 EVO , rozmiar od 250GB wzyż - zależy ile chcesz przeznaczyć kasy . Ram - 3 000 mhz CL15 albo dokładka do 3200 mhz CL14 . Karta - poczekać na konkretne testy RTX . Skoro bierzerz I7K to bierz też chłodzenie , sam procek jest goły , Fortis 3 / Grandis 2 jako minimum , TR Macho lub BQ Dark Rock 3 jako optimum . Zasilacz - Corsair RMX albo Seasonic Focus Plus , oba z certyfikatem 80+ Gold , oba w pełni modularne i bardzo ciche ( wentylatory z trybem półpasywnym ) . HDD - oprócz ww. to jest Tośka P300 . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 1 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2018 (edytowane) Może RTX nie zapowiada się tak ciekawie, a raczej nie wiadomo jak się zapowiada. Tak czy inaczej poczekać warto bo ceny obecnych kart 1080/1080Ti mogą pójść w dół. Teraz nie ma co kupować komputera. Niedługo Intel i jego nowe 8 rdzeniowe procki. Ja jakbym kupował to w 1Q nowego roku w okolicach lutego ;) Ale to tylko takie moje przemyślenia... Możesz brac teraz coś z obecnych układów. Ważne jest dobre chłodzenie bo taki 8700K się troszkę grzeje, ale też nie przesadnie drogie, bo pod IHS leży glut, więc tu większe i droższe chłodzenia po 300 zł nic nie dadzą.. To co polecił Reyden będzie ok. Edytowane 1 Września 2018 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzopenPogo Opublikowano 2 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2018 (edytowane) Dzięki za bardzo pomocne komentarze (resztę lików rozdam po limicie :P) Co sądzicie o takim zestawie? (Razem z kartą) https://www.x-kom.pl/lista/0q7h49qhz @Devil Mam nadzieję, że te RTX nie będą takie złe. Pomimo tego, że aktualnie o wiele bardziej opłaca się zamówić GTX 1080 TI , to za kilka lat (jeżeli upowszechni się RayTracing) może ona jednak wyjść na minus, a kompa planuję katować przez 5-7 lat. Też wydaje mi się, że najlepiej jest poczekać do przełomu stycznia i lutego ale teraz jest dla mnie najlepszy okres aby wziąć raty. Edytowane 2 Września 2018 przez SzopenPogo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 2 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2018 Za kilka lat obecne RTX 2xxx mogą być zabytkiem ( a raczej będą ) i nowe budżetowe karty mogą być od nich lepsze - nie tylko w kwestii wydajności , także kwestia poboru prądu , chyba że w ciągu następnych kilku lat pojawi się jakiś radykalny przełom jeżeli chodzi o konstrukcję CPU/GPU . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzopenPogo Opublikowano 2 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2018 Nie wiadomo, mój aktualny GTX 660, i5 4600 i Ram DDR3 8gb, które kupiłem chyba z 6 lat temu do teraz odpalają tytuły do 2018 roku, niekiedy nawet na średnich detalach. Mam to do siebie, że wolę kupić coś raz na wiele lat niż co chwilę upgradeować, a patrząc jak na przestrzeni lat zmieniają się wymagania to zakładam, że ten sprzęt starczy mi na długo (Nvidia nie ma konkurencji więc ich nowe technologie nie różnią się drastycznie od poprzedników). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 2 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2018 20 godzin temu, Devil napisał: Może RTX nie zapowiada się tak ciekawie, a raczej nie wiadomo jak się zapowiada. Tak czy inaczej poczekać warto bo ceny obecnych kart 1080/1080Ti mogą pójść w dół. Teraz nie ma co kupować komputera. Niedługo Intel i jego nowe 8 rdzeniowe procki. Ja jakbym kupował to w 1Q nowego roku w okolicach lutego ;) Ale to tylko takie moje przemyślenia... Możesz brac teraz coś z obecnych układów. Ważne jest dobre chłodzenie bo taki 8700K się troszkę grzeje, ale też nie przesadnie drogie, bo pod IHS leży glut, więc tu większe i droższe chłodzenia po 300 zł nic nie dadzą.. To co polecił Reyden będzie ok. Na pewno potanieją https://wccftech.com/amd-confirms-new-7nm-radeon-graphics-cards-launching-in-2018/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...