wd5 Opublikowano 3 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2018 Monitor LG FLATRON L1954SM. Ma co prawdą już parę lat, w sumie nie wiem dokładnie ile, ale wszystko działało bezproblemowo, aż z jakiś tydzień temu pojawił się problem polegający na tym, że podczas włączania komputera po dłuższym (powiedzmy od pół godziny w górę) nie używaniu monitor nie chce "zaskoczyć". miga dioda i wydaje dziwne pikanie tak jakby coś nie łączyło. nie mogę nic zrobić, przyciskanie on/off nic nie daje. pika sobie tak z parę minut aż w końcu "zaskakuje" i wtedy działa już normalnie. można wyłączyć i włączyć a nawet restart komputera nie powoduje problemu. dopiero gdy wyłączę całkiem i powroce do komputera za jakiś czas. wygląda jakby działo się gdy monitor przez jakiś czas nie dostaje sygnału. probowałem na innym kablu i VGA i innym kablu zasilania, lecz jest to samo. czy to się da naprawić jakoś stosunkowo łatwo? co w ogóle się dzieje Waszym zdaniem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 3 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2018 Rozebrać : w module zasilacza wyschnięty elektrolit od STD-BY ( możliwa optyczna detekcja uszkodzenia -- wypchnięty dekiel ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 3 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2018 Spamuj dalej i pracuj na swoja reputacje Było pytanie o nowy monitor czy naprawe starego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wd5 Opublikowano 3 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2018 Kwazor, a jakimś prostyszmy językiem? :P ktoś zielony jak ja mógłby to zrobić? a że nowy by trzeba kupić to wiem, tylko nigdy mi się nie chce o tym pomyśleć. wbrew pozorm na 4:3 da się żyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 3 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2018 Wiem że da się żyć i to dobrze ( sam mam dziadka S 940N). Ok to tak : Ramka matrycy przednia musisz zdjąć ( jest na zaczepach ) Wtedy pokażą ci się śruby montujące stelaż matrycy do tylniej obudowy. Odkręcasz je. I matryca powinna wyjść z całą elektroniką ( LG akurat nie rozbierałem ) i czasami jest tak że elektronika jest przyczepiona do tylniej ściany a matryca osobno . Odpinasz złącza kablowe i masz dostęp do elektroniki . Ps zdjecie znalazłem zasilacza : Kondesatory masz tu z przodu po lewej i któyś będzie wybrzuszony. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wd5 Opublikowano 4 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2018 będzie wybrzuszon i co dalej? ja się na tym nie znam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 4 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2018 Kupujesz / pożyczasz lutownice + cynę ( lub najbliższy zakład RTV / GSM ) i wymieniasz uszkodzony kondensator na taki sam ( pojemność i napięcie np 1000uF ( mikrofaradów ) 16V . Jak coś to wpisz na YT wymiana kondesatora... 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wd5 Opublikowano 4 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2018 (edytowane) czyli tylko jakiś serwis a najlepiej kupić wreszcie nowy czy to ma jakiś wpływ czy monitor dostaje sygnal z komputera czy nie? przestał już "zaskakiwać" i stoi obok podłaczony tylko do prądu i pika. edit: po 3 h zadziałał. nawet jak wyciągne zasilanie i zaraz włoże to działa. można jakoś go zatrzymać w tym trybie (i jednoczesnie móc wyłaczyc komputer), zeby jeszcze pare dni pociagnal do czasu kupna nowego? Edytowane 4 Listopada 2018 przez wd5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 4 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2018 (edytowane) No po utracie sygnału z karty graficznej może być różnie. Raz wstanie a nastepnym razem nie co wskazuje ze coś z elektroniką. Na pewno to nie matryca bo inaczej by to wyglądało. Wymiana kondestora to nie jest skomplikowane zajęcie. Obsługa lutownicy tym bardziej. Edytowane 4 Listopada 2018 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 4 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2018 TO pikanie to przetwornica nie jest w stanie utrzymać stabilnego napięcia 5V std-by i próbkuje ( kondensator wyjściowy działa jak koło zamachowe ). I napięcie skacze . A to że działa po kilku minutach oznacza że kondensator odzyskał ciut pojemności do potrzymania stabilnej pracy ( ale to bedzie się pogarszać ). Nic trudnego naprawde ! Bądź bohaterem swojego monitora uratuj mu życie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 5 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2018 17 godzin temu, Kwazor napisał: Bądź bohaterem swojego monitora uratuj mu życie ;) No piękne to było. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...