Skocz do zawartości
David

Upgrade 3500 zł, 1080p czy 1440p?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! 

Witam wszystkich serdecznie - kto pyta nie błądzi - więc pierwszym postem niech będzie pytanie, a nawet kilka! :) 

Obecny build:

CPU: i5 4690k @4.5 GHz 
MOBO: MSI Z97 U3 Plus
RAM: 2x4 GB (aczkolwiek zmierza do mnie już komplet 2x8 GB)
GPU: Asus HD 7850
PSU: Corsair rm 650x
SSD: Crucial MX200 - 250 GB

Wyświetlane na budżetowym BENQ GW 2255 (21.5", VA, Full HD)

Kiedyś byłem na bieżąco, ale niestety ostatnimi czasy pracy coraz więcej i wypadłem z obiegu... Chciałbym przeznaczyć troche środków na upgrade grafiki/monitora. Mam jeszcze ~3500 wolnych środków. Monitor chciałbym zakupić teraz, a grafikę w ciągu najbliższych tygodni (szukając okazji/promocji cenowej).

Prosiłbym was o poradę czy warto teraz dokonywać zakupu i czy w ogóle propozycje są adekwatne. (Podstawkę będę wymieniał w połowie przyszłego roku - najpewniej na Ryzen).

Chciałbym uzyskać duży przeskok jakościowy i zastanawiałem się nad upgradem do 1440p aczkolwiek obawiam sie że wkrótce karta nie będzie wydalać i nie będę miał możliwości płynnej gry na ultra. Z drugiej strony za tą samą cenę mam bardzo dobrej jakości monitor 1080p. I cały czas się waham...

Monitor, przeznaczenie:

• drugi ekran do służbowego laptopa (Excel, programowanie) - mile widzane funkcje 'odciążające' wzrok
  • gry (Cities Skylines, Civilization, Wiedźmin, Watch Dogs, GTA, Forza Horizon) - myślałem o matrycy IPS gdyż to na kolorach, i pięknych widokach mi zależy (wiecie - oglądam tylko biuro :D)
  • youtube

Sprzęt o którym myślałem:

Monitor Eizo EV2450-BK - Full HD

Lub

Monitor Asus MX25AQ9 - WQHD

Lub

Monitor Lenovo ThinkVision P24h - WQHD

A z GPU, zależy mi na tym żeby była cicha obecnie wszystko mam pół-pasywne,  (może oprócz Radka ;) ), posiadała backplate, (buda z oknem).

Palit 1070Ti Super Jetstream

Lub

Palit 1070 Super Jetstream

I tak jak wspomniałem najbardziej obawiam się niespasowania wydajności GPU do monitora. Niechciałbym 2,5k w 40 fps w przyszłym sezonie. I co z 20XX? Warto czekać na niereferenty czy można śmiało kupować już teraz?

Z góry dzięki za wsparcie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie masz 21,5" 1920x1080 - jak "rozciągniesz" taką rozdzielczość na np. 23,8" to jakość obrazu (np. postrzegana ostrość czcionek, czy widoczność aliasingu) się pogorszy. Także jak bym się przesiadał na większy ekran, to automatycznie z większą rozdzielczością, bo inaczej będzie regres.

8 godzin temu, David napisał:
  •  (Excel, programowanie) - mile widzane funkcje 'odciążające' wzrok

Jeśli masz na myśli "redukcję niebieskiego światła" to ma to każdy monitor ... nawet CRT :) (obniżasz składową niebieską i najwyżej minimalnie zieloną przez OSD i masz efekt "Blue Light Reduction" czy jak to tam zwią).

Ważne, by monitor nie migał przy obniżonej jasności (co już sprawdzisz choćby aparatem telefonu komórkowego - jeśli widać prążki interferencyjne na monitorze, obserwowanym na ekranie telefonu, to znaczy że ekran mruga)

Na pewno lepiej się będzie programować w wyższej rozdzielczości (gładsze i ostrzejsze czcionki), natomiast środowisko programistyczne powinno się doskonale skalować (M$ Visual Studio przykładowo idealnie się skaluje), więc elementy/czcionki powinno się dać ustawić na identyczną wielkość jak masz obecnie.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki, tak co do redukcji niebieskiego światła to znam, korzystam, propaguje ;). Bardziej chodziło mi właśnie o migotanie i tego typu rzeczy/usprawnienia. Tak trochę by się rozciągło pewnie, ale zaś na plus tego FHD jest to że jest @75Hz.

Jeśli miałbym iść w WQHD to wtedy już musiałbyć brać raczej 1070Ti żeby starczyła na dłuzej. Jest to dobry zakup w tym momencie?

I co do samego monitora, co sądzisz(cie) o tym monitorze Lenovo? Ten Asus jest droższy o 500 zł ale jednak dalej jest to WQHD @60Hz tak samo jak lenovo i nie wiem czy warto dopłacać.

Edytowane przez David

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ASUS, czy Lenovo, to klasa ta sama. Praktycznie wszystko zależy czy trafisz udany egzemplarz (równy, czy bez przebarwień i z równomiernie świecącą bielą/czernią). Także ja bym kupił Lenovo, a jak by się trafił pechowy egzemplarz (wyraźnie nierównomierne świecenie), to bym zwrócił i kupił ASUS. Nawet EIZO trafiają się nierówne. Swoją drogą szkoda, że EIZO nie ma jakiegoś modelu 24" 2560x1440.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kyle dzięki, a co sądzisz o wydajności kompa? 1070 Ti wystarczy na QWHD na najbliższe pare sezonów?

@Tesel, widziałem go wcześniej ale dużo jest komentarzy o backlight bleed w tym modelu. Aczkolwiek spotkałem mniejszego brata:

https://www.morele.net/monitor-dell-p2418d-978823/

I też dość ciekawa propozycja/konkurencja dla Lenovo by sie wydawało, zwłaśzcza że Dell ma lepszą obudowę i stand w porównaniu do lenovo gdzie w lenovo najczęściej to przewija się słabe wykonanie jako minus.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi