sansei79 Opublikowano 10 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2019 Witam serdecznie wszystkich :) Co kupić za ok 3000 pln? Na razie myślę o: - Ryzen 3600 - płyta główna - TANIA (tak wiem, u AMD to trochę niemożliwe obecnie), z dwoma szybkimi M.2 oraz z chłodną konstrukcją VRM - 2 x 8GB RAM 3733 CL16 (ew. 3600 MHz) - w sumie trochę obojętne, aby ram nie hamował platformy - zasilacz 500W+ Mam komputer z i5-2500K i padła mi płyta główna. Widząc że na alledrogo płyty Z77 są wszystkie albo uszkodzone albo absurdalnie drogie, sądzę że pora na upgrade komputera. Z tego co widzę to obecnie w mainstream rządzi AMD Ryzen, a Intel przez kłopoty z produkcją ma wywindowane ceny. OK - wobec tego skupiam się na platformie AMD. Mam obecnie: - grafikę MSI Radeon 480 Gaming X 8GB - więc szybszy CPU nie wydaje mi się potrzebny (no może do CIV VI). - chłodzenie CPU Thermalright Macho - zostaje. - obecny PSU to Thermaltake ATX SMART 530W 80+ ale ma już kupę lat i jest to model z czasów gdy stabilne ultra-niskie napięcia dla CPU nie były tak potrzebne jak teraz przez co czasem komputer zamiast wstać ze stanu uśpienia to się resetował. Stad sądzę że powinienem kupić nowy - ale jak ktoś mi powie że Ryzen nie potrzebuje tak niskich napięć jak Sandy Bridge to mógłbym trochę zaoszczędzić :) Mój obecny koszyk: https://www.x-kom.pl/lista/aadsblt4p Ciekaw jestem Waszych propozycji. Zamówienie pewnie złożę w weekend - sklep dowolny, ale powyższy ma dobrą szukajkę płyt po liczbie M.2. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 10 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2019 Panie nie idź tą drogą, pamięci ci w zupełności wystarczą takie. https://www.x-kom.pl/p/265068-pamiec-ram-ddr4-patriot-16gb-3200mhz-viper-4-cl16-2x8gb.html a pewnie jak dobrze się porozglądasz to znajdziesz i taniej jakieś 3200MHz z CL16. co do płyt głównych to na dwoje babka wróżyła możesz wziąć jedną z serii ASUS TUF na B450 i zrobić aktualizację biosu albo kupić którąś od MSI na B450 z dopiskiem MAX. No i oczywiście możesz również dołożyć do chipsetu X570 - tutaj polecana jest również płytka od Asusa z serii TUF. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK74 Opublikowano 10 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2019 (edytowane) A na Asusy jest promocja z cashbackiem: https://promotion.asus.com/pl/pl/amdcashback A ramy polecam te: https://www.x-kom.pl/p/481896-pamiec-ram-ddr4-crucial-16gb-3200mhz-ballistix-sport-lt-gray-cl16-2x8gb.html Edytowane 10 Października 2019 przez Jacekk44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sansei79 Opublikowano 10 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2019 Wielkie dzięki za info o cashbacku płyt X570 Asusa! Są one obecnie sporo droższe od konkurencji ale cashback to pięknie zrekompensuje, natomiast z tego co się orientuję mają najlepszą konstrukcję (śmieszne trochę bo B450 wyszło im najgorzej). Co do RAMów 3200 MHz to test na PurePC pokazał że traci się 10% ogólnej wydajności komputera w stosunku do RAMów 3733MHz - więc z jednej strony 200pln w kieszeni ale akurat za 200pln w żaden sposób 10% się nie uzyska (tzn. lepsze CPU są dużo droższe, grafika to samo). Kwestia doboru dobrych, nie przegrzewających się pamięci 3733 to już inna kwestia. Płyty B450 - nie znalazłem takiej co ma dwa szybkie gniazda M.2 :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK74 Opublikowano 10 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2019 (edytowane) Ramy zawsze możesz spróbować podkręcić. Ewentualnie zaoszczędzone 200zł dołożyć do procka i kupić Ryzena 5 3600X ;) i jeszcze dostaniesz grę do wyboru między "The Outer Worlds" a "Borderlands 3". Kurde, że ja się tak pospieszyłem ze składaniem swojego zestawu i nie poczekałem półtora miesiąca :( Edytowane 10 Października 2019 przez Jacekk44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 10 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2019 Szkoda ładować kasę w szybkie pamięci i procesor z X w nazwie. Można zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na np pojemniejszy i szybki dysk M.2. 3600X jest nieadekwatnie droższy od zwykłego 3600. A pamięci wystarczą 3200 i jest niemal pewne, że pójdą na 3600 MHz. Trochę za dużo testów się naczytałeś, które niepotrzebnie mącą w głowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sansei79 Opublikowano 10 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2019 Ok, to rezygnuję z RAMów 3600MHz na rzecz wolniejszych ale o 200pln tańszych - HyperX Viper 3200MHz (producent te same radiatory daje też na pamięci 3733MHz więc jest dobra szansa na udane OC) Płytę np wezmę Asus X570 TUF Gaming Plus za 800 pln - 155 pln cashback :) Może ktoś jeszcze mi podpowie jaki zasilacz wziąć i czy powinienem wymieniać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...