mikon Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2019 Witam, Sprawa dotyczy ADATA 256GB M.2 PCIe XPG SX8200 Pro. Miałem problemy z systemem więc przeskanowałem dysk HD Tune Pro 5.70 (trial). Program wykrył jeden bad sector na dysku. Przeniosłem system na inny dysk, a z ADATA wyczyściłem dane (wipe data/security erase) ponieważ chciałem go odesłać na reklamację. Po wyczyszczeniu dysku postanowiłem go jeszcze raz przeskanować HD Tune i okazało się, że dysk jest zdrowy. Wiem, że dyski talerzowe zastępują bad sectory. Czy to samo jest na dyskach SSD? Na razie chyba nie mam podstaw do reklamacji? W załączniku screen z S.M.A.R.T.a. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikon Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2019 7 minut temu, FxJ napisał: Oby nie tym starym 2.55 z 2008 r. Nie, skanowałem nowszym 5.70. Wersja 2.55 w ogóle nie widziała błędu. 9 minut temu, FxJ napisał: Zapełnij go danymi i dopiero skanuj. Dysk jest teraz zapełniony w 99,86% i po ponowny skanowaniu nie było już bad'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 30 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2019 W dniu 24.05.2019 o 15:10, mikon napisał: Nie, skanowałem nowszym 5.70. Wersja 2.55 w ogóle nie widziała błędu. Dysk jest teraz zapełniony w 99,86% i po ponowny skanowaniu nie było już bad'a. Może to błąd logiczny i po rozładowaniu komórki przestał istnieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikon Opublikowano 31 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2019 10 minut temu, FxJ napisał: Czyli wystarczyło zrobić CHKDSK dysku. Gdy wydawałem komendę CHKDSK z opcją naprawy, to nie przynosiło efektu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chosen Opublikowano 31 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2019 możliwe iż masz na dysku "spare area" (zapas na czarną godzinę) czyli jakiś % dysku do 10% nie używanego... gdy dysk wykryje iż komórka jest uszkodzona kopiuje dane na komórkę z owego zapasu, a uszkodzoną wyłącza z użytku. możliwe iż to właśnie się u CIebie zadziało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2019 Tylko to powinno zadziałać od razu w tle i nie być w ogóle zauważone przez użytkownika. Raczej błąd logiczny był. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...