Rudolf14 Opublikowano 27 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2019 (edytowane) Witam. Chcę się z wami podzielić taką ciekawostką/moim problemem z Matebookiem D14 a żeby być dokładnym to chodzi o sterownik aparatu/kamery(hm1091_techfront). Co się z nim dzieje? Już wyjaśniam. Żona zgłosiła mi, że kamerka na Viberze(taki tam mesenger popularny w krajach wschodniej europy*1) nie działa. Usiadłem do sprzętu, sprawdzam i okazuje się, że Viber nie widzi urządzenia, Windowsowa aplikacja Aparat widzi go lecz wyświetla błąd, w którym pisze, żeby sprawdzić czy antywirus nie blokuje dostępu lub zaktualizować sterownik. No to ciach, patrzę na preinstalowany Huaweiowy PC Menager a tam okazuje się, że Aparat wymaga updejta wieć ja bohatersko niczym w memie o resetowaniu routera klikam przycisk "UPDATE DRIVER". Minuta dwie i mam powiadomienie, że zaktualizowano sterownik. Odpalam wiec ponownie Viber i windowy Aparat i wszystko gra i trąbi jak trzeba. W głowie wyobrażam się sobie jako hakera z filmu "Kung Fury" i i za stoickim spokojem oraz zgodnie z zaleceniami huwaweiowego PC Menagera restartuje sprzęt po czym dumnie oddaje go w ręce żony aby mogła porozmawiać na kamerce z rodzicami. W blasku i chwale odchodzę zabierając ze stołu smartfona aby udać się na tron do gabinetu*2 aby kontemplować resztę problemów tego świata. W tym momencie słyszę za plecami "Kotek, ale to nadal nie działa". Gniewnym a zarazem podejrzliwym wzrokiem spoglądam na żonę aby wyczuć czy może sobie nie żartuje lecz moje detektory nie wyczuły tu podstępu. Zaskoczony zatem biorę ponownie sprzęt w moje łapska i spoglądam na sterownik a tam jak byk wisi stara wersja skubańca. Odpalam menadżer urządzeń i odinstalowuje stary sterownik i tym razem zasyssam najświeższy ster wprost ze strony producenta. Rozpakowuję, instaluję i sprawdzam a tam wszystko hula tak jak powinno jednak nie otwieram szampana jak poprzednio, spokojnie restartuję system. Loguję się i sprawdzam wersję sterownika a tam wciąż znajduje się mój mały nemesis sterownik wersji 3.0.16.1. sprawdzam działanie kamery we wspominanych aplikacjach i [gluteus maximus]. i tutaj się kończy ta historia bowiem choćbym nie wiem jak instalował sterownik i odinstalowywał to po każdym restarcie systemu zaktualizowany sterownik do wersji 5.0.16.1(najświeższa) wraca do starej wersji uwalając działanie kamerki.nie jest to dużym problemem bo jego aktualizacja to raptem dwie minuty i dwa kliknięcia myszką. inna sprawa to to iż jest to laptop i najczęściej się go nie wyłącza a po prostu zamyka co powoduje jego uśpienie lecz fajnie by było gdyby dało się to jakoś rozwiązać. Tutaj pora na moje pytania, wiecie co może powodować takie dziwne zachowanie? Czy ktoś z was miał doczynienia z podobnym zjawiskiem i jak to rozwiązał? Macie jakąś radę aby to rozwiązać? Pozdrawiam cieplutko i wyczekuję odpowiedzi. PS Tak kontaktowałem się z serwisem/pomocą techniczną huwaweia lecz nie poradzili mi nic więcej czego sam nie spróbowałem i bym nie wiedział. *1 - Żona jest z Białorusi i średnio co 2 dni dzwoni do rodziców. *2 - Ubikacja Edytowane 27 Października 2019 przez Rudolf14 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 27 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2019 Ustawienia Windows update o aktualizacji zmień Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudolf14 Opublikowano 27 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2019 4 minuty temu, Setnik napisał: Ustawienia Windows update o aktualizacji zmień A co zmienić w tych ustawieniach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 27 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2019 Podam link do artykułu https://www.dobreprogramy.pl/Wylaczamy-automatyczna-instalacje-sterownikow-z-Windows-Update,News,64945.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...