Skocz do zawartości
AVENGER

Czy moj monitor dochodzi :D ?

Rekomendowane odpowiedzi

Od wczoraj zauwazylem ze moj kochany 3 letni Phillips 105S11 zaczyna chyba do konca zycia dochodzic. Zaczelo sie przy dziwnie....mam czarny pulpit zarzucam strone forum, a tu ekran sie zawerza....cos jakby hmm powiem to tak oba boki ekranu zaczynaja sie zapadac dokladnie w polowie dlugosci do srodka ekranu. Podobne sceny mialem kiedys z Daewoo (jak to sie pisze :) ?). Mowie wyloncze na chwile...pomoglo...ale na chwilke...mowie sprawdze nizsze odswiezanie, zapodalem 75Hz i znieksztalcenie jeszcze wieksze :o, wiec wrocilem do standardowego (85Hz).

Mam do was teraz takie pytanko...Czy wyzej wspomniane zjawisko zawsze oznacza koniec zycia monitora.

Jaka czesc monitora sie konczy :) bo chyba nie elektro-magnesy :) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od wczoraj zauwazylem ze moj kochany 3 letni Phillips 105S11 zaczyna chyba do konca zycia dochodzic. Zaczelo sie przy dziwnie....mam czarny pulpit zarzucam strone forum, a tu ekran sie zawerza....cos jakby hmm powiem to tak oba boki ekranu zaczynaja sie zapadac dokladnie w polowie dlugosci do srodka ekranu. Podobne sceny mialem kiedys z Daewoo (jak to sie pisze :) ?). Mowie wyloncze na chwile...pomoglo...ale na chwilke...mowie sprawdze nizsze odswiezanie, zapodalem 75Hz i znieksztalcenie jeszcze wieksze :o, wiec wrocilem do standardowego (85Hz).

Mam do was teraz takie pytanko...Czy wyzej wspomniane zjawisko zawsze oznacza koniec zycia monitora.

Jaka czesc monitora sie konczy :) bo chyba nie elektro-magnesy :) ?

Dawno dawno temu za gorami za lasami mialem deawoo daytek i pewnego dnia wyswietlany obraz zmniejszyl sie o 50 % (polowa ekranu niedzialala:) - okazalo sie ze zimny lut, naprawa 50 zl i wszystko spox dzialalo... oddaj monitor do serwisu zeby sprawdzili i zadzwonili ile naprawa bedzie kosztowala. Ja mojego zajebistego liteona 15 cali kupilem za 300 zl nowego w sklepie:) (gwarancja 24 miechy:) ) Innym razem z jeszacze innego monitora zaczely mi iskry leciec - co to bylo niewiem ale naprawa okolo 50 zyli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taką usterkę powinni bez problemu naprawić w każdym serwisie RTV. Jeżeli będzie ci się robiła na ekranie tylko pionowa linia zamiast normalnego obrazu to natychmiast wyłącz monitor bo podwyższysz sobie tylko koszty naprawy. Prawdopodobni siada trafo w odchylaniu. Używajac dalej tego monitora załawisz dodatkowa jeszcze tranzystor a to zwiększa koszt naprawy o około 50 zł. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

japa:

Jakbyś trochę znał zasadę działania monitora to byś wiedział, że niemożliwe jest aby na ekranie zrobiła się pionowa linia - gdy padnie blok odchylania poziomego automatycznie siada również wysokie napięcie i żarzenie kineskopu. Inna sytuacja jest gdy padnie blok odchylania pionowego - wtedy zrobi się na środku ekranu pozioma linia i może skończyć się to wypaleniem luminoforu w tym miejscu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...