foxe Opublikowano 28 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2019 Witam poszukuję jakiś podpowiedzi w temacie jaki kupić kontroler raid do domowego kompa mam 5 sztuk dysków 8TB WD Red i chcę postawić na nich RAID 5 płyta główna to https://www.asrock.com/mb/intel/H87%20Pro4/index.pl.asp czytałem, że warto zainwestować w kontroler z dodatkową pamięcią czy to prawda? czy może wystarczy bez? fajnie też jakby miał min 8 portów SATA zależy mi na bezawaryjnej pracy i żebym przez pare najbliższych lat nie musiał się tym sprzętem przejmować budżetu nie mam sprecyzowanego, ale wiadomo im taniej tym lepiej ale jednak wolę dać 500zł więcej niż potem żałować, że coś się muli czy coś jakie firmy polecacie? ew konkretne modele? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 28 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2019 https://cenowarka.pl/?cat=iosasraid&xf=497_8~498_5~5678_mit~5679_SATA&sort=r&hloc=pl&v=e Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foxe Opublikowano 28 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2019 rozstrzał cenowy od 250zł do 8000zł ale raczej tej górnej granicy nie chciałbym przeznaczyć bardziej celowałbym w kwotę nie przekraczającą 1500zł ew nieznacznie przyglądam się tym kontrolerom i prawie każdy jest opisany SAS/SATA czy to znaczy, że potrzeba jakąś przejściówkę i każdy obsłuży dyski SATA? i najczęściej jest zaznaczone 8 dysków a na płytce są tylko dwa wyjścia tu pewnie też jakiś adapter, żeby więcej podpiąć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2019 Ogólnie dobre firma to Adaptec a ich rozwiązania to 2k+. Poza tym przemyślałeś dobrze ten RAID 5? Tylko jeden dysk może ulec awarii.Przy potencjalnej rozbudowie do 8 szt. to niewiele. Ja bym jeszcze rozważył kupno NAS'a. Wszystko rozbija się o twój budżet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foxe Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2019 myślałem też o RAID 6 ale z tego co wiem to migracja z 5 na 6 jest możliwa więc w przyszłości pewnie tak zrobię. a co powiesz o tych kontrolerach? https://allegro.pl/oferta/cisco-lsi-9261-8i-6gb-s-sas-raid-controller-pci-e-7222347907 https://www.amazon.de/gp/switch-language/product/B00GTDT0VC/?ie=UTF8&language=pl_PL&tag=geizhals04-21&smid=A3JWKAKR8XB7XF https://www.ebay.pl/itm/Areca-5055196000-ARC-1203-8I-Schnittstellenkarte-Adapter-Eingebaut-D/202591360852?epid=1765775686&hash=item2f2b62d754:g:lkEAAOSw2RJcXS8O:rk:2:pf:0 i ponawiam pytanie o SAS/SATA bo większość jest opisana właśnie tak. czy to przez jakąś przejściówkę się podłącza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2019 Przejściówka tego typu: Co do samych kart musisz popatrzeć czy mają wsparcie w sterownikach i czy działają poprawnie na desktopowych platformach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2019 (edytowane) A nie wystarczy Ci RAID 10? Odbudowa macierzy na Raid 10 trwa znacznie krócej jak na Raid 5. PS nie byłbym taki pewien, że te kontrolery PCI-e x4/x8 ruszą z tej płyty ze slotu x16, a innych x4/x8 nie masz na tej płycie. Edytowane 1 Marca 2019 przez barwniak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2019 niech się ktoś wypowie kto bardziej siedzi w temacie ale czy stare (a co za tym idzie w miarę tanie) kontrolery raid działają na płytach głownych uefi? bo jeśli tak to najlepszą opcją byłoby coś takiego LSI MegaRAID SAS 9240-8i, SGL + kable sas to sata (nówkę można dorwać w sklepie z gwarą za +-1300 + jakieś 200 na kable lsi zawsze miało największą kompatybilność z płytami głównymi ale to było w czasach biosu jak jest pod uefi nie wiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foxe Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2019 (edytowane) @barwniak dzięki za zwrócenie uwagi. niestety slot x16 jest zajęty przez grafikę i nie ma miejsca na jakikolwiek kontroler bo reszta slotów to są x1 chyba jednak pozostanie poszukać kontrolera z portami SATA i softwarowy RAID ew druga opcja wymiana płyty? co lepsze? wymienić płytę czy dokupić portów SATA i softwarowy RAID? PS co do raid 10 to niestety za dużo tracę powierzchni na dane chciałem zrobić coś ok 30TB + jakieś minimalne zabezpieczanie w co RAID 5 wpasowuje się idealnie przy 10 z tych dysków zostanie mi 16GB tylko a mirror mi niepotrzebny Edytowane 1 Marca 2019 przez foxe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2019 wymiana mobo jest tańsza i sprawi mniej problemów ale masz za to znacznie mniej portów sata nawet jeśli wybierzesz model z więcej niz 6 standardowymi LSI MegaRAID SAS 9240-8i + 2 kable sas to 4 sata to dodatkowe 8 dysków do tego co masz na płycie raid 5 przy takiej pojemności? ryzykowne wolałbym raid 6 minimum ale to mało popularny standard w tanich kontrolerach wiec zostawałby jednak raid 10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...