wokku Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2019 Witam! Posiadam PC o komponentach i5 4460 Asrock b85m-pro3 Asus gtx 960 Posiadam rowniez zwykly dysk hdd, chcialem dokupic do tego zestawu dysk ssd. I tu jest moje pytanie, wybrac dysk na zlacze sata III czy moze pcie. Zajmuje sie glownie grafika Photoshop, Illustrator, a takze po prostu zwykle uzywanie PC,czasami granie w gry, sklejanie filmikow, potem moze jakies programowanie gdyz ide na studia zwiazane z tym i bede chcial cos w domu poprobowac! Prosze o pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2019 Płyta nie ma złącza M.2 A kupować SSD na złącze PCI-e nie ma sensu , masz 2x PCI-E 2.0 1x , co da transfer maksymalny na poziomie 500 MB /s , SATA III to max. 600 MB/s . Lepiej bierz dobry dysk 2,5" np. Crucial MX500 , w zależności jaką chcesz pojemność to kosztuje on 180 zł / 300 zł / 540 zł za dyski 250 GB / 500 GB / 1 TB . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilokush Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2019 Wejdź na pepper.pl były tam ostatnio wrzucane dobre promocje na SSD w tym na MX500 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wokku Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2019 (edytowane) Mała pomyłka zaszła mam B85M-pro4, ale i tak to chyba dużo nie zmienia, dzięki za odp!!! W tej płycie mam 1 PCIe 3.0 x16, 1 PCIe 2.0 x16 , chyba to tak na prawde nic nie zmienia nadal sata lepsze??? Edytowane 25 Czerwca 2019 przez wokku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2019 Jak masz PCI-E 2.0 16x ( choć elektrycznie to jest 4x a nie pełne 16x , 16x jest tylko fizycznie ) to dużo zmienia , nawet w wersji 4x - maksymalna przepustowość wyjdzie wtedy ~2GB /s , tutaj już jest sens włożenie dysku PCI-E . Choć mało jest dysków w postaci karty rozszeżeń PCI-E - Plextory serii M8 / M9 PeY / Pe / SeY . Więcej jest dysków w wersji SATA 2,5 " czy M.2 ( Zarówno SATA/AHCI jak i NVMe ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wokku Opublikowano 26 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2019 Ooo to super!! Czyli co poleca Pan zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamonynus Opublikowano 27 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2019 W tej chwili MX500 wg. mnie wystarczy i za parę lat, jak będziesz zmieniać komputer, wtedy już włożysz jakiś dysk na PCIe, a ten zostanie na backup danych / dysk zewnętrzny. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...