AVENGER Opublikowano 20 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2003 Od wczoraj zauwazylem ze moj kochany 3 letni Phillips 105S11 zaczyna chyba do konca zycia dochodzic. Zaczelo sie przy dziwnie....mam czarny pulpit zarzucam strone forum, a tu ekran sie zawerza....cos jakby hmm powiem to tak oba boki ekranu zaczynaja sie zapadac dokladnie w polowie dlugosci do srodka ekranu. Podobne sceny mialem kiedys z Daewoo (jak to sie pisze :) ?). Mowie wyloncze na chwile...pomoglo...ale na chwilke...mowie sprawdze nizsze odswiezanie, zapodalem 75Hz i znieksztalcenie jeszcze wieksze :o, wiec wrocilem do standardowego (85Hz). Mam do was teraz takie pytanko...Czy wyzej wspomniane zjawisko zawsze oznacza koniec zycia monitora. Jaka czesc monitora sie konczy :) bo chyba nie elektro-magnesy :) ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AVENGER Opublikowano 20 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2003 Ah ten Daewoo poszedl z dymem tak dla jasnosci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mucha_bn Opublikowano 20 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2003 Od wczoraj zauwazylem ze moj kochany 3 letni Phillips 105S11 zaczyna chyba do konca zycia dochodzic. Zaczelo sie przy dziwnie....mam czarny pulpit zarzucam strone forum, a tu ekran sie zawerza....cos jakby hmm powiem to tak oba boki ekranu zaczynaja sie zapadac dokladnie w polowie dlugosci do srodka ekranu. Podobne sceny mialem kiedys z Daewoo (jak to sie pisze :) ?). Mowie wyloncze na chwile...pomoglo...ale na chwilke...mowie sprawdze nizsze odswiezanie, zapodalem 75Hz i znieksztalcenie jeszcze wieksze :o, wiec wrocilem do standardowego (85Hz). Mam do was teraz takie pytanko...Czy wyzej wspomniane zjawisko zawsze oznacza koniec zycia monitora. Jaka czesc monitora sie konczy :) bo chyba nie elektro-magnesy :) ? Dawno dawno temu za gorami za lasami mialem deawoo daytek i pewnego dnia wyswietlany obraz zmniejszyl sie o 50 % (polowa ekranu niedzialala:) - okazalo sie ze zimny lut, naprawa 50 zl i wszystko spox dzialalo... oddaj monitor do serwisu zeby sprawdzili i zadzwonili ile naprawa bedzie kosztowala. Ja mojego zajebistego liteona 15 cali kupilem za 300 zl nowego w sklepie:) (gwarancja 24 miechy:) ) Innym razem z jeszacze innego monitora zaczely mi iskry leciec - co to bylo niewiem ale naprawa okolo 50 zyli Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japa Opublikowano 20 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2003 Taką usterkę powinni bez problemu naprawić w każdym serwisie RTV. Jeżeli będzie ci się robiła na ekranie tylko pionowa linia zamiast normalnego obrazu to natychmiast wyłącz monitor bo podwyższysz sobie tylko koszty naprawy. Prawdopodobni siada trafo w odchylaniu. Używajac dalej tego monitora załawisz dodatkowa jeszcze tranzystor a to zwiększa koszt naprawy o około 50 zł. :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 20 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2003 japa: Jakbyś trochę znał zasadę działania monitora to byś wiedział, że niemożliwe jest aby na ekranie zrobiła się pionowa linia - gdy padnie blok odchylania poziomego automatycznie siada również wysokie napięcie i żarzenie kineskopu. Inna sytuacja jest gdy padnie blok odchylania pionowego - wtedy zrobi się na środku ekranu pozioma linia i może skończyć się to wypaleniem luminoforu w tym miejscu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...