gnz Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 Nie mam pojecia ocb ? Nowo zlozony komp zalicza dziwne restarty epox 8rda 1700+ DLT3C JIUHB 0308 (nie krecony - jeszcze :twisted: ) X-dream zasilka codegena 350W 2x256 TwinMOS 333 (jedna na Mtec'ach druga na elixirach) grafa do zmiany ale jeszcze na razie za starego kompa GF2MX 32mb SB live 1024 Ze speedfuna: VCOREA 1.57V VCOREB 1.52V +3.3V 2.61V +5V 4.97V +12 12,46V -12V -12.28V -5V -5.40V +5VSB 5.46V VBAT 3.14V Xdream prcuje na ok 3000/3100 RMP Temp procka to 44/47 C - epox jeszcze przeklamuje czyli wg mnie za wysoko ! No i teraz najlepsze - zaliczyl pare niekontrolowanych restartow z roznych nie powiazanych przyczyn ale ZAWSZE gdy probuje odpalic WCPuida restartuje sie momentalnie !! Na torture test wykazuje stabilnosc - 0 bledow przy ponad godzinnym tescie - napiecia praktycznie sie nie zmieniaja (odchylenia do 0,20), temperatura tez sie nie zmienia. Co moze sie dziac ? No i 2 pytanie z innej beczki - jak juz napisalem mam pamiatki jedna na Mtec'ach drugie na eliksirach - takie mi sprowadzili z magazynu ale mam mozliwosc wymiany jak dojdzie jeszcze jedna para - myslalem zeby ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> drugiego Mtec'a. Ale o co chce spytac - w starych (?) ddr'ach kosci pamieci byly po obu stronach - a tu w obu mam tylko po jednej ? Czy to normalne dla TwinMOS'a ? No i kolejne pytanko - czy normalne jest ze po tej jednej stronie elixir ma 9 kosci a Mtec tylko 8 (brak srodkowej) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 dodam jeszcze bo moze okaze sie to pomocne ze calosc jedzie na standardowych sterownikach z service pack'a 1 - a to dlatego ze zaraz po jego wgraniu zaczol szalec wiec nie bawie sie narazie w zadne stery. Jutro moze wgram cos od grafy to instalne jakas gierke - ale jak reaktywuje sie na wcpuid to nie wiem czy nie szkoda czasu na instalke gry :? benchmarka z 3dmarka przeszedl torture test jak pisalem wyzej takze speedfun smiga juz od dluzszego czasu wiec jest to prblem jednej (jak narazie jednej :? ) aplikacji serfujac po necie tez nic sie nie dzieje Jakies pomysly ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 Wyłącz restart przy awarii systemu to będzie można stwierdzić co jest problemem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martin_n Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 Gie-eN-Zet a czy zauważyłeś swoje napięcie 3.3 - 2.61 :!: :!: może spróbuj zamienić zasiłke... pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 a ja mysle ze to wina zasilki codeshita 3.3V-2.6V :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 Powiem szczerze ze nic mi te napiecia nie mowia i nie znam sie na nich ... ile powinno byc narma czy cos takiego no i ktore ewentualnie mam jeszcze nie w normie ? Zrobilem jak polecil SGJ Wiec bledy sa nastepujace (jezeli cokolwiek komus to mowi i ma jakis do tego opis :wink: :lol: ) *** 0x0000008E (0xC0000005, 0xF8B97496, 0xF4B89B8C, 0x00000000) *** NRKCL32.SYS - Address F8B97496 base at F8B97000, datestamp 3a4b37b3 hehehe wie ktos cos z tego ??? :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 aha i jeszcze jedno - ten WCPuid odpala sie raz i wyswietla komunikat : " NrkCtl32.sys Dynamic load NG !! " A gdy odpali sie go 2 raz - wtedy jest restart ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 Gie-eN-Zet a czy zauważyłeś swoje napięcie 3.3 - 2.61 :!: :!: może spróbuj zamienić zasiłke... pozdro Kolejny odkrywca. Ileż razy już było, że na tych epoxach to napięcie VDD, a nie 3.3V Czyli ma dobre napięcie (jak na DDR :lol:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 wiec tak ... zmienilem zasilke (niestety znowu na codegena ale tym razem 250W) i kompletnie nic sie nie zmienilo - napiecia te same, temperaturki prawie te same (lekko spadly ale mysle ze jak jeszcze posiedze z godzine to dojda do tych z wczoraj) - chociaz z 2 strony Xdream chodzi teraz na 2800/2900 :? czyli to raczej nie zasilacz bo jak 250 daje se rady tak jak 350 tzn ze wyciagaja maxa ile komp potrzebuje (przynajmniej tak mi logika podpowiada :wink: ) Teraz zapusze jakiegos cmr3 i zobacze czy beda restarty ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 Przejechalem 2 odcinki w cmr3 - wszystko OK Instalnalem Mafie - odpalam i nie dziala ... jakis problem z cd-rom'em Wchodze w setup - RESTART !!! Tym razem blad: *** jakies tam cyferki jak poprzednio (nie chcialo mi sie spisywac) *** nv4_disp.dll blebleble (j.w.) Czyli teraz ma problem z grafa podejrzewam - ale jaki ? Gdyby problem sprowadzal sie tylko do WCPuid to bym to olal - przerzyje bez niego ale jak widac zdarza sie to takze w innych aplikacjach ... No i 2 pytanie z innej beczki - jak juz napisalem mam pamiatki jedna na Mtec'ach drugie na eliksirach - takie mi sprowadzili z magazynu ale mam mozliwosc wymiany jak dojdzie jeszcze jedna para - myslalem zeby ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> drugiego Mtec'a. Ale o co chce spytac - w starych (?) ddr'ach kosci pamieci byly po obu stronach - a tu w obu mam tylko po jednej ? Czy to normalne dla TwinMOS'a ? No i kolejne pytanko - czy normalne jest ze po tej jednej stronie elixir ma 9 kosci a Mtec tylko 8 (brak srodkowej) No i nikt nie pomogl mi jeszcze w sprawie z TwinMOS'ami ... dodatkowe pytanie mi sie nasuwa - na defaultowych ustawieniach w biosie mojego 1700+ rozpoznaje jako 1100 a pamiatki jako 200. Przy zwiekszeniu mnoznika 11x133 (standard) przy 1700 pamiatki sa 266 - dopiero jak ustawilem 11x166 przeskoczyly na 333 - czy to normalne ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 tak to normalne dla pamieci wogole. nie masz czym sie martwic. to prawdopodobnie lepiej ze masz kosci po jednej stronie - lepsze o/c. jesli modul pamieci ma 9 kosci to oznacza ze ma ECC czyli wykrywanie i naprawianie bledow. aby z tego korzystac mobo musi obslugiwac taka funkcje. sprobuj wyjac jedna kosc i potestowac w rozncyh slotach. pozniej druga tak samo. jak na obu pojedynczo bedzie zle to pamieci sa ok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 To w takim razie jak sprowadza wymieniac na drugiego elixira z 9 koscmi czy Mteca z 8 ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 dodatkowe pytanie mi sie nasuwa - na defaultowych ustawieniach w biosie mojego 1700+ rozpoznaje jako 1100 a pamiatki jako 200. Przy zwiekszeniu mnoznika 11x133 (standard) przy 1700 pamiatki sa 266 - dopiero jak ustawilem 11x166 przeskoczyly na 333 - czy to normalne ? To jak najbardziej normalne, prędkość procesora to fsb*mnożnik. Dla 1700+ mnożnik wynosi 11, tak więc: * jak ustawisz FSB 100 (czyli ddr 200) to proc chodzi na 1100MHz * FSB 133 (ddr 266) to masz 1466MHz czyli nominalna predkość AXP 1700+ * jak ustawisz fsb 166 (ddr 333) to proc ma 1826MHz, itd Co do pamięci to pokazuje ich AKTUALNĄ prędkość zależną od ustawionej fsb (FSB*2), a NIE nominalną prędkość. Oznaczenie pamieci jako ddr-2700 (333) oznacza tylko że producent GWARANTUJE ich stabilną pracę przy tej prędkości. Na pewno pójdą wolniej, być może pójdą szybciej... Tak w ogóle to poczytaj najpierw w dziale FAQ o podkręcaniu, bo to są absolutne podstawy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 *** 0x0000008E (0xC0000005, 0xF8B97496, 0xF4B89B8C, 0x00000000) *** NRKCL32.SYS - Address F8B97496 base at F8B97000, datestamp 3a4b37b3 Nie zgrywales czasem WCPUID z plyty CD? Ja nie dalej jak wczoraj przegladalem sobie stare plyty i chcialem zobaczyc co mi wykryje starsza wersje WCPUID ktora mialem gdzies tam, nawet nie wiesz jak sie zdziwilem jak przy probie jego wlaczenia pojawilo mi sie to samo co wyzej... Pliki na plycie z reguly sa read-only (i takie atrybuty zachowuja po skopiowaniu z niej) i to bylo u mnie przyczyna, moze u Ciebie tez? Swoja droga moznaby wyslac do MS sprawdzony sposob wieszania WinXP ;] (na 2k i NT tez pewnie by zadzialalo) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 zgralem go ze starego dysku ale pomyslalem o tym wczesniej tez i sciagnolem z netu nowego WCPuida - nie pomoglo - chociaz byl on nie do instalki a spakowany rar'em wiec moze ... zaraz poszukam takiego z setup'em ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 Znalazlem bez setup'a ale z innej stronki i co ... DZIALA !!! :D :lol: :P :twisted: Teraz tylko grafe do zetawu dorzuce i sprawdzimy na co stac tego DLT'eka :twisted: :twisted: :twisted: No i jeszcze tylko apropo tych TwinMOS'ow - brac do kompletu tego elixira (9 kosci) czy Mteca (8 kosci) ? MTeci bardziej wydajne i ogolnie lepsze ale zmienia cos ze ten elixir ma 1 kosc wiecej ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 poczytaj moj post wczesniej... ehhh mysle ze lepiej mteca. elixira ci pewnie nei dadza z 9 kosciami znowu bo one sa duzo drozsze od 8mio kosciowych. lepiej miec 2 takie same. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 zrozumialem twoj post doskonale ... chodzilo mi wlasnie o to ze skoro elixiry ogolnie gorsze od Mteca maja cos wiecej dzieki tej 9 kosci to czy nie ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> wlasnie drugiego elixira z 9 cena byla ta sama ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 na twojej mobo pewnie nei wykorzystasz tego ecc. ja wzialbym te z 8 kosciami. zawsze to pewnosc ze bedzie zgodne z mobo na 100% Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...