Hulleck Opublikowano 13 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2019 Cześć Chcę się wreszcie przesiąść z laptopa na komputer. Zestaw będzie używany do pracy(programowanie, maszyny wirtualne) oraz gier. Zależy mi na wydajnej i cichej pracy. Zestaw o jakim myślałem: CPU: AMD Ryzen 7 3700X + SilentiumPC Fortis 3 140mm GPU: MSI Geforce RTX 2070 SUPER GAMING X 8GB GDDR6 -> według recenzji cicha i wydajna, jest jakiś inny lepszy model? nie chcę nic co będzie głośne i będzie piszczeć MOBO: MSI MPG X570 GAMING EDGE WIFI -> chcę coś z WiFi i bluetooth RAM: Crucial 16GB 3000MHz Ballistix Sport LT Gray CL15 -> Czy coś lepszego do ryzena? Można je chyba podkręcić? SSD: Kingston A2000 1 TB Zasilacz: SilentiumPC Supremo FM2 650W 80 Plus Gold Obudowa: be quiet! Pure Base 500 Black -> bez światełek, okien itp Budżet: to jak widać wyżej, jak można coś lepszego taniej to super, jak trzeba dołoży 200zł żeby było lepiej to ok Do tego czy możecie polecić jakiś monitor do pracy i żeby dało rady się w coś zagrać w stylu Wiedzmin, Assasin, RDR2. I co oprócz pasty termoprzewodzącej będę jeszcze potrzebował do złożenia? Dzięki wielkie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 13 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2019 Co do obudowy to możesz ją brać, ale dokup od razu dwa wiatraki do dołożenia na front. Karty Palita wypadają bardzo fajnie w testach czy to Palit Jetstream czy Gamerock Premium. W zasadzie w cenie Fortisa masz dużo wydajniejszego i cichszego Arctic Freezer 34 eSports Duo gdzie w pudełku masz od razu topową pastę termoprzewodzącą. Monitor to zależy na co się nastawiasz, ale powinieneś rozważyć: Acer Nitro VG240Ybmiix 23,8" 75Hz IPS AOC 24G2U 23,8" IPS 144Hz Samsung LC27JG50QQUXEN 27" 144Hz VA AOC CQ32G1 31'5" 144Hz VA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano 14 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2019 dopłaciłbym do asusa x570-plus(wifi) dla dwóch dodatkowych portów sata lepiej od razu kupić ram 3200 niż ryzykować ze się 3000 nie uda podbić do 3200 psu jednak bym wziął 750 a nuż wymienisz gpu w przyszłości na coś bardziej żarłocznego chłodzenie cpu do grandisa 2 jednak warto dopłacić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 14 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2019 6 minut temu, robertsup napisał: chłodzenie cpu do grandisa 2 jednak warto dopłacić... A co mu to da?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2019 W dniu 14.10.2019 o 12:04, B@nita napisał: A co mu to da?? 1 niższe temperatury to większa kultura pracy i dłuższa żywotność komponentów 2 ewentualna wymiana cpu będzie bezproblemowa i bez dodatkowych kosztów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2019 5 godzin temu, robertsup napisał: 1 niższe temperatury to większa kultura pracy i dłuższa żywotność komponentów Cziplety w nowych ryzenach są zbyt małe by dobrze oddawać ciepło na czapę, więc niższych temperatur nie osiągniesz. I z tego powodu nie wróżę tym procesorom długiej żywotności, ale mogę się mylić. Kultura pracy może i tak, ale podczas grania to chyba macie włączony dzwięk...:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2019 W dniu 18.10.2019 o 16:50, B@nita napisał: Cziplety w nowych ryzenach są zbyt małe by dobrze oddawać ciepło na czapę, więc niższych temperatur nie osiągniesz. I z tego powodu nie wróżę tym procesorom długiej żywotności, ale mogę się mylić. Kultura pracy może i tak, ale podczas grania to chyba macie włączony dzwięk...:) ja tam wolę 120/140 mm chłodzenie w budzie niż takiego mikroskopijnego wyjca na chipsecie, jak ktoś wciśnie ryzena do wąskiej budy matx może mieć problem ale w full tower są alternatywy... a co do dźwięku to nie zawsze jak się gra w środku nocy to 500 watowe głośniki (moc rzeczywista) nie są wskazane... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2019 2 godziny temu, robertsup napisał: a co do dźwięku to nie zawsze jak się gra w środku nocy to 500 watowe głośniki (moc rzeczywista) nie są wskazane... W nocy się śpi, a co do reszty to chyba nie zrozumiałeś. Nie chodziło o chipset płyty głównej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patronix Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2019 Ramy spokojnie podbijesz nie musisz brać od razu 3200hz. Monitor ten nowy robi wraźenie AOC 24G2U ma ekran IPS + 144hz (nie zakrzywiany) Wbudowany HUB USB Regulacja kąta pochylenia (Tilt) Regulacja wysokości (Height) Regulacja kąta obrotu (Swivel) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...